Od onda je i ja spremam. Imam svoj najomiljeniji (i još uvek nenapisani) recept koji obožavam. Doći će jednom i taj na red za objavljivanje, ali ne sad, jer mi je ova čorbica od Lorejn Paskal odmah zamirisala u nosu dok sam pre neki dan čitala recept. Trebala mi je za drugaricu koju sam pozvala na ručak, a znam da voli ovakve kombinacije - slatkasta bundeva, oštar i osvežavajući đumbir, plus papričica koja blago pali nepce. To je ukus koji sam i ja sa nestrpljenjem žurila da isprobam. Požurite i vi, dok još ima bundeve po pijacama...
Sastojci:
800 gr bundeve
1 manja glavica crnog luka
1 češanj belog luka
1-2 crvene čili papričice
1 cm svežeg đumbira
900 ml bujona (ili vode)
maslinovo ulje
kašičica domaćeg začina
so i biber
sveži korijander ili peršun
po želji očišćene semenke bundeve
kokosovo mleko ili kisela pavlaka
Priprema:
sveži korijander ili peršun
po želji očišćene semenke bundeve
kokosovo mleko ili kisela pavlaka
Priprema:
- Očistiti bundevu od semenki i iseći na komade. Peći je u rerni zagrejanoj na 200°C oko pola sata. Uz bundevu staviti da se ispeče i koji češanj belog luka.
- Iseckati luk na sitno i dinstati na maslinovom ulju dok ne omekša. Dodati pečeni beli luk, unutrašnjost pečene bundeve i sitno narezane čili papričice.
- Narendati i ubaciti u lonac đumbir i domaći začin od povrća. Uliti bujon, pa sve kuvati na laganoj vatri desetak minuta.
- Ispasirati sve u blenderu i vratiti u lonac (ili usitniti u samom loncu štapnim mikserom). Začiniti solju i biberom.
Servirati čorbu ukrašenu kašikom kokosovog mleka i svežim korijanderom (ili pešunom). Ko želi, umesto kokosovog mleka može da doda pavlaku, kiselu ili neutralnu.
Za posnu varijantu, samo je posuti seckanim peršunom i semenkama bundeve (golicom).
Ako nemate svežu ljutu crvenu (čili) papričicu, slobodno koristite onu u prahu ili tečnu i zaljutite čorbicu po vašem ukusu! Za posnu varijantu, samo je posuti seckanim peršunom i semenkama bundeve (golicom).
Divna corba. Obozavam ovakve stvari, a bundevu volim i mogu je tek samo pecenu u rerni.
ОдговориИзбришиHvala ti! I ja pola bundeve pojedem dok je spremam a čorbicu... :))) Samo malo naprašim cimetom ♥
ИзбришиI really like pumpkin soup , your looks yummy !!!
ОдговориИзбришиMe too - the soup is really yummy and refreshing... :))) Thank you for sopping by! ♥
ИзбришиUps, I've missed t... in stopping ;)
ИзбришиBaš me kopka kakvog je ukusa, jako ljuta, ili tek malkice?! Jedva čekam da probam!
ОдговориИзбришиLjuta je koliko je zaljutiš... Đumbir joj da malo opasnoće, ali je papričica tačka na i...
ИзбришиHvala prijo, probaćeš prvom prilikom! ♥
Čorbice sa pečenim povrćem su mi mnogo ukusnije i lepše od onih koje nisu pravljene sa pečenim povrćem. Obožavam čorbice od bundeve.
ОдговориИзбришиZoko, jesu ukusnije, ali nutritivno gube na kvalitetu. Dva puta idu na vatru, al kad je bal...
ИзбришиI meni je od bundeve jedna od najomiljenijih! Pozdrav i kiss ♥
Bundevu smo tek počeli da jedemo kad smo se doselili na NZ. Pre toga ,ah Beeogradžani, smo mislili da samo svinje to jedu.Sada je koristim i imam u bašti razne vrste,čak pravim i džem od nje! Dvna šorbica i bravo za tatu!
ОдговориИзбришиDžoli, važno je da smo je ipak "otkrili" i zavoleli i u slanim jelima. Slatka sam ranije volela, posebno pite... :)))
ИзбришиHvala ti na javljanju! ♥
Dobra kombinacija. Biće isprobano. Čorbu od bundeve sam probao na drugi način, ali od svežeg đumbira samo čaj
ОдговориИзбришиSavo, i ja čorbu spremam na drugi način, al obzirom da sam đumbir stavljala ranije u neka variva, znala sam unapred da će i ova kombinacija da bude dobra! Biće mi drago da je isprobaš! Hvala na javljanju! :)
Избриши