O pizzi znate ama baš sve! Odakle je, koji su sastojci, kakvo je testo, koja je najbolja, koliko i na kojoj temperaturi peče, koliko deblja... :)))
Danas je pominjem jer je rođendan moje mame, koja je pizzu obožavala i savršeno je pravila.
Danas ću ja da je pravim za njenu milu dušicu... ♥Pizza (in)tolerancije |
Mnoštvo je recepata i svako ima svoj najomiljeniji. Pravila sam je na više načina, neki bi čak mogli da se po sastojcima uvrste u dijetalne .. I da, meni je najbolje za pizzu hlebno testo u koje se doda ulje!
200 gr brašna (običnog, ili pola običnog, pola intrgralnog)
12 gr svežeg kvasca
malo šećera
12 gr svežeg kvasca
malo šećera
malo soli
120 ml vode
2-3 kašike maslinovog ulja
- Ako hoću pizzu na brzinu, testo zamesim sa praškom za pecivo. Ili komad testa otkinem od onog već zamešenog za hleb i u njega dodam malo ulja.
- Premesim ga, rastanjim i po njemu razmažem paradajz sos (ne volim kečap), pa slažem šampinjone seckane na listiće, masline, feferone, dimljeni kačkavalj... Umesto šampinjona dobre su i tikvice.
- Paradajz sos napravim tako što pomešam pasirani paradajz, malo soli, malo belog luka u prahu, malo bibera i malo origana.
- Umesto paradajz sosa premazivala sam testo i pestom od bosioka, ajvarom ili smesom od sira i susama.
Preporučujem vam da probate testo iz najpopularnijeg recepta za pizzu sa Coolinarike (kliknite na link ispod slike):
U nastavku vam dajem slike za pizze koje sam pravila, koje su mi interesantne i drugačije su od uobičajnih.
Pizza testo http://www.coolinarika.com/recept/pizza-tijesto/ |
U nastavku vam dajem slike za pizze koje sam pravila, koje su mi interesantne i drugačije su od uobičajnih.
Pizza - palenta |
Pizza sa pestom |
Pizza sa tikvicama (sa integralnim brašnom) |
Još nekoliko slika:
Pizza sa pečurkama i percima mladog luka
Pizza sa sušenim paradajzom i maslinama
Najomiljenija, sa šampinjonima.. pred kraj pečenja samo dodam sir odozgo, tek da se rastopi!
I da se na kraju nasmejemo - moja baba je, kad dođe u goste, uz šeretsko namigivanje tražila da joj spremimo "ono bezobrazno".. ;)))