петак, 07. новембар 2014.

Dve zelene čorbe - brokoli & blitva

... a bez mirođije :)))


Pošto supe ne pravim, kod mene su na repertoaru samo čorbice od povrća. Krenem po sezonama - na proleće od zelja, koprive, pa onda od tikvica. Leti od paradajza, od blitve, a s jeseni od bundeve, od karfiola i od brokolija... Od šampinjona spremam preko cele godine. 
Obzirom da većina onoga što sam nabrojala može da se kupi i zamrznuto, sada svaku čorbicu (tepam im jer ih vooooolim) mogu da pravim kad god poželim!

Brokoli - čorba

Brokoli ili volite, ili ga mrzite. Sredine nema! Ja, naravno, spadam u prve. Ova jednostavna čorba je melem za stomak, za telo, a i za dušu...




Sastojci
300 gr brokolija 
100 gr praziluka 
malo aromatičnog maslinovog ulja (sa belim lukom i ruzmarinom)  
malo soli, bibera, aleve paprike (može i ljute)
vode po potrebi
po želji malo jogurta (ko posti neka izostavi)

Priprema 
Brokoli oprati, podeliti na cvetiće i skuvati u blago posoljenoj vodi. 
Praziluk iseći na deblje koturove, pa i njega skuvati da omekne. 
Obareno povrće sipati u dublji sud, pa štap-mikserom izmiksati da se dobije glatka kaša uz malo vode u kome se kuvalo (može i u multipraktiku). 
Vratiti sve u sud, naliti vodom u kojoj se kuvao brokoli do željene gustine i staviti da provri. Dodati kašičicu sušenog, mlevenog povrća i mrvicu aleve paprike. 
Kuvati 2-3 minuta, posoliti, pobiberiti,  pa skloniti sa vatre. 
Sipati čorbu u tanjire, u svaki nakapati aromatično maslinovo ulje. Dodati po želji malo jogurta za ukus i ukras :))) Ko posti ili je na veganskoj ishrani može dodati bilo koje biljno mleko (kokosovo, bademovo, pirinčano ili sojino).

Aromatično maslinovo ulje možete na brzinu da ga napravite tako što u hladno ceđeno dodate seckani beli luk i sitno seckani ruzmarin. Inače, ima puno recepata za aromatično maslinovo ulje na Internetu.

Isprobano na Coolinariki -> klik


Čorba od blitve i mešanih pahuljica

Blitvu volim više od spanaća, pa je zato češće i koristim. Posebno mi se sviđa ova čorba sa dodatakom mešanih pahuljica. 



Sastojci
10 listova blitve
1 kašika dinstanog luka (ili pola glavice sirovog)
2-3 kašike mešanih pahuljica (ovsene, ječmene i ražene, a mogu i samo ovsene)
češanj belog luka
so i biber po ukusu
prstohvat struganog muskatnog oraščića
malo maslinovog ulja
800 ml vode

Dinstani luk (ili sirovi luk koji malo prodinstamo na ulju) i pahuljice sipati u dublji sud, naliti vodom i zagrejati da provri. 
Opranu i očišćenu blitvu iseći i dodati u sud sa lukom i pahuljicama. Posoliti i kuvati desetak minuta da sve lepo omekne. Na kraju pobiberiti, pa dodati muskatni oraščić i sitno seckan beli luk. 
Sud skloniti sa vatre i izmiksati sve štapnim mikserom. 
Poslužiti odmah, po želji sa kiselom pavlakom. Ko posti ili je na veganskoj ishrani može dodati bilo koje biljno mleko (kokosovo, bademovo, pirinčano ili sojino).


Čorba od blitve je od  notsoevil