Странице

петак, 27. март 2015.

Krambl sa jabukama



Za one koji ne znaju, krambl (eng. crumble - izmrviti) je zapečena poslastica ili slano jelo, što zavisi od namirnica od kojih ga pravimo. Slatki krambl je uglavnom sa voćem i češće se pravi, dok je slani sa mesom, povrćem, sirom... Zajednički im je mrvičasti posip. Kod slatkih je od putera, brašna i šećera, kod slanih je šećer zamenjen tvrdim (rendanim) sirom. Naravno da ima varijacija na temu, pa se dodaju ovsene pahuljice, gustin ili prašak za puding, začini (cimet, vanila, kardamom, itd.), čokolada, mleveni keks, prezle... Od voća se najviše koristi bobičasto - jagode, višnje, ribizle, kupine, mada se pravi i od šljiva, jabuka ili bresaka isečenih na sitnije komade... 

уторак, 24. март 2015.

Oslić sa vinom i kaparima



Što reče jedna moja draga prija(teljica), "oslić je riba koja je vrlo zahvalna za improvizaciju, jer nema neki dominantni miris... a, ni ukus..."  Meni je inače totalno neubedljiv, ali je na ovaj način stvarno mljac! Sočan, aromatičan, brzo gotov i (što je već moj zaštitni znak) jednostavan za pripremu...

уторак, 17. март 2015.

Orzo salata sa orasima i gorgonzolom


Tu je i kruška, ali bi bio predugačak naslov. A možda bi neki pobegli zbog kombinacije... :)))



Ova salata je meni već poznatog ukusa, pravila sam kiš sa kruškama i gorgonzolom gde se taj neobični par savršeno slaže, bolje nego bilo koji ljubavni! Još kad se doda prepečen orah, uživancija je vrhunska! Iako je "samo" salata, sasvim sigurno može da bude poseban obrok jer je gorgonzola sita i jaka, orasi takođe, a orzo testenina (o kojoj sam više pisala ovde) i kruške su maltene osveženje... Plus čaša belog, da sve dodatno oplemeni ;)

петак, 13. март 2015.

Gibanica od sukanih i pečenih kora



Početkom devedesetih, muž i ja rešimo da živimo u prirodi. Nađemo blizu grada vikendicu sa pogledom na Dunav, preselimo se i krene potpuno drugi život. Nas dvoje, plus veliki pas i dve mačke. Par godina je prošlo u privikavanju na "drugu tarifu". Oboje gradska deca, polako smo se, kako smo u šali govorili, "poseljačili"...

понедељак, 9. март 2015.

Čokoladni tart sa ljutom papričicom



Od kako znam za sebe volim ljuto, jer se u našoj kući ljuto uvek jelo. Kao dete sam počela tako što sam umakala hleb u saft od pečenih ljutih paprika, pa sam kasnije jela paprike, ali obavezno zaobilazila ljute žile. Volela sam i sveže ljute papričice, od njih sam jela tek vrh, jer je dalje nastupalo područje "gori vatra". Ali tvrdim da se kondicija za ljuto (kao i za sve drugo) stiče vežbanjem i praksom, dugom i upornom! I vežbala sam na salatama (pečenim ljutim paprikama, ajvaru, ljutenici i pinđuru), kao i na slanim jelima (zaljućenom prebrancu, satarašu, ljutim punjenim paprikama). Znači, sve gurmansko, gde ljutina daje poseban pečat! Kondicija baš porasla...

четвртак, 5. март 2015.

Salata od komorača i kupusa



Ovo je prava zimska bela salata, koja može da se posluži u najsvečanijim prilikama. Neutralni kupus i aromatični komorač, začinjeni finim belim dresingom daju zanimljiv ukus ovoj neobičnoj kombinaciji. 

недеља, 1. март 2015.

Dve paštete od tunjevine


Dok sam bila na Dukan dijeti pitam jednu "sapatnicu" kako se pravi pašteta od tunjevine, a ona kaže: "Ma nije to neka velika mudrost, mislim da svatko radi po svom ukusu i ima svoj recept..." Eeee, ali kad nisam jela ribu preko četvrt veka, naravno da nisam ni imala svoj recept za paštetu. Onda sam se bacila na posao, kombinovala sastojke i sad nemam jednu paštetu, nego dve! Prva je posna, druga nije. 

Evo mojih izmišljotina:

No.1 - Pašteta od tunjevine i tahinija



среда, 25. фебруар 2015.

Čorba od bundeve sa đumbirom



Prvi put sam za čorbu od bundeve čula pre desetak godina od mog kolege. Direktor ogromne škole (radno vreme 24/7), difovac i na žalost, baš rano je ostao udovac. Izuzetno je posvećen otac preslatke devojčice, plus odličan kuvar, jer hranu za njih dvoje sam sprema pošto potpuno sami žive. Kaže mi posle jednog sastanka "žurim kući, treba detetu da skuvam čorbu od bundeve..." Odgovorim mu da zeza, da se od bundeve samo pita pravi ili se jede pečena posuta cimetom, na šta on meni lepo ispriča recept za slanu čorbicu. :)))

субота, 21. фебруар 2015.

Sudžuk od oraha



Dok sam studirala, sa mojom najboljom drugaricom Biljom vrtela sam se uglavnom po restoranima u Makedonskoj ulici. "Šumatovac", "Pod lipom" i "Grmeč" - bermudski trougao muzičara... 

среда, 18. фебруар 2015.

Pečena jaja



Jaja uglavnom izbegavam... Već sam negde rekla da smo u zabranjenoj ljubavi - volim, a ne smem! Zbog požutele krštenice, povišenih masnoća i holesterola. Neki kažu da nema veze, da jaja ne utiču na povišene vrednosti, al ja kao slušam doktore.

недеља, 15. фебруар 2015.

Starinska (posna) torta sa vinom




Juče je bila slava Sveti Trifun. Pomen na ovog sveca mi je posebno drag crkveni prazik, jer je zaštitnik vinove loze i vinograda (pa time i vina). Kao svoju slavu ga slave vinogradari, koji "na Trivunjdan odlaze u vinograde, orezuju po koju lozu i zalivaju vinom po neki čokot, jer se veruje da će se tako vinogradu povratiti snaga posle dugog zimskog sna, pa će loza bolje da buja u proleće."