Странице

уторак, 13. мај 2014.

Mermer torta



Torta koja je bila pravi hit na proslavama kod moje kume Staše pre tridesetak godina. Kuma je vec dugo u Kanadi, tortu sada spremam ja i svako spremanje me kao vremeplov vrati u dane bezbrižne mladosti, kada sam kao cura mislila uglavnom na provod, a torte su spremali drugi...


Sastojci:
za kore
10 belanaca
20 kašika šećera
2 kašike sirćeta ili soka od limuna
za fil
10 žumanaca
10 kašika šećera
2 kesice vanilin-šećera
250 gr putera
200 gr seckanih pečenih oraha
i još
3 kesice ili 0,5 l  slatke pavlake za šlag (iz tetrapaka)

Priprema:


Umutiti čvrsto belanca, pa postepeno dodavati kašiku po kašiku šećera i mutiti dok se šećer potpuno ne otopi snegu. Dodati sirće ili limun i još malo mutiti.
Umućena belanca pažljivo sipati u veliki pleh od šporeta obložen papirom za pecenje ili alu-folijom (moj je dimenzija 40x36 korisne površine). Peći, u stvari više sušiti koru 60 min. na temperaturi od 150° C, može i duže u zavisnosti od rerne.
Pečenu koru ostaviti da se ohladi pa je sa sve folijom preseći na pola.
Ili, umesto spremanja kora kod kuće, kupiti gotove beze korice :)


Žumanca, žećer i vanil-šećer kuvati na pari dok se žumanca ne zgusnu. Sve vreme lagano mešati. Skuvan krem skloniti sa vatre i prohladiti. 
Orah u tankom sloju rasporediti u pleh i peći desetak minuta na temperaturi od 180° C. Iseckati ga.
U prohlađen krem dodati puter, umutiti dobro mikserom, pa dodati i pečene iseckane orahe. Promešati da se ravnomerno rasporede.














Koru staviti na tacnu, pažljivo skinuti sa nje foliju, pa naneti na koru polovinu fila. Pokriti drugom korom, skinuti sa nje foliju, pa i nju premazati drugom polovinom fila. Odložiti na hladno.


Umutiti šlag prema uputstvu sa kesice ili slatku pavlaku iz tetrapaka sa dodatkom šlagfiksa. Premazati tortu i ukrasiti je po želji. 
Torta je fina i kremasta, a poseban ukus dobije od pečenih oraha. Posle filovanja torta se može zamrznuti (bez šlaga), u tom slučaju šlag se dodaje kad se torta odmrzne.