понедељак, 23. октобар 2017.

Pletenica sa orasima




Kolač sa slike je dušu dao za one koji bi jeli štrudlu, ali ih mrzi čekanje da naraste testo sa kvascem, koje usput može i da omane pa se ne digne najbolje, ili bude žilavo, ili suvo.. Pletenica sa slike ne može da ne uspe jer je priprema baš jednostavna, a ispečena ima lep presek i ukus joj je fantastičan! Pravila sam je po preporuci moje cool - prije Sneže i to sa manjim odstupanjem, jerbo nisam imala pomorandžu koju je ona stavljala u nadev (recept sam videla na njenom blogu, mada ga ima i ovde). Pletenica može da se pravi sa orasima kao što sam i ja (moji su bili tamniji, što ne utiče na ukus), a Sneška kaže da je još bolja sa lešnicima, pa vi kako vam drago, odnosno sa onim što imate u kući.. 


Sastojci
150 gr sira za kolače (neslani švapski ili sitni sir)
1 jaje 
70 gr šećera 
6 kasika ulja 
250 gr brašna 
1 prašak za pecivo (može i samo pola)
mrvica soli

250 gr mlevenih oraha 
100 gr šećera 
1 vanilin šećer 
malo cimeta
po želji suvo grožđe
50-100 ml mleka (ili ceđenog soka od narandže)

1 jaje za premazivanje (opciono)
80 gr šećera u prahu (može i više, meni je ovo dovoljno)
par kašika mleka (ili vode, ili soka od limuna/pomorandže)

Priprema:



  • Sir, šećer, jaje i ulje izmešati i dodati polako brašno promešano sa praškom za pecivo. Zamesiti glatko testo da se ne lepi. Zamotati ga u providnu foliju i staviti u frižider na 30 minuta. 
  • Samlevene orahe pomešati sa šećerom, vanili šećerom, cimetom i uz dodavanje mleka napraviti gušću masu pogodnu za mazanje - mleko dodavati postepeno da fil ne bude redak! Po želji se mleko može zameniti sokom od pomorandže. 
  • Na pobrašnjenoj radnoj površini razviti testo u obliku pravougonika, pa ga premazti filom. Urolati sa duže strane u rolat i preseći ga po dužini oštrim nožem na dva dela.
  • Ispreplitati testo u pletenicu i staviti je u kalup obložen papirom za pečenje (moj je 35x10cm) ili na veći pleh na kome je papir za pečenje). Premazati po želji umućenim jajetom.
  • Pletenicu peći 30 minuta na 180°C. Pečenu malo prohladiti, pa je išarati glazurom od prah šećera pomešanim sa par kašika mleka.