Humus (hummus, houmous) pravim godinama, ali su varijante kako ga ja spremam tek sad stigle na red za objavljivanje. Iako ima na stotine recepata, dodajem svoj kao stotinu i neki, jer na jednom mestu preporučujem tri verzije ovog popularnog namaza.
Glavni sastojak humusa su leblebije (naut) o kojima sam već pisala i koristila ih u nekoliko recepta (Salata od leblebija, Farinata, Pilav sa leblebijama i Vatreni vege čili). Možete ih naći sirove u velikim megamarketima ili u prodavnicama takozvane zdrave hrane. Kuvaju se slično kao pasulj - uveče se potope u vodu, sutradan kuvaju nekih sat vremena. Ja ih kuvam u ekspres loncu. Mogu da se nađu i konzervirane, što olakšava pripremu raznih jela sa leblebijama, pa spremanje humusa skraćuje na nekih desetak minuta...
Humus je zdrav i ukusan namaz. Spremala sam razne varijante. Najčešće pravim klasični, na način koji sam ispod opisala, ali sam pravila i kombinaciju sa pečenom paprikom ili varijantu gde sam ga prelivala alevom paprikom i seckanim belim lukom blago proprženima na ulju.
Humus je zdrav i ukusan namaz. Spremala sam razne varijante. Najčešće pravim klasični, na način koji sam ispod opisala, ali sam pravila i kombinaciju sa pečenom paprikom ili varijantu gde sam ga prelivala alevom paprikom i seckanim belim lukom blago proprženima na ulju.
Klasični humus, preliven maslinovim uljem i posut sumakom |
Sastojci:
200 gr skuvanih leblebija
2 kašike tahini paste
po ukusu soli
češanj belog luka
maslinovo ulje
Na slici levo je humus začinjen mlevenim sumakom, koji ima crvenkastu "zarđalu" boju i osvežavajući ukus. |
Ubacim u teglu leblebije, štapnim mikserom ih usitnim, dodam beli luk i tahini, posolim, začinim i sipam ulje i limunov sok. Dobro izmešam i izmiksam štapnim mikserom i kraj. Ako je suvo dodam malo vode u kojoj su se kuvale leblebije, mada volim gušći humus...
Ukoliko ne možete da nabavite tahini pastu (namaz), napravite je sami kod kuće - ukusnija je i manje košta!
Humus se izvorno servira u plitkom tanjiru - tažinu (sud sa fotografije ispod naslovne), izbrazdan viljuškom, zaliven uljem i posut paprikom ili sumakom.
Humus sa pečenim paprikama |
Humus sa pečenim paprikama dobićete ako u osnovnu masu dodate nekoliko oljuštenih, oceđenih i od semenki očišćenih pečenih paprika (može i iz zamrzivača) i štapnim mikserom ili u blenderu sve dobro usitnite. Ja dodam i malo ljute paprike ili Harisu - arapsku ljutu pastu od paprika. Probala sam umesto pečene paprike da dodam domaći ajvar od crvenih paprika - vrši pos'o..
Hummus Royale je zaista kraljevski i posvetila sam mu posebni post! To je varijanta gde se klasični humus prelije zaprškom - na zagrejanom maslinovom ulju kratko propržiti alevu papriku i malo seckanog belog luka. Preliti vrelu zapršku preko humusa kojeg smo predhodno sipali u tanjir, posuli bogato začinima (sumak i kumin), zrnima kuvanih leblebija, seckanim peršunom ili korijanderom. Baš kraljevski..
Humus čuvam u tegli, može da stoji u frižideru desetak dana. Nosila sam ga i na letovanje u ručnom frižideru i mackala ga za doručak, a ostatak čuvala u frižideru u kuhinjici apartmana.
Pravila sam ga za razne prilike, gosti ga vole, a ova velika činija je išla pre tri godine na proslavu Svetog Save u školi u kojoj sam radila.
Uz humus mi najbolje idu ove lepinjice zamešene samo od brašna, malo soli, praška za pecivo i vode. Ispečem ih u suvom tiganju da porumene, dohvatim jednu i toplom mackam po humusu..
Odlicno ovo izgleda! Jos sa pogacicama prava poslastica.. :) Mozda najprije probamo ovu verziju sa pecenim paprikama, imamo malo zalihu u zamrzivacu! Uspijevas negdje naci gotov zacin harisa ili ga pravis? Ja ga vec poslovicno mijenjam sa paradajz sosom i malo cilija...
ОдговориИзбришиBiljo, koju god verziju da napraviš biće ukusno, a ako voliš pečene paprike sigurno će ti se dopasti!
ИзбришиHarisu sam našla u Maksiju i Tempu, original je, uvoz iz Tunisa i košta oko 110 din. Gore sam stavila link, al evo ti i ovde da vidiš kako izgleda: http://www.bastabalkana.com/2013/09/harissa-pasta-harisa-arapski-sos-od-ljute-cili-papricice/
Hvala ti! :*
ИзбришиNe znam koji je bolji! Predivno izgledaju.
ОдговориИзбришиMeni ipak prvi, najjednostavniji, ali za promenu su dobra i ostala dva...
ИзбришиPuno hvala na komentaru i javljanju! :*
Humus volim na svaki mogući način, nešto slično sam pravila humus sa prelivom od crvene paprike i taj obožavam., inače leblebije jako često koristim u našij ishrani, od kuvanih jela do salata i namaza.
ОдговориИзбришиPrijatno!!!
Zoko, videla sam tvoj recept i odličan je! Ranije sam pravila sa paprikom po receptu od tavuco, a Royale po monsunkinom... Posle sam našla slično na drugim sajtovima, pa na kraju imam neku svoju kombinaciju. Ipak, najviše volim osnovni recept, onaj najjednostavniji :))) Hvala ti, uvek mi je prijatno kad ga jedem :*
ИзбришиUbijem se kad god ga napravim a ti si dodala još novih ideja. Taman za sumak i dimljenu papriku koje mi nešto čame :-)
ОдговориИзбришиDok nisam dobila sumak, stavljala sam mleveni kim i meni se i tako sviđa, mada je sumak posebnog ukusa. Dimljenu papriku nisam do sad imala, ako si je u Bgd kupila - šapni mi gde... :)))
ИзбришиBaš si me podsetila da ga duuuugo nisam pravila, a volim ga... I to na onaj najjednostavniji način, taj mi je najdraži...
ОдговориИзбришиPS Slike su ti jaaaako lepe!
Zato ga ja često pravim, jer mi je najzgodniji za doručak. I kao i ti najviše volim onaj "običan".
ИзбришиHvala ti na javljanju i za komplimenAt da su slike lepe... :*
Fantastično!
ОдговориИзбришиHvala ti puno! :*
ИзбришиSuper recept!!:))
ОдговориИзбришиGago,a gde ste kupili sumak?;)
Sandra, hvala puno! Sumak sam dobila iz inostranstva od prijateljice, ali sam malo proguglala i našla ga ovde: http://www.spiceup.rs/sumak---40g.html Koliko vidim, začini mogu da se poruče i online... :)))
ИзбришиGago, koliko dugo kuvaš leblebiju u ekspres loncu?
ИзбришиBaky, kuvam od prilike jedan sat (kao i pasulj). Ne potapam je predhodno da stoji u vodi, nego u ekspres loncu nalijem vodom oprane leblebije i kuvam odmah. Hvala na javljanju!
Избриши