Странице

уторак, 10. октобар 2017.

Torta od pistaća, marcipana i bele čokolade




Evo kako sam iskoristila ostatak onih grčkih pistaća.. Mom Zokiju je u septembru bio rođendan i podrazumevalo se da ću da napravim torticu. Takođe je bilo važno da nema "normalne" čokolade, jer je on ne ljubi mnogo.. Uskočila je bela čokolada, a marcipan je došao kao tačka na i. Torta je prava divota, kombinacija je nesvakidašnja i sve mi sluti da će to ubuduće biti njegova omiljena rođendanska!



Sastojci:
100 gr blanširanih pistaća (neslanih)
3 jajeta
60 gr šećera
3 kašike mleka
1 kesica vanilin šećera
2 kašike gustina
1/2 kašičice praška za pecivo
1 kapljica zelene boje za kolače (po želji, ne mora)

200 gr bele čokolade
500 ml slatke pavlake (mlečne!)
5 gr agar-agara (biljni želatin)
100 gr marcipana

Priprema:
  • Blaniširati pistaće - preliti ih kipućom vodom i ostaviti 3 minuta da odstoje. Ocediti ih od tople vode i preliti hladnom. Prohlađene pistaće stisnuti između dva prsta da se skine crvenkasta kožica. Očišćene pistaće prosušiti u mlakoj rerni i samleti. Pomešati ih sa gustinom i praškom za pecivo.


  • Odvojiti žumanca od belanaca. Belanca umutiti u sneg i skloniti sa strane. Žumanca mikserom penasto umutiti sa šećerom i vanilin šećerom. Dodati mleko i promešati. U žumanca dodati pistaće sa gustinom i praškom za pecivo, a po želji može i JEDNA kap jestive zelene boje (ovo poslednje ne mora). Sneg od belanaca dodati u "zelenu" masu. Sve pažljivo izmešati lopaticom blagim prevrtanjem.
  • Kalup prečnika 20 cm namazati puterom, posuti brašnom i uliti polovinu pripremljenog testa. Peći desetak minuta u rerni zagrejanoj na 180°C (proveriti čačkalicom da li je pečeno). Na isti način ispeći i drugu koru. Ja sam bila nestrpljiva i testo pekla odjednom, pa sam ga presekla na dva dela. Bolje je peći dve kore odvojeno, jer je testo baš nežno, mrvi se i teško se seče!
  • U šerpicu uliti 1 dl mlečne slatke pavlake, u to dodati na kockice izlomljenu belu čokoladu, rastopiti sve na blagoj vatri i prohladiti. U drugom lončiću provriti 1 dl slatke pavlake pomešane sa 5 gr agar-agara i sjediniti sa rastopljenom belom čokoladom. Sve ostaviti da se ohladi. Preostali šlag umutiti i na pola mućenja dodati ohlađeni čokoladni krem. Još malo mutiti sa se sve ujednači. 
  • Marcipan rastanjiti na radnoj površini i iseći u veličini kalupa u kome su se pekle kore (rastanjiti između dve silikonske podloge ili najobičnije najlon kese).


  • Na tanjir staviti prvu koru i oko nje vratiti obruč od okruglog kalupa u kome se pekla. Od pripremljenog krema ostaviti malo za premazivanje torte odozgo i sa strane. Preostali krem podeliti na dva dela, pa prvi premazati preko donje kore i pokriti ga krugom od marcipana. Preko naneti ostatak krema  i odozgo složiti drugu koru. Nadevenu tortu ostaviti barem 6 sati u frižideru da se stegne.
  • Ohlađenu tortu osloboditi obruča, premazati ostavljenim kremom i dekorisati po želji.


Ne koristim želatin, pa je kod mene krem zgusnut agar-agarom, odnosno biljnim želatinom u kome je glavni sastojak agar-agar. Ima ih i od drugih proizvođača, ja sam našla ovaj..


Ovo je na Coolinarici bila slika dana 16. oktobra 2017. godine





Нема коментара: