Странице

понедељак, 13. јануар 2014.

Ohridska pastrmka




Do sada mi je ribu spremala Anita. Lepa i žustra crnka, drži ribarnicu i restoran, pa ko hoce može da kupi sirovu ribu, ili mu ona spremi da ponese, ili može i kod nje u restoranu da je pojede ako hoće sa salatom i prilogom. Zato vrlo retko spremam ribu sama... em ne umem, em mi miriši kuća, em ona to bolje radi. Ali do skoro, jer sam onomad sam kupila pizza grill u kome ni jednom nisam napravila picu, samo se riba u njemu sprema. Poslednja je bila pastrmka na ohridski...

Ovo jelo sam davno jela baš u Ohridu, a recept koji sam pronašla na youtube je sa Stevom Karapandžom, najpopularnijim kuvarom stare Juge :*

Sastojci:
4 pastrmke (očišćene i oprane)
250 gr luka
po potrebi ulje
400 gr paradajza
veza peršuna
1 limun
po ukusu soli i bibera
po ukusu mlevene začinske paprike - može ljuta
po ukusu mlevenog sušenog povrća

kao prilog
pirinač ili krompir


Priprema:

  • Izdinstati luk na malo ulja da postane staklast. Dodati malo crvene začinske paprike, promešati.
  • U izdinstan luk dodati oljušten iseckan paradajz, malo mlevenog sušenog povrća, posoliti. Dinstati dok sav sok ne uvri, pa pobiberiti i dodati seckani peršun.














  • Ispržiti pastrmku (ja sam je grilovala), pa svakoj odstraniti kost, otvoriti je pljoštimice, posoliti je i pobiberiti. Nakapati limunov sok i napuniti je nadevom.
  • Nadevene pastrmke preklopiti, i složiti u vatrostalni sud i zapeći u rerni. Servirati sa prilogom od pirinča ili krompira.


Ovo je na Coolinarici bio recept dana 9. januara 2015. godine



2 коментара:

  1. Moram da priznam, da ja ribu nosu jedva mogu da prinesem, i da su izuzetni momenti kada je jedem. Jednostavno mi ne sedi, i znam da grešim i puno propuštam, ali eto ne ide, pa to ti je. ☺ A moju ukućani obožavaju, i ja im redovno spremam, tako da će mi dobro doći i ovaj recept. Jesam li rekla da izgleda savšeno na tvojim slikama? Kao iz restorana!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Moja Boby, ja ribu nisam jela 25 godina, pre toga jesam... Sad sam ponovo počela jer mi trebaju proteini koje ne uzimam iz mesa, a mleko i mlečni proizvodi mi kvare masnoće u krvi. Ne ginem ni ja za njom, često je jedem preko volje, osim dimljene... Ova iz recepta je dobra, jer nadev zamaskira miris ribe, a pastrmka ionako nema neki specifični ;)))

      Избриши