Orzo je testenina u obliku pirinča, pa otuda nosi ime (znamo da su druga ime za pirinač oriz ili riža... jel tako - tako je!) Omiljena je u mediternaskim zemljama, posebno u Grčkoj, Turskoj i Italiji, kao i na Bliskom istoku.
понедељак, 19. јануар 2015.
Orzo pasta sa šampinjonima
Orzo je testenina u obliku pirinča, pa otuda nosi ime (znamo da su druga ime za pirinač oriz ili riža... jel tako - tako je!) Omiljena je u mediternaskim zemljama, posebno u Grčkoj, Turskoj i Italiji, kao i na Bliskom istoku.
среда, 14. јануар 2015.
Torta "ruska salata"
Ovu tortu sam prvi put jela za moju veridbu. Pravila je moja svekrva i to je bila jedna od retkih torti čiji recept nije "poboljšavala", iako je volela da u svakoj nešto izmeni i da joj da svoju ličnu notu... I kasnije je za svaku svečaniju priliku pravila baš ovu tortu i svi smo je rado jeli! Iako spada u klasične torte sa orasima, puterom i jajima, nije prejaka jer je bez čokolade, pa se uvek "repetiralo" (kako smo se mi zezali za repete), odnosno tražilo se obavezno još jedno parče...
четвртак, 8. јануар 2015.
четвртак, 1. јануар 2015.
Engadinska torta od oraha - Engadiner Nusstorte
Moja draga Goca mi je poslala recept za ovu tortu-kolač na FB uz preporuku da isprobam. Pravila sam ranije njenu Lincer tortu i štangle sa kačkavaljem, odlično je i jedno i drugo! Pošto u njene recepte ne sumnjam, izabrala sam tortu kao desert za Novu godinu. Nešto sam izgustirala one kremasto - šlagaste torte, a u ovom slučaju presudio je nadev od karamelisanih oraha... Jedino sam bila nevaljala, pa sam malo izukrštala njen recept sa nekoliko drugih (sa švajcarskih sajtova).
понедељак, 29. децембар 2014.
Saganaki trilogija
Naravno da ću vas častiti za prvu godišnjicu bloga, ali ne tortom, nego specijalitetom od sira!
I to na tri načina.. :)
I to na tri načina.. :)
Saganaki je jednostavno grčko meze koje se sprema u karakterističnim malim okruglim sudovima sa dve drškice sa strane i po tim sudovima je dobilo ime. Oni mogu biti od različitog materijala - keramički, tučani, od rostfraja... U osnovi ovog predjela je sir, koji se prži u ulju ili peče u rerni. Čak ga u nekim prilikama flambiraju! Takođe postoji verzija gde se sir (koji je obavezan) kombinuje sa račićima, povrćem, paradajz sosom...
Prva godina
![]() |
Svećica za 1. rođendan |
Danas mi je prva godišnjica bloga. Što bi reko naš narod "kako sam se nadala - dobro sam se udala.." Nisam imala predstavu u šta se upuštam, ali je uprkos tome što na blogu sve radim sama (mislim na postavke i raznorazne dodatke), sve išlo glatko! Raduje me da blog ima svoje redovne posetioce, a u vreme posta (kada su posebno popularna jela bez mesa kojeg u mojim receptima nema), poseta je znatno pojačana.
петак, 26. децембар 2014.
понедељак, 22. децембар 2014.
уторак, 16. децембар 2014.
петак, 12. децембар 2014.
петак, 5. децембар 2014.
Puter puslice
Starinski kolačić na koji sam se nameračila da pravim ima više od godinu dana. Ali je uvek iskrslo da ili nešto drugo pravim, ili sam na režimu zašivenih usta kad slatko ne jedem i ne pravim. Sad sam ih pravila jer mi je dunulo. A i već me sramota da mi godinu dana stoji ispisan recept, a da ne odradim posao od jednog sata!
Iščačkala sam ih u kuvaru koji mi je ostavila pokojna sveki "Moj kuvar i savetnik" iz 1951. godine. Recept je pod nazivom Puslice od masla na 224. strani.
Iščačkala sam ih u kuvaru koji mi je ostavila pokojna sveki "Moj kuvar i savetnik" iz 1951. godine. Recept je pod nazivom Puslice od masla na 224. strani.
понедељак, 1. децембар 2014.
Пријавите се на:
Постови (Atom)