Странице

среда, 25. фебруар 2015.

Čorba od bundeve sa đumbirom



Prvi put sam za čorbu od bundeve čula pre desetak godina od mog kolege. Direktor ogromne škole (radno vreme 24/7), difovac i na žalost, baš rano je ostao udovac. Izuzetno je posvećen otac preslatke devojčice, plus odličan kuvar, jer hranu za njih dvoje sam sprema pošto potpuno sami žive. Kaže mi posle jednog sastanka "žurim kući, treba detetu da skuvam čorbu od bundeve..." Odgovorim mu da zeza, da se od bundeve samo pita pravi ili se jede pečena posuta cimetom, na šta on meni lepo ispriča recept za slanu čorbicu. :)))

Od onda je i ja spremam. Imam svoj najomiljeniji (i još uvek nenapisani) recept koji obožavam. Doći će jednom i taj na red za objavljivanje, ali ne sad, jer mi je ova čorbica od Lorejn Paskal odmah zamirisala u nosu dok sam pre neki dan čitala recept. Trebala mi je za drugaricu koju sam pozvala na ručak, a znam da voli ovakve kombinacije - slatkasta bundeva, oštar i osvežavajući đumbir, plus papričica koja blago pali nepce. To je ukus koji sam i ja sa nestrpljenjem žurila da isprobam. Požurite i vi, dok još ima bundeve po pijacama... 







Sastojci:
800 gr bundeve 
1 manja glavica crnog luka
1 češanj belog luka
1-2 crvene čili papričice
1 cm svežeg đumbira
900 ml bujona (ili vode)
maslinovo ulje
kašičica domaćeg začina
so i biber
sveži korijander ili peršun
po želji očišćene semenke bundeve
kokosovo mleko ili kisela pavlaka

Priprema:


  • Očistiti bundevu od semenki i iseći na komade. Peći je u rerni zagrejanoj na 200°C oko pola sata. Uz bundevu staviti da se ispeče i koji češanj belog luka.
  • Iseckati luk na sitno i dinstati na maslinovom ulju dok ne omekša. Dodati pečeni beli luk, unutrašnjost pečene bundeve i sitno narezane čili papričice. 
  • Narendati i ubaciti u lonac đumbir i domaći začin od povrća. Uliti bujon, pa sve kuvati na laganoj vatri desetak minuta.
  • Ispasirati sve u blenderu i vratiti u lonac (ili usitniti u samom loncu štapnim mikserom). Začiniti solju i biberom.



Servirati čorbu ukrašenu kašikom kokosovog mleka i svežim korijanderom (ili pešunom). Ko želi, umesto kokosovog mleka može da doda pavlaku, kiselu ili neutralnu. 
Za posnu varijantu, samo je posuti seckanim peršunom i semenkama bundeve (golicom).
Ako nemate svežu ljutu crvenu (čili) papričicu, slobodno koristite onu u prahu ili tečnu i zaljutite čorbicu po vašem ukusu! 




13 коментара:

  1. Divna corba. Obozavam ovakve stvari, a bundevu volim i mogu je tek samo pecenu u rerni.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti! I ja pola bundeve pojedem dok je spremam a čorbicu... :))) Samo malo naprašim cimetom ♥

      Избриши
  2. Baš me kopka kakvog je ukusa, jako ljuta, ili tek malkice?! Jedva čekam da probam!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ljuta je koliko je zaljutiš... Đumbir joj da malo opasnoće, ali je papričica tačka na i...
      Hvala prijo, probaćeš prvom prilikom! ♥

      Избриши
  3. Čorbice sa pečenim povrćem su mi mnogo ukusnije i lepše od onih koje nisu pravljene sa pečenim povrćem. Obožavam čorbice od bundeve.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zoko, jesu ukusnije, ali nutritivno gube na kvalitetu. Dva puta idu na vatru, al kad je bal...
      I meni je od bundeve jedna od najomiljenijih! Pozdrav i kiss ♥

      Избриши
  4. Bundevu smo tek počeli da jedemo kad smo se doselili na NZ. Pre toga ,ah Beeogradžani, smo mislili da samo svinje to jedu.Sada je koristim i imam u bašti razne vrste,čak pravim i džem od nje! Dvna šorbica i bravo za tatu!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Džoli, važno je da smo je ipak "otkrili" i zavoleli i u slanim jelima. Slatka sam ranije volela, posebno pite... :)))
      Hvala ti na javljanju! ♥

      Избриши
  5. Dobra kombinacija. Biće isprobano. Čorbu od bundeve sam probao na drugi način, ali od svežeg đumbira samo čaj

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Savo, i ja čorbu spremam na drugi način, al obzirom da sam đumbir stavljala ranije u neka variva, znala sam unapred da će i ova kombinacija da bude dobra! Biće mi drago da je isprobaš! Hvala na javljanju! :)

      Избриши