Странице

четвртак, 2. јануар 2014.

Posna sarma




Iako ne jedem meso više od četvrt veka, sarma je obavezna na mom stolu zimi, naravno prilagođena mojoj ishrani. Verujte mi, mnogi koji jedu meso u slast smažu po 3-4 ovakve sarme. Razlikuju se od uobičajnih posnih po sastojcima, ali je ukus i dalje gurmanski...

Sarma je dobra i topla i hladna, a podgrevanje joj daje sve bolji ukus. Na hladnom može da stoji nekoliko dana. Često je napravim za Novu godinu, a deo ostavim u frižideru za Badnji dan. Uz domaći hleb i malo crnog luka dovoljna je za dobar zimski rucak. I naravno, uz nju dobro ide čaša vina ili piva.

Sastojci:
100 gr praziluka ili crnog luka
2-3 kašike ulja
80 gr integralnog pirinča (može i običan)
40 gr mix pahuljica (ovsenih, raženih i ječmenih)
20 gr sojinih pahuljica (ne mora)
1/2 kašičice bibera
1/2 kašičice mlevene začinske paprike - može ljuta
po ukusu soli

i još...
10 većih listova kiselog kupusa (ili 20 malih)
2-3 lovorova lista
2-3 male crvene ljute papričice
po ukusu mlevene začinske paprike - može ljuta
0,5 dl ulja
još 2 lista kiselog kupusa za podlogu i pokrivanje sarme
vode

Priprema:














  • Na ulju propržiti iseckani praziluk (crni luk) da svene, skloniti sa vatre. Dodati oprani pirinač, mix pahuljica, soju i začine. Po želji dodati u fil još malo ulja. Ne soliti, kiseli kupus je već dosta slan. 
  • Listove kiselog kupusa isprati pod mlazom vode i odstraniti im zadebljali deo. Svaki podeliti na dva dela (ja to radim kuhinjskim makazama). Ako su manji, ostaviti ih cele.


  • Na sredini i pri vrhu lista kupusa staviti kašičicu fila, preklopiti levi deo da ga pokrije, desnim delom lista ulevo sve preklopiti. Od vrha pažljivo urolati sarmu. Tako uraditi sa svim listovima i filom dok se ne potroše.
  • Zamotane sarme ređati u dublji sud podmazan uljem na čije smo dno raširili list kupusa. Kada sarme popune sav prostor, posuti ih mlevenom začinskom paprikom, dodati lovorov list i ljute papričice. Preko donjeg reda poslagati preostale sarme, posuti ih sa još malo mlevene začinske paprike, preliti uljem i pokriti listom kupusa.
  • Naliti sa toliko vode da sarme ogreznu u njoj i pritisnuti tanjirićem da sarme ostanu u vodi.


  • Sud sa složenim sarmama staviti na vatru, na srednjoj temperaturi grejati dok ne provri, a zatim je smanjiti na najmanju i ostaviti da sarma krčka 3-4 sata, a može i duže. Što se više lagano kuva, lepša je. 

Kuvam je na šporetu na drva, na čiju plotnu još stavim s kraja mermernu ploču koja se zagreje, pa sarma na njoj ravnomerno pućka satima. Ovaj moj izum ću da patentiram :)














I još neki savet:

Gotovu sarmu možete staviti u rernu tridesetak minuta da se zapeče. Čak sam počela da dodajem komade dimljenog šarana, tako je još ukusnija.
Sarmu ne zapržavam jer ima dovoljno i ulja i začinske paprike. Sojine pahuljice mogu da se izostave, dobra je i bez njih. Ili obratno, može samo sa sojinim, a bez ostalih. Probala sam sve varijante. Praziluk ne mora da se prži, već samo naseckan pomešati sa ostalim sastojcima.


Evo i sarme ređane vertikalno, skuvane pa ubačene u rernu zagrejanu na 
200°C gde su se zapekle i zarumenele..


Napomena 11. januar 2018. - U poslednjih godinu dana u fil za umesto obične aleve paprike stavljam dimljenu. Ljudi moji, kako je takva sarma dobra!!! 👍


4 коментара:

  1. Komentari za ovaj recept su bili onemogućeni od 7. marta 2014. do danas...

    ОдговориИзбриши
  2. Iako sve ove slike znam, sa nekog drugog, manje bitnog sajta, moram da primetim da su prelepe... poslednja slika razoružava... mljac!

    ОдговориИзбриши
  3. Vidi se, vidiiiiii.... te su mi omiljene... ;-)

    ОдговориИзбриши