Странице

понедељак, 13. јун 2016.

Salata od špargli i sočiva



Dok sam bila mlađa uopšte nisam vodila računa kako trošim pare.. Plata mi je bila velika, ja živela kod roditelja, pa mi je (iako sam učestvovala u kućnim troškovima) ostajalo i-haaaaaaj za mene! Vozikala sam se taksijem, jela po fensi restoranima, izlazila, putovala, kupovala najskuplje parfeme i cigarete (tada sam i pušila), "terala" modu..
Onda je vremenom plata postajala manja, troškovi ozbiljniji, a ja sve više štedljiva. Gledala sam rasprodaje, odlazila na buvljake, plela sam i šila sama, pazarila ponešto u second-hand radnjicama.. Jedino se restorana nisam odrekla - zezali su me da mi je sigurno ko bebi pupak presečen u kafani! 😄
Što se hrane tiče, sada gledam da sa manje para kupim ono što volim, a da se ne lišavam ni onih skupljih namirnica. Njih kupim malo i uglavnom kada su na sniženju. Tako sam sočivo za ovu salatu našla po povoljnoj ceni od 78 dinara (60 evrocenti) za konzervu, špargle sam našla ponovo na sniženju, a gorgonzolu imala u zamrzivaču (daaaaa,  može da se zamrzava, proverila sam više puta), isto kupljenu na, kako sada kažu moderno kažu, akciji. I kad podvučem crtu, ova relativno fensi salata je skroz sa rasprodaje... 👍


Kombinacija sočiva sa šparglama i gorgonzolom je neobična, ali kao salata je baš dobra i sita, meni dovoljna za kompletan obrok. 

Sastojci:
240 gr skuvanog sitnog zelenog sočiva
100 gr špargli
1 šaka bosiljka
2-3 kašike maslinovog ulja
2 kašičice vinskog sirćeta
1/2 češnja belog luka
so i biber po ukusu
1 šaka rukole
50 gr gorgonzole ili fete (ne mora)

Priprema:


  • Kuvano sočivo ocediti (može se koristiti i već skuvano iz konzerve).
  • Špargle očistiti - odlomiti drvenasti deo i nožićem za čišćenje povrća oguliti od polovine prema debljem delu. Oprati ih i  iseći ih na komde duge 2 cm. Probariti ih par minuta u kipućoj slanoj vodi. Kada omekšaju (ali da ostanu "al dente") izvaditi ih iz suda i ocediti.
  • U činijici pomešati ulje, sirće, so i biber. 
  • Bosiljak (ja sam imala zamrznuti u ulju) vrlo sitno iseckati i ubaciti u činijicu, pa sve dobro izmešati da se dobije glatki dresing.
  • U dubljem sudu pomešati oceđeno sočivo i dresing, pa dodati sitno seckani beli luk, rukolu i komade špargli. Sve ovlaš promešati.


Salatu poslužiti kao predjelo ili samostalni obrok. Ako vam je salata glavni obrok kao što je bila meni, možete je pojačati izdrobljenom gorgonzolom. Ukoliko postite, izostavite sir.




















10 коментара:

  1. Lijepa prica o svakodnevnim navikama. I ja gorgonzolu ponekad zamrznem, a inace je najvise volim astopljenu u jelima ili kao pizza dodatak. Salata je divna!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gordana, hvala! ❤ Meni je gorgonzola jedan od najomiljenijih sireva, koristim je na sve moguće načine..

      Избриши
  2. Ova salata je bas po mom ukusu. Pravila sam slicnu sa integralnim pirincem umesto sociva.
    Ja sam oduvek bila preterano stedljiva i vec dugo se pokusavam bar delimicno odvici od toga. Nervira me ta moja osobina.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mimi, drago mi je da ti se salatica sviđa! ❤ Pogledaću i tvoju, pirinač je zgodan jer manje nadima.. Neka si štedljiva, nije ni rasipništvo za pohvalu! Ok je sve dok štedljivost ne pređe u škrtost.. 😄

      Избриши
  3. Ah, zar to nije priča svih nas? Kao jako mlada mogla sam si priuštiti puno više nego što to mogu moja djeca i to me zaista žalosti. Dok su naši roditelji gledali kako nam je sve bolje i bolje nego što je bilo njima, mi gledamo kako nam je sve gore i gore.
    Ovo je zaista neobična kombinacija, ali vjerujem da se sve odlično slaže. Sve sastojke više nego volim, pa je ovo pun pogodak!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jeste, draga, ovo je naša tužna priča.. Znam da su me duplo mlađe koleginice na poslu zgranuto gledale kada sam im pričala šta je u moje vreme moglo od samo jedne plate, a što sad mnogi ne mogu ni sa dve! Ali kako kažu, "nad prolivenim mlekom ne vredi plakati"..
      Drago mi je da ti se salatica sviđa, hvala ti ❤

      Избриши
  4. Baš si me nasmijala. Ali da si snalažljiva e to jesi.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ovde kažu "nužda zakon menja" (danas sam sva u poslovicama!).. Kad te muka pritera, moraš da se snalaziš. U jednom periodu sam bila na poslu picnuta dama i dirigent u fraku, a u isto vreme kod kuće jurila za kozom i jarićima po dvorištu i skupljala jaja u kokošinjcu. I uvek sam volela pijacu i cenkanje 😃 Hvala ti na javljanju!❤

      Избриши
  5. Slike su baaaaaajne! Na žalost, špargle nisam probala, pa ukus samo zamišljam...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, Sneška! ❤ Špargle još uvek mogu da se nađu, pa eto prilike da ih isprobaš ove sezone.. 😄

      Избриши