Странице

недеља, 5. јануар 2014.

Paradajz čorba sa ruzmarinom




U mom kraju se ruzmarin uglavnom koristi da se zakite svatovi..  Naviku da ga stavljam u hranu sam davno stekla. Kao cura sam dosta putovala po Italiji (sa horom u kome sam kao student pevala) i usput probala hranu začinjenu ovom biljčicom. Počela sam da ga dodajem u razna jela, a jedno od njih je ova čorbica, kojoj baš ruzmarin daje poseban miris i ukus.

Za Badnji dan može da se pripremi posna hrana koji se potpuno razlikuje od uobičajnih za tu priliku. Predlažem ovu osvežavajuću paradajz čorbicu sa ruzmarinom i pilav od šampinjona i kinoe.


Sastojci:

2-3 kašike ulja
1/2 glavice sitno iseckanog crnog ili crvenog luka
list lovora
500 ml passate od paradajza (može i domaći kuvani)
800 ml vode
1 kašičica soli
1 kašičica sitno seckanog ruzmarina
1/2 kašičice mlevene začinske paprike - može ljuta
1/2 kašičice bibera
1/2 kašičice šećera (bolji je braon, ili može i malo stevije)
50 gr sitne posne testenine (može i integralna) ili kašika kinoe


Priprema:











  • Na zagrejanom ulju propržiti sitno iseckani crni luk i list lovora dok luk malo ne svene.
  • Naliti passatu, dodati vodu, poklopiti i sačekati da provri.
  • U provrelu čorbu dodati sve ostale začine, promešati.
  • Dodati testeninu ili kinou i kuvati desetak minuta ili dok ne omekne, ali paziti da ostane "al dente". 
  • Servirati dok je topla.


I još da dodam..
Umesto passate iz tetrapaka može da se koristi seckani paradajz iz konzerve. Leti, u sezoni paradajza, okrenem mere pa sameljem u blenderu 800 gr paradajza i dodam 500 ml vode. Ne pasiram ga, jer volim grubo mleveni.