Za komorač sam prvi put čula od moje svekrve, kad sam se udala, pre više od četvrt veka... Na moru smo imali vikendicu, a ona ga je brala u polju i stavljala lišće (koje mi je samo izgledom ličilo na mirođiju) u jela. Svideo mi se tada njegov neobičan miris i ukus. Koren (lukovicu) nije koristila, nije bilo u modi.
Mnogo godina kasnije sam videla komorač i kod nas na pijacama, al me nije vuklo da ga nabavim i napravim nešto. Do skoro, jer se u onom sestrinom poklonu između špargli našao i jedan lep komorač... I recept kako da ga spremim.
Sastojci:
1 komorač
1 pomorandža
15 seckanih pistaća
malo soli
dosta bibera
1 kašika suvih brusnica
1 kašika vinskog sirćeta
po ukusu maslinovog ulja
Priprema:
Komorač očistiti i oprati. Oštrim nožem iseći na tanke listiće.
Pomorandžu očistiti, pa nju naseći na koturove, a njih na manje komadiće.
Odozgo pobacati suve brusnice i seckane pistaće. Začiniti vinskim sirćetom i maslinovim uljem.
Ko voli slatko-slane kombinacije biće oduševljen kao što sam ja. Ko ne voli, neka ipak proba, možda će mu se baš ova svideti.
Salata može da se posuži u okviru hladnog bifea, ili kao prilog uz sir ili ribu. Može sama za sebe da bude osvežavajuća užina ili laka večera.
Pa da ja komentarisem prva :)
ОдговориИзбришиDanas sam uzivala u salati po tvom receptu !!!!!
Natenane sam je napravila i ostavila zacinjenu,okus je predivan,bolji nego kada jedem odmah,a to radim zbog kasnog pripremanja.
Mirče, baš volim što si se prva javila i što si isprobala ovu salatu! Videla sam slike na FB i Coolki, mnogo su lepe..
ИзбришиHvala ti puno ♥