Странице

субота, 29. децембар 2018.

Stollen - nemački božićni kolač



Štolen (stollen) je tradicionalni nemački voćni hleb koji se sprema i rado jede u vreme Božića. Poreklo mu je još iz 15. veka, mada tada nije bio ni približno nalik ovom današnjem (kako ukusom, tako i izgledom).. U početku je spreman kao običan postan hleb, da bi mu vremenom dodavali sušeno voće, šećer i puter, orašaste plodove, kandirano voće i kao vrhunac - marcipan. Najpoznatiji je štolen iz Drezdena, gde postoji i festival posvećen ovom slatkom voćnom hlebu/kolaču.

Pravila sam ga prvi put pre par godina i bila oduševljena mekoćom testa i ukusom kolača, pogotovo što sam veliki ljubitelj marcipana. Spremala sam ga dva dana za redom, jer mi se prvi štolen raskokao zbog toga što sam ga pekla u većem plehu, pa se sveži kvasac nesmetano "razmahao" i naduvao kolač više nego što sam želela. Sutradan sam ga "ukrotila" i pekla u duguljastom kalupu za hleb. Dobila sam štolen koji je po dimenzijama nešto uži od klasičnog, ukus mu je i dalje bio savršen i ponovo je dobio naše najviše ocene..



Sastojci:
375 gr brašna
50gr šećera 
sasvim malo soli 
1 kašičica suvog kvasca (ili 10 gr svežeg)
150 ml toplog mleka 
110 gr otopljenog putera
1 jaje 
200 gr suvog voća po izboru
(kajsije, brusnice, suvo grožđe, kandirana korica pomorandže) 
50 gr seckanih badema 
200 gr marcipana 
kašičica vanila ekstrakta
po želji rum za natapanje suvog voća

Priprema:
  • U sud za mešenje staviti brašno, so, šećer i kvasac (ako se koristi sveži, razmutiti ga u malo mlakog mleka uzetog od pripremljenog). Otopiti puter i dodati ga u toplo mleko. Ubaciti jaje i vanilu i malo umutiti sa mlekom, pa sve sipati u brašno i zamesiti mekano i glatko testo. Pokriti vlažnom krpom i pustiti da raste.
  • Kada se udvostruči, testu dodati suvo voće (koje je po želji odstojalo preko noći natopljeno u rumu) i seckane bademe. Premesiti ga i ostaviti samo par minuta da se odmori, ono ce ponovo poceti rasti. U međuvremenu od marcipana napraviti valjak (kobasicu). 
  • Razvaljati testo na pravougaonik 25x20cm, u sredinu staviti marcipan i preklopiti jedanu stranu preko druge ili urolati.
  • Ostaviti da na toplom mestu ponovo naraste nekih 45 minuta. Peći kolač oko 30 minuta u rerni zagrejanoj na 190°C. Pečeni štolen po želji premazati rastopljenim puterom i obilno posuti šećerom u prahu, ili preskočiti puter i kolač samo malo posuti šećerom u prahu!

Ideja- Chocholate dust


Ukoliko ne možete da nabavite marcipan ili vam je preskup, možete ga i sami napraviti:

Blanširati 100 gr badema u provreloj vodi, očistiti ga od smeđe kožice i ostaviti da se dobro osuši (može na sobnoj temperaturi preko noći, ili ga u rerni zagrejanoj na 50°C prosušiti 10-15 min). Osušeni badem dva puta samleti na mašinici za mlevenje oraha (nikako blender, ispustiće masnoću!) i pomešati ga sa 100 gr šećera u prahu. Ovu mešavinu dodatno usitniti u mlinu za mlevenje kafe dok se ne dobije skoro prah. Izručiti sve u činiju za mešenje i dodati par kašika šećernog rastvora (prokuvati i ohladiti 40 gr šećera i 40 gr vode), kao i par kapi arome gorkog badema. Sve mesiti da se masa sjedini i da postane glatka. Po potrebi dodati još šećernog rastvora dok se ne dobije marcipan željene čvrstine. Koristiti marcipan po potrebi odmah, ili ga spakovati u najlon kesicu i čuvati na sobnoj temperaturi.




Ovim receptom obeležavam petu godišnjicu bloga i ujedno vam želim srećnu novu 2019. godinu! 💖