Странице

понедељак, 17. децембар 2018.

Čia krekeri




Znate da su već neko vreme čia (chia) semenke u modi.. Pre par godina sam ih i ja prvi put isprobala i od onda sam ih skoro svakodnevno ubacivala u mešavinu semenki koju pomešam sa kefirom i pojedem kao prvi obrok ujutru. Ovde su takođe u kombinaciji sa više vrsta semenki, a krekeri za koje vam pišem recept su divna zanimacija svima koji vole da grickaju i uz to bi pojeli nešto zdravo.. Pravila sam ih prvi put pre dve godine gostima koji poste i od onda je bilo bezbroj repriza. 

Sastojci:
70 gr čia semenki
2 kašike lana
2 dl vode (za natapanje semenki lana i čia semenki)
70 gr semenki suncokreta
70 gr semenki bundeve
70 gr susama
70 gr ovsenih pahuljica
70 gr brašna (može integralno)
1/2 kašičice soli
biber po želji
2-3 kašike ulja
50 gr sušenog paradajza
malo belog luka


Priprema:
  • Semenke lana izdrobiti u avanu ili ih samleti u mlinu, staviti ih u posudu sa vodom i čia semenkama da odstoje pola sata da nabubre. Po potrebi dodati još malo vode. 
  • Sušeni paradajz malo iseckati, dodati beli luk i ulje (može ulje u kome je bio paradajz i izblendati u kremu. Ako ga nemate, možete ga zameniti sa 40 gr pirea od paradajza koji se pomeša sa uljem i belim lukom.
  • U sud staviti semenke suncokreta i bundeve, susam, ovsene pahuljice, brašno, so, biber i dobro ih izmešati. Dodati kremu od paradajza, kao i natopljene semenke lana i čia semenke. Sve dobro izmešati kašikom ili rukom.
  • Na pleh staviti pek papir i dobijenu masu  rastanjiti vlažnom rukom (može se i odozgo pokriti pek papirom pa rastanjiti).
  • Krekere peći 35-40 minuta u rerni zagrejanoj na 180°C. Pečene iseći na željene komade i poslužiti. Odlično se slažu uz čašu piva ili belog vina.