понедељак, 19. јануар 2015.

Orzo pasta sa šampinjonima




Orzo je testenina u obliku pirinča, pa otuda nosi ime (znamo da su druga ime za pirinač oriz ili riža... jel tako - tako je!) Omiljena je u mediternaskim zemljama, posebno u Grčkoj, Turskoj i Italiji, kao i na Bliskom istoku. 

Ja sam je jela (a i nabavila) - pogodite gde? Bingo, pogodili ste! Iz Grčke obavezno ponesem nešto od namirnica koje se ne mogu uvek naći kod nas, prošlog leta sam i to donela. Biram integralno kad god sam u prilici, pa je to i ovaj put bilo tako. 



Za dve ososbe:
160 gr orzo paste
300 gr šampinjona
1/2 manje glavice luka
beli luk u prahu
pola čaše belog vina
so i biber po ukusu
1 kašika maslinovog ulja
peršun
šolja vode
strugani tvrdi sir (parmezan ili neki slični)




  • Na ulju propržiti luk, kad je mekan dodati šampinjone i orzo pastu i dinstati uz povremeno mešanje dok pečurke ne omeknu.
  • Sipati vodu i vino u tiganj, provriti i smanjiti temperaturu. Kuvati da pasta ostane al dente, a tečnost ispari. Začiniti, blago prmešati i skloniti sa vatre. 
  • Posuti seckanim peršunom i struganim sirom i poslužiti uz čašicu belog vina.



Fina klopica, a baš kratko vreme pripreme. Uz ovo sam jela moje omiljene crne sušene masline :))) 

Ovo jelo bi moglo da se spremi i sa drugom testeninom. Ako je sitna, držati se recepta, a krupniju prvo skuvati do pola, pa dovršiti u sudu zajedno sa šampinjonima i vinom, bez one šolje vode koja se pominje u receptu. Isto tako, umesto šampinjona može i druga vrsta pečuraka. 




Isprobano na Coolinariki -> klik



Adaptirano sa Allrecepies

8 коментара:

  1. Mnogo mi se dopada i recept i izgled. Probaću, čim nabavim ovu testeninu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draganče, hvala. Pogledaću okolo, pa ako negde vidim orzo - javljam ti! :*

      Избриши
  2. Lepo, lepo... i jednostavno! Slike su ti, kao i uvek prelepeeeee... ;-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sneška, tnx... Znaš ti mene - malo posla, pa kako ispadne :)))
      Za slike ću da ti ispričam uživo, u stvari za ovu tačkastu mušemu...

      Избриши
  3. U grckoj kuhinji ova testenina se naziva "kritharaki"(κριθαράκι ).obicno serviramo je sa mesom.stvarno je velila steta sto je nema na trznistu

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vasso Tr, viđala sam orzo i kod nas, ali retko. Što se serviranja uz meso tiče verujem da je tako, samo što kod mene koja ga ne jedem 30 godina ne dolazi u obzir jer ga ne spremam... :)))
      Hvala ti na javljanju!

      Избриши
  4. Postovana, da li prvo skuvate pastu, pa je ubacite u dinastene pecurke? Hvala unapred na odgovoru. Aleksandra

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Aleksandra, nisam kuvala orzo pastu, povukla je tečnost koju puste pečurke dok se dinstaju, a kasnije se dokuvala u mešavini vina i vode kojom se sve nalije. Sve ukupno se jelo sprema 15-20 minuta, što je dovoljno da se ovako sitna pasta (malo je krupnija od pirinča) skuva al dente. Pozdrav.

      Избриши