Posno je... i vegansko... ovo su kobasice od sejtana i soje :))) |
Onomad sam objavila recept za brzi pasulj, a evo i mog omiljenog variva od sočiva. Lupala sam glavu da li je ovo varivo ili čorba, pa sam odlučila da je ipak ovo prvo... Meni je često ovo dovoljno za glavno jelo, uz parče domaćeg crnog hleba i bogatu salatu.
Sastojci:
200 gr sočiva
1 l vode
1 list lovora
1-2 kašike ulja
1 manja glavica sitno seckanog crnog luka ili iseckan komad praziluka
1 kašičica mlevenog sušenog povrća
1/2 kašičice soli
1/2 kašičice mlevenog crnog bibera
1/2 kašičice crvene začinske paprike
1 kašičica ajvara
1 dl soka od paradajza
1 kašicica belog luka u prahu (granulama)
po ukusu seckanog peršuna
Priprema:
- Sočivo oprati, naliti vodom i ostaviti natopljeno najmanje 8 sati. Ako je narandžaste boje, natapanje nije potrebno. U nabubrelo sočivo dodati list lovora, staviti na vatru, sačekati da provri, smanjiti temperaturu i kuvati dok ne bude mekano.
- Propržiti na ulju crni luk da omekša, pa ga dodati u sočivo. Posoliti, dodati ostale začine i kuvati da se ukusi lepo sjedine. Po potrebi dodati još vode, zavisno od toga da li želite gušće ili ređe jelo.
- Na kraju dodati ajvar i sok od paradajza i još malo prokuvati. Gotovo varivo posuti sitno iseckanim peršunom.