Странице

понедељак, 20. април 2015.

Lešnik torta à la Montinjak



Pre nekoliko godina bila sam neko vreme na Montinjakovom načinu ishrane, a ova torta se uklapala u "propisan režim". Naravno, vrlo retko i u malim količinama... Tada sam namerno pravila minijaturne deserte (pola od propisane mere iz recepta), jer sve što se količinski više napravi izaziva da se više i pojede. Onda preteram, pa ode mas' u propas'!

Onomad sam tortu pravila za Vaskrs, jer je baš ukusna (što bi mlađi rekli "za sve pare")! Sastojci su klasični - jaja, lešnik, čokolada, slatka pavlaka... Inače, po ovom načinu ishrane svi deserti su zaslađeni fruktozom. Ako je ne želite, može i običan šećer, ili kao što sam ja ovaj put koristila smeđi, samo što tad nije po Montinjaku... Obzirom da sam raskrstila sa Montijem pre par godina, ne mora ni da bude!



Sastojci
fil
500 ml slatke pavlake
200 gr crne čokolade sa 70% kakaoa

testo
sastojci za jednu koru, a prave se dve: 
2 jajeta XXL (moja su bila po 80 gr) ili 3 manja (od 55 gr)
100 gr fruktoze (ili smeđeg šećera)
1/2 kesice vanil - šećera
100 gr pečenog, mlevenog lešnika

(ukupno vam za kore treba: 4/6 jajeta, 200 gr fruktoze/šećera, 1 kesica vanil - šećera i 200 gr pečenog, mlevenog lešnika)

Priprema:


      Prvo spremiti fil (nekoliko sati ranije, jer treba da odstoji).
  • Slatku pavlaku zagrejati do vrenja, skloniti sa vatre i u nju dodati čokoladu usitnjenu na komadiće. Mešati da se čokolada potpuno otopi 
  • Ohladiti, pa staviti da odstoji u frižideru par sati. 
  • Ohlađen fil mikserom umutiti u penastu kremu.

   
  • Za prvu koru odvojiti belanca od žumanca, pa mikserom umutiti belanca u čvrst sneg.
  • Žumanca u drugom sudu dobro umutiti sa fruktozom (ili šećerom) i vanilom. 
  • Dodati umućen sneg od belanaca i lešnik, pa lopaticom blago prevrtati i sve lepo sjediniti.
  • U pleh dimenzija 28x22 cm staviti pek-papir i umućeno testo ravnomerno rasporediti.

    
  • Uključiti rernu na 180°C. Testo peći 25-30 minuta. Poslednjih 10 minuta smanjiti temperaturu na 150°C. Pečenu koru ostaviti da se ohladi. 
  • Isto tako ispeći i drugu koru, pa obe preseći na dva dela po dužini.
  • Na prvi deo naneti četvrtinu fila, poklopiti sledećim i redom filovati sva četiri dela. Odozgo i sa strane premazati ostatkom fila. Ukrasiti po želji. 

    
Kore se mogu praviti i samo od belanaca.

Tortu sam sklepala čitajući razne "monti" recepte. Svaka sličnost sa drugima je namerna..






12 коментара:

  1. Jao Gago što ja volim ovakve orte.Lešnik je nezamenljiv u njima!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Džoli, onda da udarimo obe po Montinjak dijeti... Ova torta sme!
      Hvala ti na svraćanju! ♥

      Избриши
  2. Da ne beše Montinjak-a ostadosmo bez ovakve lepotice. :)
    Divno izgleda i baš je primamljiva. Lešnik forewer ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jao, Nale, da znaš šta sam tih muških izmenjala! Montinjak, Dukan, Delabos (hrono)... ;) Na žalost, ni jedan ne dozvoljava puno slatkiša. Duki ni mrvu, druga dvojica malčice i ponekad...
      Šalu na stranu, lešnik je i meni no.1 u kolačima, znači - lešnik rules! A tebi hvala na javljanju! ♥

      Избриши
  3. Diiiiiivna je, moram da se pohvalim da sam je jela dvaput, kod tebe lično!
    Obožavam torte sa pečenim lešnicima, i crnu čokoladu, pa je ovo torta baš po mom ukusu!
    A slike - ma, moja baba bi rekla: ''Govore pet jezika!''

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. "... i šesti natuca!" je moja baba dodavala kao odgovor... . Za lešnik znam da ga voliš, zato je ta tortica bila na repertoaru. Nego, plavuša zaboravila da ti je već jednom pravila (ali je ona bila samo sa belancima, ova sa celim jajima), pa eto, bar je druga verzija! Da ne bude da Gaga n'ume drugo da mesi :))) Hvala ti! ♥

      Избриши
  4. Одговори
    1. Tanke korice, klasični sastojci, mora da bude ukusna... Hvala ti, Gordana ♥

      Избриши
  5. Lesnik i cokolada je nezamenljiva kombinacija! Odlicno deluje!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nataša, hvala ti. ♥ I meni je ta kombinacija odlična, posebno ako je lešnik pečen...

      Избриши