Godinama mesim hleb... Ma kakvi godinama, decenijama! Raznorazne sam pravila - integralni, beli, od mešanog brašna, obogaćen jajima, puterom (ili uljem) i mlekom. Mesila sam i kvasne i beskvasne. Ovi prvi su bili sa kupovnim kvascem, uglavnom svežim, sa suvim baš retko...
Prvo sam napravila mešavinu za starter (domaći kvasac/sourdough) u srazmeri 2 dela integralnog raženog brašna i jedan deo vode. "Hranila" sam ga na 48 sati (dodavala brašno i vodu), ali mi se, posle drugog dodavanja vode i brašna i narastanja od 24 sata, na površini pojavila buđ.. Sve pravac u kantu!
Ponovo iščitavanje recepata, najviše sam gledala ovde -> klik, ne bih li uočila gde sam grešila, pa sam rešila da počnem opet, sa mešavinom belog i integralnog raženog brašna u srazmeri sa vodom 1:1. To je podrazumevalo "hranjenje" startera na svakih 12 sati prva tri dana, al sam bila uporna... Inače, starter se hrani tako što se prva smesa brašna i vode posle 12 sati podeli, pa se prvi deo "nahrani" istom količinom brašna i vode tako što se ti sastojci jednostavno umešaju u smesu. Smesa se ubaci u teglu i pokrije streč folijom ili celofanom koji se izbocka čačkalicom da vazduh može malo da cirkuliše. Drugi deo se baci.
Ponovo iščitavanje recepata, najviše sam gledala ovde -> klik, ne bih li uočila gde sam grešila, pa sam rešila da počnem opet, sa mešavinom belog i integralnog raženog brašna u srazmeri sa vodom 1:1. To je podrazumevalo "hranjenje" startera na svakih 12 sati prva tri dana, al sam bila uporna... Inače, starter se hrani tako što se prva smesa brašna i vode posle 12 sati podeli, pa se prvi deo "nahrani" istom količinom brašna i vode tako što se ti sastojci jednostavno umešaju u smesu. Smesa se ubaci u teglu i pokrije streč folijom ili celofanom koji se izbocka čačkalicom da vazduh može malo da cirkuliše. Drugi deo se baci.
Kad se kvasac formira (posle 5-6 dana), nahrani se, pa se jedan deo koristi za hleb ili pecivo, a drugi deo čuva u frižideru za sledeće mešenje...
Četvrtog dana sam ga "nahranila" posle 20 sati stajanja i petog dana sam dobila kvas koji je za manje od dva sata narastao više nego duplo!
Cela ova "operacija" se odvijala u sred leta i kvasac je imao idealne uslove da brzo fermentira. U hladnijem periodu (pogotovo zimi) teglu držati na toplom. Kada kvasac/starter iliti sourdough postane aktivan može se hraniti i samo integralnim brašnom, ja pomešam integralno pšenično i integralno raženo. Može da traje godinama i sve je bolji što je stariji.
5. dan
starter "nahranjen" u 11.52
posle manje od dva sata, u 13.41
A onda je palo mešenje hleba! Uzela sam polubelo brašno za prvi put, jer integralno teže narasta, dodala domaći kvasac, dodala vodu i zaronila ruke u vanglicu... Bila sam ushićena kao da radim stvar od najveće važnosti. Mada, i jeste od velike važnosti, jer je hleb sa domaćim kvascem posebno ukusan i mnogo zdraviji i lakše svarljiv od onog sa kupovnim kvascem!
Kvasac se čuva u frižideru, a hrani barem jednom nedeljno, mada sam pročitala da može i dve-tri nedelje da stoji bez hranjenja. Kad pravite hleb, izvadite ga nekoliko sati ranije na sobnu temperaturu, podelite na dva dela, pa jedan deo nahranite i vratite u frižider. Drugi deo nahranite, ostavite da malo nadođe, pa zamesite hleb.
Sastojci:
350 gr brašna (običnog ili integralnog)
200 grama startera (domaćeg kvasca) srazmere 1:1
malo soli
malo mlevenog kima
po potrebi mlake vode da se zamesi testo kao za bilo koji hleb...
Možete staviti kašičicu šećera ili meda, ja ne stavljam. Često preskočim i so, hleb mi tad ima još lepši ukus na žito!
Zamešeno testo odmah formiram u veknu, stavim u duguljast pleh na peki papir i ostavim da narasta nekoliko sati. Kad udvostruči zapreminu pečem ga 45 minuta na 200°C.
Zamesila sam sa domaćim kvascem i pogaču od integralnog speltinog brašna, evo rezultata:
Fokača napravljena tri dana kasnije pre pečenja:
Ili klasična sa šampinjonima, maslinama i čerićma... ma, mljac!
Napomena 2. februara 2017. godine: I danas, dve i po godine kasnije, ja koristim isti kvasac/starter koji sam napravila jula 2014. godine kada je recept objavljen. Vremenom je postao još bolji i "preživeo" je moje odlaske na putovanja od po 10-12 dana, kada ga nisam hranila. Delila sam ga prijateljima i familiji i svi su zadovoljni dobijenim hlebom.
Prelepo izgleda !!!!!! upravo pravim domaci kvas, nadam se uspehu :)
ОдговориИзбришиDrago mi je da si krenula u akciju! Samo ga hrani raženim brašnom i mora da bude dobar! Javi utiske kad bude gotov.
ИзбришиSrećno i hvala na svraćanju! ♥
Uspelo !!!!!!!!!!!!!! i ovaj sa 100 % vlaznosti i onaj od 50 % vlaznosti. Prezadovoljna sam !!! Jos uvek nisam sigurna koliko hleb treba da mi stoji pre pecenja ali sve sam bolja. Danas sam i sa koricom prezadovoljna . Puno pozdrava i hvala sto si svoje iskustvo podelila sa nama
ОдговориИзбришиJeeee! Super! Baš se radujem da ti je uspeo domaći kvasac- starter! Što se nedoumice oko stajanja hleba pre pečenja tiče, čekaš dok ne duplira zapreminu, odnosno ispuni pleh u kome ga pečeš. Nekad traje par sati, nekad ceo dan, zavisi od temperature prostorije. Sad u leto to bude brzo, zimi ga drži pored radijatora ili drugog izvora toplote. Izvežbaćeš se već...
ИзбришиHvala ti što si isprobala recept i javila svoje utiske, značiće i drugima koji se upuste u avanturu spremanja domaćeg kvasca (startera). Pozdrav ♥
Čitam i ne znam šta bih mogla kao zamenu za ražano brašno jer ga ne smem jesti zbog želudačne kiseline?
ОдговориИзбришиJaco, imam i ja višak želudačne kiseline, ali nisam primetila da mi hleb sa ovom minimalnom količinom raženog brašna koje je u kvascu smeta.. Inače ražano možeš da koristiš samo dok ne dobiješ gotov starter (za to vreme ga ionako ne koristiš), posle možeš da ga "hraniš" bilo kojim brašnom i da ražano uopšte ne koristiš.. Videla sam da na Coolki prije imaju starter od običnog belog brašna 😊 Jes da starter (domaći kvasac) najviše voli ražano, ali dobro radi i na obično belo, na pšenično integralno, ma koje god mu daš... Hvala ti na javljanju!❤
Избриши