U septembru se grupa blogerki družila na Adi. Svako je doneo nešto od hrane, a meni se posebno dopala Farinata sa maslinama, ruzmarinom i tucanom paprikom, koju je donela Vesna sa bloga Nešto kipi - ništa strašno.
Još preporučuje jogurt ili pivo uz nju.
Meni je bio dobar domaći kefir, ali ću sigurno probati i sa pivom!
A moglo bi i vino, zbog maslina i ostalih dodataka..
Sastojci:
250 gr brašna od nauta (leblebija)
4-5 kašika maslinovog ulja
150 gr zelenih i crnih maslina
100 gr pomešanog susama i lana
grančica ruzmarina (ili malo sušenog)
kašičica tucane paprike
so i biber
400-450 gr vode
250 gr brašna od nauta (leblebija)
4-5 kašika maslinovog ulja
150 gr zelenih i crnih maslina
100 gr pomešanog susama i lana
grančica ruzmarina (ili malo sušenog)
kašičica tucane paprike
so i biber
400-450 gr vode
Priprema:
Sve suve sastojke samo promešati žicom, a može i kašikom. Sipati polovinu vode i kašiku ulja. Deo susama i lana dodati u brašno, a masline ubaciti tek kad se sve lepo sjedini sa vodom i uljem.
Sve suve sastojke samo promešati žicom, a može i kašikom. Sipati polovinu vode i kašiku ulja. Deo susama i lana dodati u brašno, a masline ubaciti tek kad se sve lepo sjedini sa vodom i uljem.
Testo sipati u pleh u koje je predhodno sipano ulje koje malo preliva krajeve i u toku pečenja napravi božanstvenu koricu!
Posle sipanja testa u pleh odmah ga posuti susamom i lanom da ne bi otpadali pri sečenju.
Peći 45-50 minuta na temperaturi od 220°C.
Peći 45-50 minuta na temperaturi od 220°C.
Pravila sam pola gore navedene mere u plehu prečnika 20 cm. Jednostavno je da jednostavnije ne može biti, a ukusno je toliko da sam farinatu u jednom danu doručkovala (uz kefir pride), ručala (posle čorbice od paradajza, a uz malo sira i vina), a parčence pojela za večeru klot :)))
Vesna, hvala ti!
Jutros sam se setila da nisam stigla da pohvalim farinatu tvojim čitaocima!
ОдговориИзбришиOdlična je!
Za mene je otkriće i brašno od leblebija, a kamo li mešavina sa maslinama, susamom i lanenim semenom! Jednom rečju, prelepo!
I ja je obožavam! Danas sam je opet pravila za goste, nije ni mrva ostala... Hvala ti na javljanju i pohvalama za moju omiljenu farinatu... ♥
ИзбришиRecept Vam je odlican. Pravila sam vise puta i svaki put sam odusevljena. U mojoj verziji su susam i lan zamenjeni semenkama bundeve. FANTASTICNO!! HVALA za recept
ОдговориИзбришиHvala Vama na lepim rečima upućenim receptu! Drago mi je da Vam se farinata dopala, probaću je i ja sa semenkama bundeve.. Pozdrav.
Избриши