'Ladnije vreme, idemo na jaču 'ranu...
Pre desetak godina, na nemačkoj TV stanici VOX, simpatični čikica Alfred je u svojoj kulinarskoj emisiji "Alfredissimo" pokazao ovaj recept sa mojom omiljenom gorgonzolom... Kasnije sam saznala da mu je prezime Biolek i da je u Nemačkoj vrlo poštovan i uvažen.
Kiš je tada meni na prvi pogled bio malo neobičan, jer kombinacija voća i tzv. buđavog sira nije bila prisutna u receptima na koje sam dotada nailazila. Naravno da je kokoška u meni morala da kljucne i u takav delikates, pa je od onda ovaj kiš meni vrlo omiljen!
Ukus je jak, a što se sastojaka tiče ovo je prava energetska bomba, pa je manje obrok, a više koncentrisano zadovoljstvo! Za jesenje vreme pravi stimulator dobrog raspoloženja (uz čašu finog vina, of kors...) :)
Ukus je jak, a što se sastojaka tiče ovo je prava energetska bomba, pa je manje obrok, a više koncentrisano zadovoljstvo! Za jesenje vreme pravi stimulator dobrog raspoloženja (uz čašu finog vina, of kors...) :)
Sastojci:
50 gr putera
120 gr brašna
malo vode
malo soli
fil
1 velika kruška
100 gr gorgonzole
120 ml pavlake (kisele, ili za kuvanje)
1 veće jaje
po ukusu bibera - mlevenog
Priprema:
Zamesiti srednje čvrsto testo od navedenih sastojaka i ostaviti umotano u najlon kesicu da se "odmori"u frižideru oko 30 min. Pažljivo soliti jer je gorgonzola slana!
Opranu i oljuštanu krušku iseći na tanje listove, poređati na testo, preko njih nadrobiti gorgonzolu
Peći 30 min. u rerni zagrejanoj na 220°C dok ne porumeni.