Ovu salatu sam jela na slavi kod moje sestre Mine. Inače, ona nasprema puno raznoraznih pikanterija, a za pola od njih nisam nikada ni čula... Sramota me da kažem da mi posle gošćenja kod nje treba dan-dva da vratim stomak u normalu jer se prejedem - probaj ovo, probaj ono... ma, upropastim se samo od probe! ;)
Salata može da se posuži kao deo hladnog bifea, kao laka večera, ili predjelo... Povećavajte i smanjujte sastojke po želji, ubacite nešto svoje. Osvežava i ne goji ;)
Sastojci:
200 gr celera (manja glavica) ili štapki celera
1 nakisela jabuka
1/2 nara - bobice
nekoliko listova zelene salate
nekoliko jezgra oraha
preliv
3-4 kašike ulja, hladno ceđenog maslinovog ili suncokretovog
1/2 nara - sok
po ukusu soli
1 kašičica meda
2-3 kašike limunovog soka (može i ne mora)
Priprema:
- Celer očistiti, oprati i narendati na krupno rende. Jabuku oljuštiti i iseći na kockice. Izmešati, pa dodati i bobice nara.
- Sok od limuna, sok od nara, med, ulje i so dobro sjediniti i preliti preko salate. Ovlaš promešati.
- Listove zelene salate oprati, staviti u činiju. Preko njih rasporediti celer sa ostalim sastojcima, pa sve odozgo ukrasiti jezgrima oraha.
- Dobro ohladiti i poslužiti.