Странице

четвртак, 6. март 2014.

Najbrži pasulj




Pasulj smo jeli petkom, testo subotom, a supa, rinflajš i pohovane šnicle nedeljom.. Ko da je bilo zakonom propisano ;) Sutra je petak. Plus je i post..

Pasulj volim samo kad je napolju hladno, ili bar oblačno i kišovito kao što je ovih dana... Zašto ga vezujem za vreme, stvarno nemam pojma. Volim i prebranac, ali za njega treba dosta vremena, pa radnim danom pravim ovako.
Rugaće mi se neko da je ovo više ideja nego recept, al da neko vidi kako pohisterišem kad dođem petkom posle posla gladna kući, samo bih odgovorila u duhu ozloglašenih španskih serija: "no me interesa, déjame en paz" ;)

Sastojci:
1 manja konzerva (400 gr) pasulja
manja glavica crnog luka (ili komad praziluka, ili kašika dinstanog luka)
1 kašika ulja
list lovora
1/2 kašičice crvene mlevene paprike (ja stavim ljutu)
1/2 kašičice soli
1/2 kašičice bibera
1 kašičica ajvara
1 dl soka od paradajza (ili 0,5 dl passate)
1 češanj belog luka

Priprema:


  • Na ulju propržiti sitno iseckan crni luk sa listom lovora.
  • Kad svene, dodati pasulj iz konzerve i sačekati da provri. Ako je pregusto, dodati malo vode.
  • U provreli pasulj dodati redom začine, ajvar i kuvani paradajz.
  • Isključiti vatru, pa na kraju dodati sitno iseckan beli luk.

I to je to. Za 15 minuta gotov topao ručak. Uz ovakav pasulj meni najbolje idu belolučene paprike, može i  salata od krastavaca ili kupusa i naravno, domaći hleb... 
I ja ne odustajem od čašice vina  ;)

Naravno da sve ovo može i na klasičan način, kada se pasulj potopi uveče, pa sutradan kuva... Al to je neka druga priča.

Na slikama su beli i smeđi pasulj, slikani u 3 različite prilike.




2 коментара:

  1. Gago, samo jedi ono što se tebi sviđa. Pasulj iz konzerve nikada nisam pravila čorbast, ali zato prebranac nikako drugačije ne pravim, osim sa pasuljem iz konzerve. Prijatno:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zoko, hvala ti! Ja uvek i jedem što mi se sviđa, zna se da volim sebi da ugađam... ;)
      Ali, kad dođem gladna sa posla, ne gledam šta je, samo da ima... a pasulj je uvek omiljen :D

      Избриши