четвртак, 09. април 2015.

Veliki Petak - post na vodi




Vernici koji poste ceo Vaskršnji post znaju sva pravila ovog posta koje propisuje Srpska Pravoslavna Crkva i toga se drže. 
Za ostale, koji žele da poste samo Veliki Petak na vodi, evo prikaza mojih recepata pogodnih ili prilagođenih za ovakav post. Bez ulja i ribe, znači posne čorbice, variva, hleb i slatkiši samo sa vodom, povrćem i voćem. Nekoliko posnih recepata sa ovog bloga jesu na vodi, a dosta njih uz sitne izmene mogu biti pogodni za ovu priliku. 


Na naslovnom kolažu su slike hrane pripremljene na vodi, pa nisu potrebne nikakve  izmene:


Priprema većine jela počinje dinstanjem luka, umesto na ulju dinstajte luk na vodi i to ovako: 



Luk iseckati, izručiti u šerpu i posoliti. Možete dodati list lovora i koje zrno bibera. Naliti sa malo vode, pa na srednjoj vatri dinstati dolivajući po malo vode svaki put kad primetite da je voda uvrila. Gotov je kad je mekan i kad malo promeni boju. Koristiti za čorbe, variva i sosove. 

U nekim receptima, jelima je dodavan ajvar koji treba zameniti sa pola kašičice aleve paprike, a tamo gde se jelu dodaju pavlaka ili rendani sir, izostaviti ih ili koristiti tofu (sir od soje) .

Sledeća jela mogu biti prilagođena za post na vodi, uz korišćenje dinstanog luka na vodi i pomenutih sitnih izmena (svako ime jela je link koji vodi na recept):



Čorba od bundeve sa čilijem i đumbirom - Dukan caponata - Vatreni vege čili

 

Lovački paprikaš od šampinjona - Tikvice na brzaka - Posno varivo od sočiva



Najbrži pasulj - Paradajz čorba sa ruzmarinom - Sladak kupus bez mesa


Iz ovih salata samo izbacite ulje i biće pogodne za post na vodi!



Ćaletova šarena salata - Minina salata sa narom - Salata od komorača i pomorandže



Dve salate sa pečenim paprikama - Grčka melitzano salata - Sušeni paradajz


Na ovu objavu se nadovezuje još jedna od 25. aprila 2016. godine:

 Veliki Petak - post na vodi / 2






Prošle godine sam pred Vaskrs i Veliki Petak postavila objavu sa predlogom jela pogodnih za post na vodi. Primetila sam da je objava dosta posećena, pogotovo uoči Badnjeg dana i sad pred prvu nedelju Vaskršnjeg posta. Da bih vernicima u nastupajućoj poslednjoj nedelji posta i za Veliki Petak "olakšala" pretraživanje bloga, ponovo ću na jednom mestu objediniti recepte koji su na vodi (bez ulja) ili koji uz malo ispravke to mogu biti, a koji se nastavljaju na recepte iz prošlogodišnje objaveI da napomenem, linkovi koji vode do recepata su imena jela ispisana ispod slika i crvene su boje.

Na naslovnom kolažu su slike slatkiša pripremljenih bez ulja (na vodi), pa nisu potrebne nikakve izmene (eventualno smanjiti količinu oraha): Posni kolač bez ulja -  Kuglice od urmi - Desert od bundeve Posni kolačići od banana i ovsenih pahuljica 


Pre prikaza recepata, samo da podsetim na dinstanje luka na vodi, čime obično počinje kuvanje većine jela :

Dinstani/prženi luk

Luk iseckati, izručiti u šerpu i posoliti. Možete dodati list lovora i koje zrno bibera. Naliti sa malo vode, pa na srednjoj vatri dinstati dolivajući po malo vode svaki put kad primetite da je voda uvrila. Gotov je kad je mekan i kad malo promeni boju. Koristiti za čorbe, variva i sosove. 
                         
U sledećim receptima luk, ostalo povrće i začine dinstati na vodi, dalje prema napisanom:       

Krompir paprikaš (lajt verzija) - Saag (spanać na indijski način)
Dinstana šargarepa sa leblebijama - Vegetarijanska paelja
(izostaviti kobasice od soje) 

U sledećim jelima i salatama izostaviti ulje (ili ulje i sir):

Topla salata od krompira, kapara i rukole - Salsa od pečenih tikvica i golice 


Brokoli i batat u hartiji - Salata od sočiva - Brokoli pasta

U sledećem receptu mleko zameniti vodom (ili koristiti biljno mleko).

Svileni krem od pirinča 

Od smrznutih paprika i smrznutih rendanih dunja možete napraviti slatko, odnosno kitnikes..

Pikantno slatko od paprika - Kitnikes



10 коментара:

  1. Нема што нема - кажемо у Македонији, а ја само да додам једно велико БРАВО

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Laura, znaš da se za Veliki Petak preporučuje uzdržavanje, pogotovo hrane, al opet nešto mora da se pojede.. Ovaj moj podsetnik je sa ciljem da olakšam drugima izbor. Hvala ti na javljanju! ♥

      Избриши
  2. Easter´s here, so is the happy springtime! Celebrate this beautiful season with all your dear ones. Reach out to your family relatives with this warm Easter wishes.
    Happy Easter Dragana! <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Agnieszka, thanks for your nice wishes!!! ♥
      Tomorrow is Wielki Piątek for Orthodox, and we prepare food without meat, milk, fish and oil...

      Избриши
    2. Yes, I know. I was fasted one week ago, but we can use oil. :)

      Избриши
  3. Baš si temeljno pripremila ovaj članak, Gago! Verujem da će mnogima koristiti ovi recepti i saveti...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. A nisam uopšte planirala, jutros mi dunulo! Baš sam žurno vadila slike i linkove. Srećom imam odvojene posne recepte, pa sam odatle vadila. Hvala ti, darling... ♥

      Избриши
  4. Navratih do tebe da vidim šta preporučuješ za Velki Petak, mada već znam šta ćemo jesti...super ideje.

    ОдговориИзбриши
  5. Zoko, sa tvojim iskustvom i znanjem je lako rešiti šta da se jede... A u stvari, oni koji se najstrože poste na Veliki Petak ne jedu ništa, ili samo hleb i vodu. Ovo što preporučujem je blaža varijanta. Hvala ti na javljanju! ♥

    ОдговориИзбриши
  6. Čitala sam o postu i znam da mnogi ništa ne jedu i ne piju do zalaska sunca, u znak žalosti....

    ОдговориИзбриши