Странице

петак, 13. март 2015.

Gibanica od sukanih i pečenih kora



Početkom devedesetih, muž i ja rešimo da živimo u prirodi. Nađemo blizu grada vikendicu sa pogledom na Dunav, preselimo se i krene potpuno drugi život. Nas dvoje, plus veliki pas i dve mačke. Par godina je prošlo u privikavanju na "drugu tarifu". Oboje gradska deca, polako smo se, kako smo u šali govorili, "poseljačili"...

Nekako paralelno je počelo sad već čuveno vreme opšte besparice. Plate smešne (ili tužne), radnje prazne. Na razne načine snalazila sam se da spremim od nekoliko sastojaka svakoga dana nešto drugo za jelo. Voćke smo već imali, posadili smo bašticu. Kupili smo kozu i kokoške, znači bilo je mleka i jaja svakoga dana. Moj Zoki je brinuo o životinjama, a ja sam, kad se vratim sa posla, od mleka pravila sir, kajmak i skidala pavlaku. Višak sam prodavala i za te pare smo kupovali brašno u mlinu. Od brašna su se razvlačile pite ili rezanci, mesila peciva i hlebovi. Od jaja i sira se pravio nadev za testa, a kajmakom i pavlakom se premazivala. 
Iako sam dosta oko kuhinje naučila od mame, obzirom da nismo imali telefon, nisam mogla je da zvrckam za savete. Tada je u pomoć uskakala prva komšinica Rada, iskusna profi kuvarica u državnom preduzeću. Odrasla na selu, znala je mnoge kuhinjske veštine i cake, pa sam svašta od nje naučila. Između ostalog i da pravim kore koje se oklagijom sukanjem razvlače, propeku na plotni šporeta na loženje i od njih pravi najbolja gibanica na svetu! Tako da ću sad malo da se pravim važna, jer ove kore retko ko radi..


Sastojci:
500 gr brašna
1 kašičica soli
voda po potrebi (oko 300 ml)

Nadev
600 gr sira 
4 jaja
250 gr mleka ili kisele vode
ulje po potrebi

Priprema:


  • Zamesiti testo za pitu da bude srednje tvrdo i ostaviti pokriveno da se odmori od pola sata, može i koji minuta dužePodeliti testo na kuglice, pa svaku oklagijom tanko razvijati (sukati) na veličinu malo veću od pleha u kome će se peći gibanica. 
  • Kore obilno posipati brašnom dok se razvlače, da se ne lepe za oklagiju i radnu površinu. Ne sekirajte se ako nisu skroz okrugle, kad se gibanica ređa sve to nema veze...
  • Svaku koru preko oklagije preneti do šporeta na loženje i peći na očišćenoj plotni  po petnaesetak sekundi sa jedne i sa druge strane (tek da dobije smeđe tačkice), pa je staviti u veliku najlon kesu ili u sud sa poklopcem da omekne. 
  • Dok se kora peče razvijati sledeću, pa ih naizmenično razvijati, peći i odlagati. Kada se sve ispeku ostaviti ih dobro ušuškane dok se ne ohlade.


  • Ohlađene kore izvaditi iz kese/suda u kome su se hladile. 
  • Sir i jaja umutiti, dodati mleko (kiselu vodu) i ulje. 
  • U podmazan pleh staviti koru, poprskati je uljem, bogato je namazati nadevom, poklopiti sledećom korom i tako ređati dok se sve ne potroši. 
  • Premazati gornju koru nadevom, poprskati uljem i peći u rerni zagrejanoj na 200°C nekih 30 - 40 minuta, odnosno dok lepo ne porumeni.


Nema boljih kora od ovih, gibanica je ukusnija nego da je od palačinki! Gotove mogu da se zamrznu, tako da je najbolje praviti duplu meru, pa od polovine praviti gibanicu, a drugu polovinu zamrznuti za reprizu :))) 
Na slikama su kore pravljene od pola mere. Dobila sam oko 420 gr testa, od kojih sam napravila 15 kuglica za razvlačenje. Kore su bile prečnika 22 cm, upotrebila sam 11 za gibanicu, a ostale smo pojeli tek skinute sa plotne, samo malčice prohlađene. :)


Ko nema priliku da kore peče na plotni šporeta, može da ih peče u pizza pekaču ili u većem teflonskom ili tučanom tiganju. Može i u većoj tepsiji na ringli. To nisam probala, već sam čula od drugih, ali sam probala na tučanom grilu na plinskom šporetu, za manje kore vrši pos'o!

I da završim priču sa početka... 1997. smo naš zoološki vrt rasformirali, ostao je samo veliki pas 




36 коментара:

  1. Muka mi je kad se setim devedesetih. Ni dan danas očima ne mogu da vidim rafaelo kuglice i još mnogo drugih recepata iz tog doba! Onda sam shvatila kako moji roditelji mrze geršlu, proju... strašene su bile godine okupacije u Beogradu! Ali sam tih devedesetih mešenje testa naučila za ceo život!
    Jela sam ovakve pite, moja nana ih je pravila dok su imali Smederevac, posle se preseliše u stan sa centralnim ... Volela bih da se podsetim tog ukusa!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Meni i nije tako mučno da se setim, možda što sam živela relativno izolovano od sveta - priroda, životinjke i zamajavanje sa običnim stvarima. ;)
      Što se gibanice tiče, od onda je nisam pravila, pa reko ajd da se na blogu vidi da i to znam :))) Hvala ti na javljanju! ♥

      Избриши
  2. Vidi, vidi, moja drugarica suče kore, peče ih i pravi potpuno drugačiju gibanicu od one za koju ja znam! Mogu ti reći da skoro nisam videla tako lepu i razlistanu gibanicu! Svaka čast! Fenomenalna je!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ma drugarica ti je čudo! ;))) Zna i šta treba, a još više šta ne treba... Fala ti, prijo, što me ishvališ ko svoga ♥

      Избриши
  3. Gago ovo je divno! Na prvi pogled mi se učinilo komplikovano, ali nije.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Renata, hvala ti! ♥ U pravu si, nike komplikovano, kao da praviš tortilje, samo tanje i malo veće... Meni je komplikovanija ona jedna velika kora koja se razvlači preko celog stola. ;)

      Избриши
  4. Sviđa mi se način na koji ste pravili!Isprobaću je uskoro!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dobrila, hvala na čitanju recepta. ♥ Način stari, ali ako se kore peku u pizza grilu ili na rošilj ploči može da se osavremeni. Mi još ložimo šporet na drva, pa sam to iskoristila... ;)

      Избриши
  5. Very interesting recipe. Yet I did not eat the food. I will be happy to try your dishes.
    Yours sincerely, and it's sad that you have met the sad moments in the 90's.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Agnieszka, hank you! ♥ This is an old fashion pie, and I adore it!
      In 90's, everybody around lived in same conditions, whole country was isolated and poor. But we have learned to manage for a better life...

      Избриши
  6. Prekrasan uvod a gibanica je extra.Malo me podseca na makedonska pita ,moja baka je pravila ispod saca i nazivala je "turi-potpeci"

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Laura, drago mi je da ti se dopada recept! Posebno mi je drago i da si se javila, jer sam na tvom blogu otkrila mnogo finih vege recepata, kao i vezu do nekih drugih interesantnih blogova...
      Čula sam za pitu turi-potpeci. Na Coolkinariki, gde sam i ja objavljivala recepte, puno Makedonki je pisalo o njoj! Prave ste majstorice za pite!

      Избриши
  7. Divna priča, a recept je već pinovan!
    Ja sam početkom devedesetih radila jedino pametno u to doba - studirala! Ali ih se vrlo jasno i nerado sećam - mnogo smo, bre, bili tužni i jadni i uvek se pribojavam njihovog povratka.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tanja, hvala ti ♥ Ako je isprobaš javi utiske :)
      Bila sam preokupirana u to vreme - što na poslu u radu sa učenicima, što kod kuće bakćući se oko hrane, pa nisam ni stizala da budem tužna i zabrinuta. Inače sam optimista, moja čaša je do pola puna... Ma kakvi do pola, skroooooz! ;)))

      Избриши
  8. Ovakvu gibanicu je pravila baka, mamina mama i za divno čudo, ja je nisam volela, ne pitaj me zašto jer pojma nemam. Sada bi verovatno bila druga priča,

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zoko,bila bi druga priča, sigurna sam... Mnoga jela ni ja ranije nisam volela, sad se davim u njima. Hvala ti na čitanju! ♥

      Избриши
  9. Bez obzira sto su devedesete svima nama u nekom pogledu bile teske, tuzne i jadne, svi smo otkrili neke nove vestine prezivljavanja i istrazili granice izdrzljivosti, snalazljivosti i domisljatosti.

    Ovakvu gibu nisam nikad probala, a rado bih jer divno, divno izgleda. Eto meni novog kuhinjskog izazova :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Aleksandra, hvala ti. Drago mi je da ti je recept izazov, ne sumnjam da će i tvoja giba da bude dobra! ♥
      A što kaže narod - na muci se poznaju junaci... Videli smo koliko i šta možemo kad zagusti, a nije ni pravi život sve glatko i lepo.

      Избриши
  10. Što se mene tiče, vaš izbor za život van grada je pravi!!! Pamtim jadne devedesete i ono što nismo imali... Malo šta smo imali. Nekako smo svi bili u istom loncu i krčkali se godinama, dok nam se uši ne skuvaše... Ne volim ni da ih se setim ali to jeste naš život i ne treba zaboravljati da smo bili u tim mukama. Odličan vam beše mini-zoo vrt. Svaka čast komšinici na pokazanom i prenešenom znanju ;)
    Ovakvu gibanicu je spremala tatina majka i znam koliko je ukusna i dobra... Ona je propečene kore stavljala i u zamrzivač ali ne u kese već ih je umotavala u pamučna platna (kao tanji čaršav) i tako ih čuva po 3-4 meseca. Čim zatreba, eto, vadi ih, otkravljuje i redja... Razvaljivali smo se.
    Mnogo ti je dobra ova gibanica, predivnaaaa. Bravo, Gago!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nale moja, već negde rekla da nama van grada i nije bilo loše... Imalo je posla, al je moglo na svom da se nešto konkretno doprinese. Pamtim da smo se u to vreme više družili, valjda nas je muka naterala da se oslanjamo na one oko sebe. Imam negde sliku iz tog doba, sa kozom i jarićima, pa ostale živuljke... Nismo imali vremena da mislimo o mukama ;) Što se gibanice tiče, od onda je nisam ni pravila, a uopšte nije veliki posao. Kore sam i ja zamrzavala, pa kad ih izvadim ko da sam ih dobila na poklon... Hvala ti na komentaru ♥

      Избриши
  11. Анониман14. март 2015. 10:26

    Draga Gago ovaj recept mi je posebno drag;kao i priča koju kao da si pičala iz mog života ali ne devedesetih nego sada ..mada na Novom Zelandu je mnogo lakše biti seljanka.I ja sam gradsko dete alikad osetih miris zemlje i šta mi je sve vratila od onoga što posadim u nju,pa vidim moju devojčicu kako razdragana trči po poljima , ne bih ovo nikada menjala.A za gibanicu sam čula a sad ću je vala i probati..pa šta bude.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Džoli, život u prirodi meni nema cene... Pre ovoga, živeli smo na 8 spratu zgrade na Novom Beogradu - liftovi, ogroman parking, ljudi se muvaju non stop ko muve bez glave. Stalna nervoza i galama iz stanova. Preporordili smo se kad smo se makli iz grada. Još sam i posao preselila da mi bude blizu, ma stvarno uživancija! Pogotovo sad kada sam u penziji ;)
      Pitu probaj, nema šta, biće dobra! Hvala ti na javljanju! ♥

      Избриши
  12. Gago, pitica je prste da polizes.:))) Dok sam jedno vreme stanovala u NS, cimerka je od kuce dobijala domace kore pecene na plotni, bile su male i cetvrtaste, pa smo onda u pola noci pravile pitice, pekli ih i grickali jos tople... takve korice nisam vise nigde posle probala, ali i sada se secam kako su bile fine.:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Lanče, hvala ti ♥ Mogu misliti šta su vam značile te domaće kore...
      Ti si takva majstorica za testa da bi ih napravila kao od šale, a načina za pečenje ima više, ne mora baš šporet na drva... :*

      Избриши
  13. Podsjeca na 'mlince' iliti 'jufčice' kako ih zovu u mom kraju...Divno!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jasna, sorry ♥ tek sam danas videla komentar... Pa jeste, kao tanke jufkice!

      Избриши
  14. Одговори
    1. Hvala ti.. ♥ Ova gibanica je od pre godinu dana, ove zime je nisam još razvlačila. Ali se još loži šporet, ko zna ;)))

      Избриши
  15. Hrabre odluke,divna prica.Gibanica-SUPER!Pozdrav :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Marina, hvala ♥ Nekad volim da igram na sigurno, ali uglavnom skačem u neizvesno! Bilo bi dosadno da je sve pravolinijski :)))

      Избриши
  16. Ne smem obično brašno u ruke, zdravlje ne da, ali sam se snašla. Nabavila, evo već drugi put, sukane kore u Pirotu. Pravim mojima ponovo. Kažu da ovoj gibanici nema ravne :-)
    Pozdrav,
    Tanja

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Tanja, skidam kapu za kore od integralnog brašna, one se teže suču! Ne sumnjam da je gibanica odlična, i ja bih je rado jela.. Hvala najlepše na javljanju i javljenim utiscima ❤

      Избриши
  17. Dragana, ja se izvinjavam zbog nesporazuma. Nisam ja razvlacila, pise gore da sam u Pirotu nabavila sukane kore.
    Ne smem ni jedno brasno, nespretno napisah obicno posto koristim samo bezglutensko iz apoteke.
    Hvala tebi na divnim receptima i idejama.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tatjana, bez izvinjavanja, ja sam pogrešila.. Umesto "nabavila" ja sam videla "napravila", pa se ja izvinjavam na brzopletosti..
      Hvala na lepim rečima upućenim mojim receptima. Pozdrav ❤

      Избриши