понедељак, 05. мај 2014.

Špargle sa tikvicama by MP





Kod mene u Grockoj špargle su misaona imenica. Znam da ih ima po beogradskim pijacama, al dok odem, pa nađem mesto za parkiranje, pa ulovim ko prodaje špargle... 
A onda mi u goste dođe sestra i umesto cveća donese špargle u celofanu sa sve mašnom!
Uz poklon sam dobila i predlog kako da ih spremim, pa recept moje MP delim ovde... 


Treba vam sledeće:

veza špargli
2 manje tikvice
2 kuvana jajeta
so, biber, peršun
malo karija (u prahu)
250 ml tečne pavlake (slatke ili za kuvanje)
50 gr rendanog kačkavalja (ja naviše volim dimljeni) 



Tikvice naseći na kolutove i poređati u uljem podmazan pleh.













Špargle (koje smo oprali i odstranili im drvenasti deo) naseći i rasporediti preko tikvica.
Preko povrća narendati kuvana jaja. Posoliti, pobiberiti i posuti seckanim peršunom i karijem. 








Prekriti narendanim dimljenim kačkavaljem, pa zaliti tečnom pavlakom. Ja sam je iz tetrapaka vadila kašikom i polako prelivala da prekrije sav kačkavalj.


Peći 45 minuta na 200°C, odnosno dok sva tečnost ne ispari i jelo ne dobije rumenu koricu. Poslužiti uz salatu i vino.

Ovo jelo je prefinog ukusa, blago, a opet pikantno zbog karija, pavlake i dimljenog sira.


Za ovakva zapčena jela koristim dimljeni kačkavalj sa 25% masnoće, (ovo nije plaćena reklama, volim ga iskreno, a ne za pare ;) Odličan je u sendvičima, za meze, ali i termički obrađen - pohovan, na pizzi i u svakoj prilici gde se jelo posipa rendanim kačkavaljem i zapeče.