понедељак, 01. децембар 2014.

Brokoli kus-kus



Već sam se izjasnila da sam veliki fan brokolija, pa ga sad u sezoni spremam baš često. Onomad sam kuvala čorbicu, već planiram i moju omiljenu pitu, a danas sam spremila ovaj fini prilog.
 
Kus-kus inače ne spremam, prosto se ne setim da ga kupim... Pošto nije uobičajno jelo u mom okruženju, jela sam ga uglavnom u gostima, ili kad ga drugi spreme i donesu na zajednička druženja. Pre neki dan sam, prolazeći pored rafa sa kutijama u samoposluzi, u korpu spustila i kutiju kus-kusa. Pošto se brzinski sprema, mislim da ću češće da ga koristim jer je stvarno gotov očas posla!



Sastojci
250 gr brokolija podeljenog na cvetiće
1 veća očišćena i na štapiće isečena šargarepa
1/2 glavice sitno seckanog crnog luka
1 češanj sitno seckanog belog luka
1 kašika ulja (za dinstanje povrća)
80 ml vrele vode
po ukusu so i biber


170 ml supe od povrća (ili vrele vode + dodatak jelima)
100 grama kus-kusa




i još...
5-6 crnih maslina bez koštica isečenih na polutke 
malo peršuna
po želji korica limuna ( bio proizvodnje, ili običan, opran sodom bikarbonom)


U dublji sud sa debelim dnom sipati ulje, pa na njemu bez dolivanja tečnosti i uz mešanje (ili protresanje suda) dinstati šargarepu i crni luk dok ne omeknu . Ubaciti beli luk i dinstati još najduže minut.
Dodati brokoli i malo supe (vode), pa dinstati nekoliko minuta dok brokoli omekne, ali da ipak ostane blago hrskav. Što bi po naški rekli "al dente"! Ma, šalim se, znam da je talijanski... :)))

U drugom sudu kus-kus preliti sa 170 gr supe (ili voda + dodatak jelima), promešati, poklopiti i ostaviti 5 minuta da se sve "upari". 





Preseći masline bez koštica na pola, dodati im grubo nasečen peršun, rendanu koricu limuna i sve promešati.







U sud sa dinstanim povrćem dodati kus kus (viljuškom ga malo rastresti), polovinu seckanih maslina, peršuna i rendane kore limuna. Promešati.


Kus-kus sipati u činije i posuti ostatkom maslina, peršuna i rendane korice limuna. 
Poslužiti kao prilog ili kao samostalno jelo.




Isprobano na Coolinariki -> klik                                                           

 Adaptirano sa TVCNews

6 коментара:

  1. Одговори
    1. Hvala što ste čitali recept... или, благодаря ви за четене рецепта :)

      Избриши
  2. Одговори
    1. Dragančice moja, hvala ti :* Kod mene uglavnom šareno i brzo, plus da ne deblja puno... :)))

      Избриши
  3. Divna salata! I ja jako volim brokoli. Baš sam pre neki dan htela praviti neku pitu i nigde ga nije bilo za kupiti... :(

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Milikice, iskoristim priliku da ga kupim kad odem u veću nabavku u neki mega market. Kod mene u Grockoj ga ima, ali ne uvek. Ovako spremljen je baš fin, mada je volim da ga jedem i klot, bez ičega, direktno iz lonca u kome ga skuvam :))) Hvala ti na javljanju! :*

      Избриши