Iako ribu više od četvrt veka nisam jela, u poslednje vreme me "zove"... Dimljeni losos mi je posebno drag, a kombinacije su zaista mnogobrojne. Mafini? Zašto da ne!
Sastojci:
1 šolja (150 gr) brašna
1/2 šolje (90 gr) instant palente
1 kesica praška za pecivo
1/2 kašicice soli
1 kašicica sušene mirođije
2 kašike seckanih kapara (ocedenih i
osušenih kuhinjskim papirom)
2 kašike seckanog peršuna
1 šolja kefira
3 kašike maslinovog ulja
2 jajeta
1/2 šolje seckanog dimljenog lososa
šolja je od 250 ml
Priprema:
- Pomešati brašno, instant palentu, prašak za pecivo, so i sušenu mirodiju. Oprezno soliti jer su i kapari i losos slani!
- U drugom sudu mikserom na najmanjoj brzini izmešati jaja, kefir, ulje i peršun.
- Dodati suve sastojke, pažljivo mikserom sjediniti.
- Umešati seckan dimljeni losos i seckane kapare, ovlaš kašikom promešati.
- Puniti kalupe za mafine i peći na 180°C dok ne porumeni (tridesetak minuta).
Prohladiti i poslužiti. Od ove kolicine se dobije 12 manjih mafina. Dobri su uz jogurt, kefir ili kiselu pavlaku... Meni i uz vino, naravno ;)