Naša krsna slava je Miholjdan, slavimo je u oktobru. Ali na današnji dan već nekoliko godina u najužem krugu slavim svetog Vasilija Ostroškog, kojeg sam spletom okolnosti sama izabrala da bude moj zaštitnik. Ili je izabrao on mene... ❤
O svemu što me vezuje za svetog Vasilija Ostroškog i o mojim posetama njegovom manastiru više imate u mom članku na Coolinariki, a ovde sam samo htela da svetitelja pomenem na Njegov dan.
O svemu što me vezuje za svetog Vasilija Ostroškog i o mojim posetama njegovom manastiru više imate u mom članku na Coolinariki, a ovde sam samo htela da svetitelja pomenem na Njegov dan.
Veče uoči slave upalim kandilo. Na sam dan slave, 12. maja pre podne, sa mužem upalim slavsku sveću, okadim žito i presečemo slavski kolač, pa oba prelijem crvenim vinom. Goste uglavnom ne zovem, eventualno mi dođe neka drugarica na ručak...
Naravno da je i ručak malo svečaniji. Uglavnom biram tradiconalna jela, ali sam ove godine rešila da malo odstupim od uobičajnog. Pošto je ovo blog o hrani, napisaću šta sam za danas spremila (linkovi su u naslovu recepata, a slike od ranije, ko još danas da slika posle silnih nazdravljanja..)
Za recept kliknuti na naslov ispod slike (osim za čorbu od bundeve).
Za recept kliknuti na naslov ispod slike (osim za čorbu od bundeve).
Čorba od bundeve i belog vina
|
Imam neki svoj (neobjavljeni recept), iskombinovan od više tuđih. Izdinstam crni luk, dodam pasiranu bundevu, sušeno povrće, malo belog luka, so i biber, kašiku-dve instant pire-krompira, malo rendanog đumbira i sipnem doooooobar mlaz belog vina. Pavlaku (kiselu ili tečnu) poslužim odvojeno...
Grilovan halumi (solo, bez pečuraka) |
Salata od crvenog pasulja |
Mermer torta |