недеља, 01. март 2015.

Dve paštete od tunjevine


Dok sam bila na Dukan dijeti pitam jednu "sapatnicu" kako se pravi pašteta od tunjevine, a ona kaže: "Ma nije to neka velika mudrost, mislim da svatko radi po svom ukusu i ima svoj recept..." Eeee, ali kad nisam jela ribu preko četvrt veka, naravno da nisam ni imala svoj recept za paštetu. Onda sam se bacila na posao, kombinovala sastojke i sad nemam jednu paštetu, nego dve! Prva je posna, druga nije. 
Za pripremu koristim isključivo tunjevinu u sopstvenom soku (na nekim konzervama piše u salamuri ili naturelle), mada vi možete i onu u ulju, ali je pašteta tako masnija. 


Evo mojih izmišljotina:

No.1 - Pašteta od tunjevine i tahinija




1 konzerva tunjevine u sopstvenom soku
2 velike kašike tahini paste (taan)
1/2 glavice seckanog crvenog luka
beli luk u prahu
so i biber
sok od pola limuna
1 kašika ulja
peršun po želji



  • U činiji usitniti viljuškom tunjevinu.
  • Dodati tahini, seckan luk i beli luk, začiniti, zakiseliti limunom i uliti ulje. 
  • Sve dobro promešati i poslužiti uz hleb ili moje omiljene tanke lepinjice.

Napomena: 25. novembra 2016. godine ova pašteta je izabrana za recept dana na gastro-stranici Coolinarika.

Isprobano na Coolinarici -> klik

Ovo je na Coolinarici bila slika dana 2. juna 2016. godine


No.2 - Pašteta od tunjevine i sira


1 konzerva (od 180 gr) tunjevine u sopstvenom soku
150 gr posnog svežeg sira 
1 kašika paradajza iz tube 
malo soli i bibera 
2-3 kapi čili ekstrakta (ili seckane ljute papričice) 
po ukusu seckanih kapara (oceđenih i osušenih kuhinjskim papirom) 
po ukusu belog luka u prahu


  • Viljuškom izgnječiti tunjevinu, dodati sir i dobro mešati da se sve lepo sjedini. 
  • Paradajz iz tube umešati u smesu, dodati so, biber, beli luk i koju kap čili ekstrakta i sve još jednom dobro promešati. 
  • Dodati kapare, ovlaš promešati i uživati uz tostiran hleb.

Napomena: 19. decembra 2014. godine ova pašteta je izabrana za recept dana na gastro-stranici Coolinarika.

Isprobano na Coolinarici -> klik

Par starih sličica:









12 коментара:

  1. Super su obe! Danas sam pravila, pravim bar jednom nedeljno pa delim sa Filipom. Uvek pravim sa leblebijama i tunjevinom a ostali sastojci su promenljivi.
    Hvala za nove ideje!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Meni je ova sa tahinijem baš okriće! :))) A probaću i onako kako si mi predložila na FB, po Milkičinom receptu.
      Hvala ti na komenaru! ♥

      Избриши
  2. Odlicno si iskombinovala! I ja mislim da je anjbolje isprobati i napraviti vlestiti recept :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gordana, hvala ti! ♥ U pravu si, najbolje je po svom ukusu, pa kako ispadne ;)))

      Избриши
  3. Delicious! I have to try this with tahini paste, not tried this yet !!! Have a nice Sunday!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Agnieszka, thanks! Same to you! ♥
      Try with tahini, it is delicious...

      Избриши
  4. Divne su ti obe. Ovu prvu cu da pravim vec za vikend, kad mi dete dodje. Umesim neki hlebac i napravim tvoju pastetu - ma, milina!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga moja, baš će mi biti drago da je isprobate... ♥ Hvala ti na javljanju!

      Избриши
  5. Bas razmisljam o tuna pasteti, kako je nisam odavno pravila... taman da probam ovu drugu sa tahini pastom ... zvuci tako dobro...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vanja, i meni je ta sa tahinijem favorit... A ja jutros doručkovala paštetu od tunjevine koju je Taci donela na Adu. Podelila sam je na manje porcije i zamrzla je čim sam se vratila kući, pa je sad gustiram... Hvala ti na javljanju! ♥

      Избриши