Странице

субота, 04. јануар 2014.

Ćaletova šarena salata



Moja majka nas je još od malena navikla na puno salate uz svaki obrok. Zimi se to svodilo na raznorazne specijalitete iz tegle - na ajvar, pindžur, pečene paprike, kiseli kupus, kljukani paradajz, krastavce i turšiju... 
Ipak, najomiljenija nam je bila salata koju bi na brzinu narendala od svežeg povrća koje je tad jedino moglo da se nađe na pijacama. U to vreme nije bilo zamrzivača, ni uvezenog povrća iz belog sveta, samo korenasto povrće iz trapa.
Ovo je i sad omiljena salata mog oca, po njemu je dobila naziv "ćaletova salata". Brzo je gotova, nije klasična zimnica puna soli i konzervansa, a zdrava je i vrlo ukusna.
A što legne uz jela od pasulja..

Sastojci:
400 gr šargarepe
300 gr celera (manja glavica)
2-3 češnja belog luka
2 kašike sirćeta (ja stavim jabukovo) ili soka od limuna
3 kašike ulja
po ukusu soli
po želji peršunov list

Priprema:


- Šargarepu i celer očistiti, oprati i osušiti.
- Narendati na krupno prvo šargarepu, pa celer i odmah zakiseliti jer celer na vazduhu brzo potamni.
- Beli luk sitno iseckati, dodati u salatu, posoliti i začiniti uljem.
- Po želji dodati i seckan peršunov list.

Ovo je osvežavajuca i zdrava salata, lepo izgleda i može da se pravi preko cele godine. Umesto sirćetom, uljem i belim lukom, može da se prelije nekim drugim prelivom za salatu, ja naviše volim moj zeleni sos.


Isprobano na Coolinarici -> klik