понедељак, 30. јун 2014.

Kačkavalj štangle


Još jedan recept koji mi je poslala moja drugarica Goca, inače autor Lincer torte i akter zavrzlame iz uvoda istog recepta... U poruci koju mi je uz recept poslala kaže da je sa ovim receptom osvojila nagradu u časopisu "Žena" pre par godina, a ukus štanglica u potpunosti potvrđuje njenu tvrdnju. Štanglice su jednostavne za pravljenje, bogate ukusom, idealne za grickanje uz čašu jogurta ili, što je još bolje, uz kriglu piva... 
Biram tamno! ;) 



Potrebni sastojci: 
250 gr rendanog kačkavalja (može i neki drugi tvrdi sir)
250 gr putera
1 jaje
1 kesica praška za pecivo
1/2 čaše mleka
so
500 gr brašna
+ jaje za premazivanje, susam, kim...



Umutiti penasto puter, dodati jaje, kačkavalj i mleko (pazite, prilično prska kad se muti).
U masu dodati brašno u koje smo umešali so i prašak za pecivo. Zamesiti testo, ako se lepi dodati još malo brašna.



Na dasci posutoj brašnom razvući oklagijom testo na debljinu od 1 cm. Seći štanglice, premazati ih jajetom i posuti susamom ili kimom. Ja sam imala ćurekot, pa sam njime posula štanglice.



Peći 15 minuta na 200°C, odnosno dok ne porumene. 

3... 2... 1... Navalite! 


Napomena: 4. juna 2015. godine ove štangle su izabrane za recept dana na gastro-stranici Coolinarika. 

Isprobano na Coolinariki -> klik