Jaja uglavnom izbegavam... Već sam negde rekla da smo u zabranjenoj ljubavi - volim, a ne smem! Zbog požutele krštenice, povišenih masnoća i holesterola. Neki kažu da nema veze, da jaja ne utiču na povišene vrednosti, al ja kao slušam doktore.
Volim pržena jaja na oko, omlet, nekad napravim pomešano sa sirom, u prženicama bih se udavila. Naravno da sebi povremeno dam oduška i pojedem jaje. Jedno.
Evo predloga za jaja pečena u rerni. Meni su idealna za doručak jer su sita i ukusna, pa sa njima baš lepo započnem dan...
Recept je za više osoba i treba 8 jaja, ali sam ja sebi pravila od samo jednog u malečkom sudu kao za lutke.. :)
Priprema:
- Plići vatrostalni sud podmazati puterom, pa sipati 250 gr kisele pavlake.
- Jedno po jedno jaje (8 komada) pažljivo razbijati i spuštati u pavlaku.
- Posuti seckanim pešunom, narendanim tvrdim sirom (100 gr) i
- po kojim grumenčićem putera.
- Peći dok jaja ne očvrsnu, a žumanca ostanu malo rovita (oko 10 minuta, na 220°C).
za pravljenje u manjem sudu (remekinu) vam treba:
Recept je iz Velikog narodnog (Patinog) kuvara (str. 107), gde se preko jaja dodaju i komadići slanih inćuna (ringlice). Probala sam i tako, ali su mi bolja jaja u kombinaciji samo sa sirom i pavlakom! A probala sam i ovako: red tankih parčića fete + jaja + malo rendanog dimljenog kačkavalja ili trapista...
U istom kuvaru, na strani 109, je i recept Jaja s tvrdim sirom, gde se kombinuju sir, jaja i pavlaka, ređaju se drugačijim redom nego što sam ja, ali je u suštini to isto jelo kao iz mog recepta :)))
Auuuuuuuuuu... pa, ovo je bombastično! Jaje, pavlaka, puter, kačkavalj... ;-) Kompletan obrok! A sličice mi unose vedrinu u ovo ledeno zimsko jutro!
ОдговориИзбришиE, baš tako... kompletan obrok! Sve frkneš u jedan sud i pečeš. Za to vreme nasečeš hleb, sipaš jogurt i dok otvoriš teglu sa ajvarom - gotova jaja!
ИзбришиDelicious breakfast!
ОдговориИзбришиAgnieszka, yes, it is a yummy and complete meal... Thank you for stopping by :)
Избришиu sudu kao za lutke ... to mu dođe --- ;)))
ОдговориИзбришиVala baš! ♥
Избриши