Ovaj kolač je prvo pravila moja koleginica za Svetog Savu, gosti na slavi su bili oduševljeni, među njima i ja. Logično je bilo da ga napravim čim se ukaže prilika! Onomad sam ga nosila u goste, stvarno je fenomenalan. Svi su imali samo reči hvale, odnosno, rekli su da je ukus je vrhunski! Najčokoladnije moguće, kremasto, a nije ni prejako ni otužno...
Kolač je jednostavan, u stvari je čokoladni biskvit preliven ganaš kremom.
Sastojci:
4 jaja
100 gr šećera
200 gr putera
100 gr čokolade za kuvanje
4 kašike brašna
1 prašak za pecivo
Krem:
0,5 l slatke pavlake (mlečne!)
200 gr čokolade za kuvanje
1 kašika šećera (ne mora)
Priprema:
- Žumanca i šećer umutiti, dodati istopljeni puter i čokoladu, brašno pomešano sa praškom za pecivo i na kraju sneg od belanaca (belanca umešati lagano, ne mikserom).
- Peći u plehu 20x35cm na 180°C oko 20 minuta, zavisi od rerne. Proveriti čačkalicom kad je pečeno.
- Slatku pavlaku, čokoladu i šećer zagejati na laganoj vatri (mešajući lagano) dok ne provri.
- Pečeni biskvit izbockati viljuškom na nekoliko mesta i dok je još topao preliti ga toplim kremom. Krem je dosta redak, ali ga ne treba dodatno miksati ili bilo što dodavati, jer će se posle nekoliko sati u frižideru očvrsnuti.
- Kolač ohladiti prvo na sobnoj temperaturi, a onda staviti u frižider da se dobro ohladi i stegne krem.
Pravila sam ga, i mogu samo da potvrdim da je apsolutno savršen, i bez mnogo komplikacija!
ОдговориИзбришиSad si me podsetila da bih i ja mogla ponovo da ga napravim.. Jedno vreme mi je bio hit kolač, posle sam ga zaboravila 😊 Hvala na javljanju!❤
ИзбришиDa li može da se pravi u kalupu 28? Da li da udupalm sastojke u tom slučaju? Hoću kao tortu da napravim...
ИзбришиI još jedno pitanje. Ako se preko kore namaže džem da li krema udje u dovoljnoj količini u koru? Da li ste probali možda?
ИзбришиNisam premazivala koru džemom, prilično je sočna i vlažna i nije potrebno. Mislim da bi ova mera bila dovoljna za kalup 28, dupla mera bi po meni bila previše.. Eventualno jedna i po.
ИзбришиPozdrav.