Kaponatu (u originalu je italijanski caponata) sam ovako pravila dok sam bila na Dukan dijeti prošle jeseni, ali jelo preporučujem svima jer je jednostavno za pripremu, a ukusno i zdravo.
Inače, ja se ko mačka na svakoj dijeti dočekam na čet'ri noge - guram svoj fazon da se dobro pojede, makar i dijetalno. Mnoge klasične recepte prilagodim svom načinu ishrane, pa sam tako i ovaj, koji je u odnosu na uobičajni recept za kaponatu sa manje masnoće, a šećer koji se dodaje je zamenjen stevijom.
Sastojci:
par kapi ulja
300 gr patlidžana
manja glavica luka
200 gr paradajza
pola kašike kapara
po ukusu soli i bibera
1 kašičica mlevenog začinskog povrća
malo ljute papričice
malo stevije u prahu
1 kašika aćeta balasmika
1/2 češnja belog luka
listići svežeg bosioka
Priprema:
Patlidžan oprati, iseći ga na kolutove. Ne ljuštim ga, lepši mi je tako! U sud sa nelepivim dnom (još bolje u gril tiganj) kapnuti 2-3 kapi ulja i papirnatim ubrusom ga razvući po celoj površini. Ubaciti patlidžan, pa ga poklopljenog peći dok ne omekne. Lopaticom izvaditi, pa prohlađene kolutove preseći svaki na 4 dela.
U isti sud u kome je grilovan patlidžan ubaciti isečen luk, prodinstati ga uz dolivanje vode dok ne omekne. Dodati paradajz isečen na veće kocke, začinsko povrće, ljutu papričicu i kapare.
Kad paradajz provri samnjiti vatru i polako kuvati sos dok se ne zgusne. Posoliti i pobiberiti, sipati aćeto balsamiko i seckan beli luk, promešati. Po želji dodati malo stevije.
U gotov sos dodati grilovan patlidžan, iskidane listiće bosioka, promešati.
Dobro ohladiti i poslužiti.