Ova pita je moja omiljena. Nezaobilazna na slavljima, dobra kao bilo koji obrok, fina i zimi i leti, odlična u svim prilikama. Čak je nosim na put, pa imam kompletan obrok koji je mnogo ukusniji od (često suvog) sendviča. Spakujem je u kutiju, pa kad ogladnim - pita u jednu ruku, paradajz u drugu i uživancija ;)
Sastojci:
500 gr kora za pitu
ulje
fil za pitu:
2 kašike ulja
1 glavica crnog luka
500 gr pečuraka (šampinjona)
1 kašičica senfa
1 kašičica origana
1/2 kašičice soli
1/2 kašičice bibera
1 kašičica ajvara
0,5 dl soka od paradajza
2-3 jajeta
0,5 dl kisele vode
malo gustog jogurta ili pavlake
ulje
Priprema:
- Na ulju propržiti sitno iseckani crni luk, dodati na listiće seckane pečurke i sačekati da omeknu, ali da ne uvri sok koji puste.
- Dodati začine, ajvar i sok od paradajza. Prohladiti, dodati malo umućena jaja i kiselu vodu. Fil je prilicno redak ("čorbast").
- Praviti "potkovice" ili "puževe" tako što se svaka kora premaže sa malo ulja, preklopi, nanese fil na polovinu, urola kao palačinka i savije u željeni oblik.
- Slagati pitu u uljem podmazan pleh.
- Složenu pitu odozgo premazati gustim jogurtom, ili pavlakom, ili samo uljem.
- Peći dok ne porumeni - ja pečem 40 minuta na 220° C.
Pita može da bude i posna, samo u nadevu izostaviti jaja i ne premazivati je pavlakom/jogurtom, nego samo uljem i vodom.
Odličan receptić. Brzo, lako, fino i ukusno. ♥
ОдговориИзбришиNalence, hvala ti ♥ Ova pita ne može da omane! :*
Избриши