Странице

среда, 15. октобар 2014.

Kari od patlidžana



Ko redovno prati blog već je ukopčao da volim patlidžan. Volim i začinjena jela, a imala sam kokosovo mleko... E, trebalo je ta tri uklopiti. Znam da je kokosovo mleko odlično kad se doda u kari. Malo sam istraživala, nešto izbacila, nešto dodala i na kraju - uživancija!

Sastojci:
500 gr plavog patlidžana 
po potrebi ulje (koristila sam ulje od koštica grožda) 
1 kašičica prženog luka 
1 kašičica kari praha 
konzerva kokosovog mleka 
1 crvena paprika babura 
2-3 male ljute papričice (čili) 
desetak listova bosiljka 
jedna limeta ili limun 
po ukusu soli

i još
200 gr pirinča (najbolje basmati)

Priprema:

Patlidžan iseći na kockice. U vok ili dublji tiganj sipati kašiku ulja, pa na njemu 3-4 minuta propržiti patlidžan dok ne omekša. Izvaditi patlidžan u činiju. 




Sipati u isti sud u kome smo pržili patlidžan kašiku ulja, dodati prženi luk i kari u prahu, propržiti desetak sekundi. Uliti kokosovo mleko, dodati struganu koricu pola limete (ili limuna), seckanu crvenu baburu i kuvati 4-5 minuta. 

U sud dodati prženi patlidžan, umešati  seckane ljute papričice, malo prokuvati, dodati bosiljak, pa skloniti sa vatre.










Pirinač skuvati prema uputstvu. Kari sipati preko kuvanog pirinča i odmah poslužiti.


Iskombinovala sam nekoliko recepata sa neta, dobila jelo po svom ukusu i prema svojim mogućnostima.

Isprobano na Coolinarici -> klik


2 коментара: