Странице

среда, 8. јануар 2014.

Zeleni sos




Dok sam kao student davala privatne časove, dešavalo se da me roditelji deteta sa kojim radim zadrže na ručku. Ne znam šta sam tog dana ručala kod Neline mame, ali sam probala salatu sa prelivom koji me je raspametio i za koji sam jedva izmolila recept koji je pred vama... 
Ne mogu da nabrojim uz šta sve može da se jede! Kao preliv (dresing) za salate, uz bareno povrće, kao namaz za sendviče ili odozgo ukras, uz pohovan kačkavalj, razne vege ćuftice, samo namazan na hleb ili čak kao sastojak u nekom drugom, složenijem dresingu...


Sastojci:
2 jajeta
2 kašike jabukovog sirćeta
1 mala glavica crnog luka
2-3 češnja belog luka
1 kašičica senfa
po ukusu soli i bibera
pola veze peršuna
parče belog sira (ne mora)
oko 3 dl ulja

i još
1 tegla od 720 ml

Priprema:


  • Očistiti i oprati crni i beli luk i iseći na krupnije komade, pa staviti u teglu. Peršun oprati, osušiti krpom, preseći na 2-3 dela i njega ubaciti u teglu.
  • Dodati senf, sirće, so, biber i jaja.
  • Na kraju doliti ulje da pokrije sve sastojke, neka ostane prazno od prilike tri prsta ispod ruba tegle.
  • Šipkasti (štapni) mikser staviti u teglu, uključiti ga, pomerati gore-dole i za 10 sekundi sos je gotov.


Radi gustine možete dodati parče belog domaćeg sira i još malo mutiti mikserom. Teglu zatvoriti poklopcem, a sos u frižideru može da stoji do 7 dana. 

Na slikama je sos koji sam pravila od pola mere i sa crvenim lukom, nisam imala običan crni luk... Umesto tegle i štapnog miksera, može da se koristi multipraktik, ali je prvi način brži i praktičniji :)) 




I još par starih slikica, za "prepoznavanje"... :)))





















10 коментара:

  1. Mislim da ga je moja mama pravila po tvom receptu. Mnogo joj se svidelo :)

    ОдговориИзбриши
  2. Recite mi molim vas. Da li sos treba da bude redak ili gust? Hvala.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Negde između... Ređi je od majoneza, od prilike je gustine kao razmućeno kiselo mleko ili kao kupovni dresing za salatu. Stajanjem dobija na gustini, beli luk ga steže. Mislim da se na slikama vidi da se malčice razliva po povrću, ali da nije redak. Nadam se da sam pomogla, hvala na javljanju.

      Избриши
    2. Hvala na odgovoru, napravio. Za regulisanje gustine dodao malo svapskog sira, ali mislim da treba da bude jos gusci. Ukus je sjajan. Pozdrav.

      Избриши
    3. Drago mi je da ti se ukus dopada, što je meni nejbitnije, a za gustinu vidim da si se snašao.. Ni meni sos ne bude svaki put isti, nekada je veće jaje, pa bude ređe, nekad natrpam mlad crni i beli luk sa sve percima, pa je gušće... Ako su sastojci baš hladni, sos neće lepo da se umuti. Iz par puta ćeš već naći kako ti je najbolje :))) Pozdrav

      Избриши
    4. Samo ti daj recepte. Bitno je da čula uživaju. Sve najbolje.

      Избриши