Странице

понедељак, 27. јануар 2014.

Slavski kolač

Slava... Kolač, žito, sveća, tamjan i vino... Sve drugo može, a ne mora..


Sveti Vasilije Ostroški, 12. maj 2016.

Danas je sveti Sava, sve škole ga proslavljaju i imaju svoj slavski kolač, a mnoge porodice slave svetog Savu kao krsnu slavu. Kao zaposlenoj u školi, ovaj recept je moj prilog prazničnom danu!

Od prve proslave Miholjdana u mojoj kući, mešenje slavskog kolača (uz žito) zauzima centralno mesto u pripremama. Pravila sam ga i posnog i mrsnog, sa puno različitih ukrasa, nekad samo sa poskuricama (pečatima). Svaki put bude dobar, valjda pomognu i dobre misli dok ga mesim...
Uz Miholjdan već nekih desetak godina obeležavam i dan posvećen svetom Vasiliju Ostroškom, pa kolač mesim i pravim žito za obe prilike - jednom za slavu, jednom za preslavu..

Sastojci:
20 gr svežeg kvasca
1 kašičica šećera
malo vode
500 gr brašna tip 400
3 kašike ulja ili rastopljenog putera
1 veće jaje (ili jaje + žumance)
1 kašičica soli
oko 1,5 dl mleka

za premazivanje
1 jaje
ili malo mleka
ili belance

za ukrase
80 gr brašna
malo vode
grančica sitnog bosioka

Sveti Vasilije Ostroški, 12. maj 2016.

Priprema:
  • Kvasac staviti u šolju, sipati preko njega malo mlake vode (tek da ga prekrije) i dodati kašičicu šećera. Ostaviti desetak minuta dok kvasac "krene".
  • Brašno prosejati u sud za mešenje, posoliti, dodati kvasac, jaje i ulje (rastopljeni puter), pa uz postepeno dolivanje mlakog mleka zamesiti srednje meko testo. Od prilike ukupna težina testa bude oko 850 gr.
  • Sud sa testom pokriti i ostaviti da narasta dok ne udvostruči zapreminu, što zavisi od toplote sastojaka i prostorije u kojoj se kolač sprema.

  • Dok testo raste, zamesiti u manjem sudu 80 gr brašna sa malo vode, da se dobije tvrđe testo. Staviti u malu kesicu, pa ostaviti da se odmori pola sata na hladnom mestu. Zatim ga razvući tanko i pečatima utisnuti 5 ukrasa - poskurica i oštrim nožem pažljivo iseći i odvojiti. Od ostatka tvrdog testa praviti još ukrasa - ptice, listiće, cvetiće.. Staviti na stranu.
  • Naraslo testo premesiti, pa odvojiti 150 gr. Dok radimo sa kiselim testom, stalno se pomagati posipanjem brašna po radnoj površini ili valjanjem manjih komada u sud sa brašnom.

Miholjdan, 12. oktobar 2013.
  • Sud za pečenje (ili duboku šerpu) precnika 20 cm i dubine 8-10 cm podmazati, a na dno staviti papir za pečenje. Od ostatka testa praviti 8 loptica (svaka po 72 gr) i u krug ih stavljati u sud (uz stranicu) i 4 manje loptice (po 30 gr) koje idu u sredinu. Premazati umućenim jajetom ili mlekom. Uz stranicu suda na svaku loptu staviti listiće. Njih ne mazati jajetom. Ostaviti testo 15 minuta da raste.
  • Odvojenih 150 gr testa premesiti i podeliti na 5 loptica (30 gr) koje u obliku krsta stavimo na kolač (ili kazaljke sata na 3-6-9-12 plus jedna u sredinu) i premažemo i njih umućenim jajetom.

Sveti Vasilije Ostroški, 12. maj 2013.

  • Na ovih 5 loptica staviti poskurice, u poskuricu u sredini zabosti pola čačkalice, a između loptica i po celom kolaču rasporediti ostale ukrase. Poskurice i ukrase ne mazati jajetom!
  • Ukljuciti rernu na 220°C , pa narasli kolač staviti da se peče. Posle 10 minuta temperaturu smanjiti na 200°C. Peći još 50 minuta, (ukupno oko jedan sat), a na pola pečenja pokriti alu-folijom da ukrasi ostanu svetli.

Ispečeni kolač pažljivo izvaditi iz suda, staviti na rešetku da se hladi, a čačkalicu oprezno izvaditi iz središnje poskurice i u rupicu zabosti grančicu sitnog bosioka.

Miholjdan, 12. oktobar 2012. - posan kolač, bez mleka i jaja

Pre mešenja kolača ja se prekrstim, a ko ima osvećenu vodu dobro je da malo doda u slavski kolač. 
Ako su jaja sitnija, staviti jedno jaje plus jedno žumance, a belance iskoristiti da se premaže kolač. Ne stavljam dodatno šećer, jer moji gosti vole da ga jedu uz slavski ručak umesto hleba. Inače, običaj je da svaki gost dobije parče kolača, makar i najmanje... 
Miholjdan je prošao, moj se kolač pojeo, ali idu druge slave, nekome će recept sigurno koristiti!

Stare slike slavskog kolača iz 2011.




Inače, od ovog testa se mogu praviti pogače za druge prilike i praznike...  Evo i božićnog kolača:






8 коментара:

  1. Svaki puta se istinski divim ovoj izradi slavskog kolača,posebno ovom ukrasnom dijelu,upravo ga je šteta načeti,ali ipak zato služi,drago mi je da se pojeo u slast..pozdrav draga Gago!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nely, hvala ti! Ovaj sam jednostavno ukrasila... Videla si kako druge žene iskite još više i pedantnije, a moje strpljenje sa pipkavim testom je kratkog daha. Za petnaestak minuta sve figurice napravim. :)))

      Избриши
  2. Gago, svaka cast, zaista prelepo izgleda... kod nas je baka uvek pravila slavski kolac, moracu da joj pokazem tvoj i sigurna sam da ce se oduseviti.:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Lana, uvek se od starijih pokupi znanje, posebno od baka... Moja nije mesila slavski kolač, jer je (kad sam ja bila dete) bilo strogo zabranjeno da učitelji i nastavnici slave slavu, pa nisam imala priliku da vidim kako se radi. Posle sam gledala kako drugi prave, čitala sam neka uputstva i tako...
      Hvala ti na javljanju! :*

      Избриши