Странице

среда, 15. јун 2016.

Melktert - mlečni tart



Melktert je omiljena poslastica u Južnoafričkoj republici, a od sad i kod mene! Ovo je pravi klasični (a bogme i domaćinski) desert od prhkog testa i mlečne kreme, nasleđen od Holanđana još u 16. veku, odnosno iz vremena dok je teritorija današnje Južne Afrike bila holandska kolonija. Tart je veoma popularan i kažu da se tamo može naći gde god se okrenete - na sajmovima, u pekarama, poslastičarnicama, supermarketima, kao i u domaćinstvima širom te zemlje. Kažu da kod južnoafričkih food - blogera ima više recepata za ovaj mlečni tart nego za sve ostale lokalne recepte zajedno!


Postoje dve verzije ovog deserta - jedna gde se testo i fil peku zajedno, a druga kod koje se ispeče "školjka" od testa koja se kasnije napuni skuvanim i ohlađenim kremom od mleka i jaja, kako sam pravila i ja. Tradicionalno se priprema od prhkog (sipkavog) testa, mada kažu da se u poslednje vreme koristi i kupovno lisnato. Krem je zgusnut brašnom ili gustinom (nekad se kombinuju oba), sa dodatkom rendane korice limuna ili lokalne vrste narandže. U novije vreme dodaju se i vanila ili ekstrakt badema, a tart se odozgo obavezno posipa cimetom. 
Na više mesta sam pročitala da su jako ponosni što je i Džejmi Oliver uvrstio Melktert u recepte u svojoj knjizi Jamie's Comfort Food.


Sastojci:
110 gr brašna
1/4 kašičice praška za pecivo
50 gr smeđeg šećera
mrvica soli
60 gr putera

500 gr mleka
140 gr smeđeg šećera
2 velika jajeta
malo vanile
50 gr gustina
cimet za posipanje

Priprema:


  • Pomešati brašno, šećer (ja sam smeđi samlela), so i prašak za pecivo. 
  • Dodati hladan puter sečen na kocke i brzo umesiti testo. Po potrebi dodati kašiku-dve hladne vode.
  • Dobijeno testo umotati u steč foliju i ostaviti da se ohladi oko pola sata.
  • Ohlađeno testo oklagijom rastanjiti i prebaciti u kalup prečnika 20 cm. 
  • Dići ivice uz stranicu kalupa oko 2 cm i peći 10-15 minuta na 180°C.
  • Pečenu "školjku" za tart izručiti iz kalupa i ohladiti. Vratiti ohlađenu u kalup.


  • Sipati 400 ml mleka u odgovarajući sud i staviti na vatru da provri.
  • Umutiti jaja, šećer, 100 ml mleka, gustin i vanilu, pa sipati u vrelo mleko.
  • Kuvati nekoliko minuta stalno mešajući dok se krema ne zgusne.
  • Prohladiti mešajući, pa sipati u ispečenu koru za tart. Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, a onda staviti u frižider na još nekoliko sati.


Ohlađen tart posuti cimetom i poslužiti.


Pravi domaći kolač, koji divno miriše na mleko, puter i cimet, a ukus mu je između krempite i sutlijša.. Moj krem je nešto tamniji, jer sam koristila smeđi šećer koji ga je obojio. 

napomena: ako koristite obični beli šećer smanjite ga na 100 - 120 gr, zavisi koliko volite slatko. Moja draga prija sa Coolinarike ga je pravila sa belim šećerom i kaže da je sa 140 gr "za nijansu slađi, ali da i nije toliko strašno... ukus je odličan!"








14 коментара:

  1. Nisam ljubitelj slatkiša ali ovakve kremaste ne bih mogla da propustim. Odličan tart.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zoko, znam da ne voliš slatko, pa kad se javiš ispod ovakvog recepta znači da te stvarno zainteresovao.. Hvala ti ❤

      Избриши
  2. Divno iygleda, a po sastojcima vidim da mora biti i ukusan! Slike su prelepeeeeeee...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ukusan je Snežo, pogotovo hladan. Kao krempita je! Hvala ti, drago mi je i da ti se slike sviđaju! ❤

      Избриши
  3. Bas divno izgleda! Prelijepe boje! Svidja mi se bas sto je krema blago obojena.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gordana, hvala ti ❤ Na slikama na netu je svuda krem mnogo svetliji, skoro beo, pa sam se iznenadila kada je smeđi šećer poprilično obojio moj krem, ali se i meni ovako više sviđa..

      Избриши
  4. Анониман16. јун 2016. 17:05

    Fantastičan tart.Po sastojcima dosta je sličan francuskom flanu. Naša omiljena poslastica.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, Sunčice.. ❤ Verovatno je bliski komšiluk iz Holandije "prepisivao" od Francuza recepte, pa ga posle širio po kolonijama..

      Избриши
  5. Анониман17. јун 2016. 00:39

    Potvrdjujem! Mada sam ga jela u Holandiji gde se slično i zove Melktaart. Nisam ga nikad napravila..podesti me:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dubravka, ovo je za tebe "piece of cake" da napraviš.. baš lako! Hvala na javljanju! ❤

      Избриши