Странице

недеља, 23. новембар 2014.

Domaći kefir




Znate koliko je koristan, ne moram ja da vam kažem. Uostalom, Internet je prepun natpisa o blagotvornosti kefira za naše telo i njegovo zdravlje. Preneću samo moje dvogodišnje iskustvo stečeno njegovim pravljenjem.
Priprema kefira zahteva svakodnevno angažovanje. Mnogi se olako zalete, nabave kefir gljivu, a posle mesec-dva dana ih prođe entuzijazam jer im dosadi svakodnevni posao oko nje. Nije to veliki posao, nekih 5-10 minuta, ali mora da se odradi svakoga dana! Meni još nije dosadio..

Kefir gljivu mi je dala moja prijateljica Živka. Ponudila mi je, a da ja pošteno nisam ni znala o čemu se radi i kako se sa njom rukuje. Do tada kefir nisam čak ni kupovni probala, domaći još manje... Ali, što kaže moj otac, radoznali majmun u meni je pobedio. Donela sam kući teglicu sa grumenčićima nalik usitnjenom karfiolu, uključila komp i izguglala more saveta, recepata i foruma na kojima su raspravljali šta, kako, zašto..

Priprema:

Kefir - gljivu (120 grama) stavim u čistu teglu od 720 mililitara (zovu je tegla od kilo, jer u nju stane oko kilogram meda). 






Prelijem je do "venca" mlekom sobne temperature, 
ili češće iz frižidera. 













Poklopim ovlaš plastičnim poklopcem i stavim na mirno mesto da gljiva u miru odradi svoj posao i nahrani se mlekom. 











Posle dvanaest sati na temperaturi od nekih 20°C odvoji se zelena surutka na dnu tegle. Meni je to znak da je kefir gotov. Ako je hladnije, treba više vremena. Važno je da se pojavi sloj providne surutke. Nekad se digne na polovinu tegle (gljiva je živi stvor, pa ima svoje kaprice!) Tada ja kefir ostavim u frižider, pa ga posle dvanaest sati procedim. 





Znači, ciklus je 24 sata. Negde piše da ne treba da stoji u frižideru, negde da treba, meni se više sviđa ukus kad pre ceđenja odstoji na hladnom.

Sud u koji cedim je staklen, cediljka i lopatica kojom se pomažem pri ceđenju su plastični. Kažu da ne treba ništa metalno i to poštujem! Sadržinu tegle pažljivo izručim u cediljku, pa lopaticom blago mešam dok se kefir odvaja od gljive. 


Pritiskam je i blago gnječim da izađe što više kefira. Kažu da je najzdraviji baš taj koji se pri kraju ocedi. 







Lopaticom odozdo skidam kefir sa cediljke, pazeći da pri tom ne ubacim neku gljivicu u oceđeno. Nije opasno da gljivu malo progutamo (neki čak savetuju da se i sama ona jede, u salati ili da se doda u smoothie), ali ja pazim da ih u kefiru koji pijem nema.








Oceđenu gljivu ne ispiram! Čitala sam da je tako kefir zdraviji, a i meni je lakše. Samo je ponovo smestim u čistu teglu, nalijem mlekom i kreće sve iz početka. Dobro je kad je na izgled malčice sluzava, ponekad se razvlači kao bale, pa joj tepam "balavica moja"...



Gljivu odprilike jednom mesečno odmaram. Isperem je i držim 24 sata u tegli nalivenu vodom. Onda je ocedim i isperem, ubacim u teglu i nalijem mlekom. Odmorenoj gljivi treba malo duže da napravi kefir, ali se posle dan-dva vrati u formu... Kada putujem na duže, ocedim je i prosušim na kuhinjskoj krpi, suvom plastičnom kašikom je prebacim u plastičnu kesicu, istisnem vazduh i zatvorim štipaljkom za kese ili selotejpom. Ostavim je u zamrzivaču. Po povratku sa puta zamrznutu gljivu stavim u sud i nalijem mlekom. Posle 2-3 dana vrati se u normalni režim. Ako putujem na put do nedelju dana, čuvam je u frižideru nalivenu vodom ili mlekom.



Mleko koje koristim je od 3,6% masnoće. Probala sam sva koja kod nas postoje - od 0,5%, 1,5%, 2,2%, 2,8% pa do tog najmasnijeg. Kefir od posnijeg mleka je vodnjikav i baš kiseo, dok je od masnijeg gušći i kremast. 
Posle dve nedelje, gljiva se razmnoži duplo. Od početnih 120 grama očas posla prešiša preko 200. Višak dati drugome, ili ga baciti. Meni je u početku bilo žao da bacim, al kada bih je čuvala, to bi bila invazija sićušnih "karfiolčića". Neko vreme sam višak ubacivala Maksiju u večeru, ali mu se nije sviđala pa sam prestala. Vi možete da je iskoristite i pravite kefir u još jednoj tegli, pogotovo ako vas je više. Nama je dosta jedna tegla, to je po čaša kefira dnevno. Uz parče - dva domaćeg hleba i malo domaćeg ajvara bude baš ukusan i zdrav doručak! 
















Inače, kefir možete da koristite i za kefir - kvasac pomoću koga možete da napravite hleb bez kupovnog...

18. maj 2015 - još jedna novija slikica u veselom prolećnom fazonu...




21 коментар:

  1. Divno Gago! Jako volim kefir, on je u sarajevskim cevabdzinicama i buregdzinicama standardno pice! :) Znala sam da su potrebne gljivice da bi mlijeko "uzavrelo" ali sam sada odusevljena ovom malom kucnom proizvodnjom!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Biljo, drago mi je da si i ti ljubitelj kefira. Na žalost, ja sam postala tek skoro, jer nisam imala prilike domaći da probam, a kupovni me nije privlačio. Ako hoćeš svoju kućnu proizvodnju, mogu da ti donesem gljivu kad budeš dolazila u Bgd. Hvala ti na javljanju :*

      Избриши
    2. Draga Gago, od ima par godina zivim u BG pa sam blize tebi nego sarajevskim specijalitetima :) Rado cu uzeti gljivu, dodjemo po nju gdje god treba! Hvala puno! Kefir ponovo dospijeva u zizu javnosti, pa sa slavom dolazi i znacajna cijena. Ja u svakom slucaju uvijek glasam za domace, nemjerljiva je radost kada covjek nesto sam napravi... :)

      Избриши
    3. Draga moja Biljo, raduje me da kod tebe udomim deo moje Tibetanke... Poslala sam ti mail, pa ćemo dalje mailom da se dogovorimo :*

      Избриши
  2. Nekad smo ga redovno pravili. Prošle godine mi je Milkica dala gljivu al je ćerka zavatalila dok nismo bili tu, nisam uspela da je povratim. Mogla bi kafica i gljivica kad dolaziš u BGD :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vesna, važi! Čim budem krenula na tu stranu poneću i devojčicu koja voli kupanje u mleku...
      Inače, ja sam preko skajpa kontrolisala mog Zokija kako i kad cedi gljivu dok sam bila u Grčkoj. Nije radio svaki dan, rekla sam mu tek svaki 3-4, ali mi je gljiva tako preživela. Ranije sam je zamrzavala, al je ovako ipak bolje. Hvala što si se javila :*

      Избриши
  3. Sad sam čitala i hleb. Propustila sam recept, to je vreme spremanja Filipovog rođendana pa mi je jasno kako :-) Pbavezno ću da probam!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ček da ti prvo donesem gljivu, sa kupovnim kefirom neće...

      Избриши
    2. Dobro da reče hteča sam baš sad da se vratim na recept pa da ga smućkam da raste :-)

      Избриши
  4. Baš si lepo opisala sve faze pravljenja kefira! Obožavam ga, i rado sam ga pravila (jel' treba da naglasim da je gljivica dobijena od tebe?), ali, onda mi je dosadilo to petljanje oko nje... na žalost...
    Svakako, idem da odštampam ovaj tvoj tekst-recept-uputstvo, nikad se ne zna... ;-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sneškiću, hvala što si se javila! Znaš gde uvek ima kefir gljive, pa traži :*

      Избриши
  5. Sve sam lepo pročitala i umemorisala, možda jednom zatreba! Nale mi je dala gljivu pre par godina, napravila sam par puta i dosadilo mi je, priznajem.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Renata, uhvati i mene kriza, al me prođe jer moj muž Zoki jedino taj kefir hoće da pije... Ni kupovni, ni jogurt, ni grčki jogurt, samo ovo. A i kad razmislim, dve godine me ni prehlada nije zakačila, a kamoli nešto više, pa zbog zdravlja i imuniteta teram dalje... Hvala ti na javljanju! :*

      Избриши
  6. Jao, sad si me podsetila na moju gljivu. Eno je u frižideru, nisam ju hranila već neko vreme. :( Nadam se da je živa. Čim dođem kući idem da proverim šta je sa njom... Mi svi volimo kefir, ali ga zimi nekako slabije pijemo...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Milkice, meni je u frižideru vazda nešto za hranjenje... Ili kefir gljiva, ili domaći kvasac (starter), ali volim jer to ne može da se kupi, imaš samo ako sam radiš. O tome da je zdravo da i ne govorim... :)))
      Hvala ti na svraćanju ovde :*

      Избриши
  7. Baš si lepo i detaljno opisala pravljenje kefira. Pre tri godine sam od moje fejsbuk prijateljice Milice Sekulović dobila kefir gljivice i od tada ga redovno pravim, volimo ga. Ako mi se skupi veća količina tada napravim kiflice ili pogaču, umesto mleka stavim kefir testo je kao duša mekano sporije se suši.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dano moja, znam da je naša Mica "iz Aleksinac" imala kefir gljivu, svi pamtimo njene kefir kifle sa Coolinarike :) U pravu si, kako je kefir dobar za piće, tako je i za testa, bude mekano nekoliko dana... mada, ja to nisam doživela jer sve pojedemo najkasnije sutradan :))) Hvala ti na čitanju!

      Избриши
  8. Postovana Dragana,
    moje ime je Mirjana. Pratim Vas i jos nekoliko kulinarskih blogova. Vas mi se posebno svidja zbog laganijih jela i salata. Od nedavno sam promenila rezim ishrane (za sad jos uvek umereni LCHF) jer imam veliki visak kg. Ovaj rezim preporucuje uzimanje kefira. U mogucnosti sam da nabavim domace kravlje mleko, ali nemam sa cime da pravim kefir. Bila bih Vam zahvalna kad biste mi ustupili bebe od Vase gljive. Stanujem u Beogradu. Moj mail je ducentije@gmail.com. Hvala i pozdrav. Mirjana

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mirjana,
      hvala što pratite ovaj blog i što ste se javili. Poslala sam Vam mailom odgovor na ostalo što pominjete u komentaru.
      Srdačan pozdrav :)))

      Избриши
  9. Анониман12. јул 2016. 12:23

    Поштована Драгана, пратим Ваш блог више од три године, онако, из илегале,без коментара.Много јела сам правила по Вашим рецептима, и веома су укусна.Данас сам решила да Вам поставим питање, јер верујем да ћу добити прави одговор.Шта радите са кефиром када су високе температуре?Моја гљива се понаша другачије.Читала сам да гљива "не ради" на температурама вишим од 26 степени.
    Хвала унапред и свако добро Вам желим.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovana, mislim da sam negde u receptu napisala da teglu sa gljivom i kefirom stavim na hladno čim se odvoji surutka. Leti je to brže, za manje od 12 sati, pa mi onda sve čeka na ceđenje u frižideru duže od 12 sati. Da li je to dobro ili nije ne mogu da tvrdim, ali ja radim tako, a mi smo falabogu zdravi (ni kijavica da nas zakači od kako ga pijemo, evo sad će 4 godine).. Možda da se samo leti okrene raspored, pa da gljiva "radi" preko noći kada ja svežije, a ujutru (kada se odvoji surutka) da se preseli u frižider, odstoji do uveče kada se procedi i tako u krug.
      Hvala na lepim rečima upućenim blogu i receptima, to i jeste moj cilj - da dam ideju drugima kako da spreme hranu malčice drugačije.. Biće mi drago da se javite, bilo da ste isprobanim zadovoljni ili imate neku primedbu. Srdačan pozdrav! ❤

      Избриши