субота, 25. јун 2016.

Godivina pita mašnica





Božanstvena pita koju sam već pominjala u postu posvećenom Godivi. Recepta nema na netu (u stvari, ima "pozajmljenih", uglavnom bez navedenog izvora), a tragovi da je recept postojao su na Coolinarici, gde je njena pita bila puno puta isprobavana i hvaljena.
Srećom sam recept sačuvala u PDF-u, a Godivu / Ljilju (koja objavljuje prelepe recepte na blogu Chocolate dustsam par puta nagovarala da ga objavi na svom blogu, jer je pita ukusna i dekorativna, a recept uvek aktuelan. Rekla je da hoće, a posle su je privatne obaveze omele u nameri. Onomad sam je pitala da li mogu da ga podelim drugima - složila se..




Original recept sa Coolinarike je na slici iznad, ovako sam ga ja prvi put videla i gutala ga očima, nestrpljivo čekajući priliku da je napravim. Pita može da se pravi i sa slanim i sa slatkim nadevom, ja sam je prvi put filovala sirom, jajima i zeljem.


slikano 27. oktobra 2011.
slikano 27. oktobra 2011.












Ovaj put sam pravila i slanu i slatku - prvu sa sirom, jajima i seckanom blitvom, drugu sa trešnjama i vanilom.. Ne znam koja je bolja, obe su savršene! I da, originalna mera je od 1 kg brašna, od koje se dobije 6 duguljastih pita-mašnica. Ja sam mere prepolovila i dobila 3 pite - jednu slanu i dve slatke.. Ako hoćete punu meru pomnožite moje sastojke sa 2, ili čitajte sa slike originalni Godivin recept!

Sastojci za testo (pola mere od originala): 
500 gr brašna
250 ml mleka
1/2 šoljice ulja (50 gr)
1/2 jajeta
125 gr putera
1 kašičica šećera
1/2 kašičice soli
12 gr svežeg kvasca (u originalu je suvi)

Možete je filovati po želji sirom, spanaćem, pizza nadevom, pečurkama,
ili voćem po izboru u koje treba dodati šećer i gustin (ili prezle)

moj slani nadev za jednu pitu:
180 gr sira
1 jaje
5-6 listova blitve

moj slatki nadev za jednu pitu:
250 gr trešanja očišćenih od koštica
2 kašike šećera
2 kašike gustina 
1 kesica vanil-šećera
šećer u prahu za posipanje

za premazivanje:
umućeno jaje (polovina od onog upotrebljenog za testo)




  • Kvasac, šećer i malo brašna rastopiti u mlakom mleku odvojenom od predviđene količine i ostaviti da zapeni i nadođe. U brašno dodati so i promešati, pa sipati narasli kvasac, ulje i jaje (umutila sam ga, pa polovinu dodala u testo, a ostatak stavila na stranu da premažem pitu pred pečenje). Mlakim mlekom zamesiti testo. Pokriti ga i ostaviti da naraste.
  • Naraslo testo rastanjiti u veliku pravougaonu koru i odozgo narendati hladan puter. Smotati u rolat. Odmah sam ga podelila na tri dela (pravila sam pola mere!) stavila u pleh na silikonsku podlogu, pa u veliku najlon kesu, vezala krajeve da se testo ne suši i ostavila na hladno. (U originalnom receptu se testo još smota u krug, a deli se na 6 manjih delova tek posle odmaranja u frižideru.) 



Dok se testo odmara pripremiti nadev:
  • sir izgnječiti viljuškom, dodati jaje i seckanu blitvu i sve dobro promešati
ili

  • trešnje prepoloviti (ili drugo voće po želji usitniti), sipati u činiju i dodati im šećer, vanil-šećer i gustin, pa sve dobro kašikom izmešati.




  • Odmoreno testo rastanjiti u pravougaonik i po sredini staviti nadev. 
  • Oštrim nožem sa obe strane seći testo na 1 cm debljine. 
  • Krajeve testa preklopiti preko nadeva, pa prstima  vezivati trakice u mašnice. 





  • Kod slatke pite paziti da sav nadev bude fino ušuškan u testo i da ne curi (meni je iz jedne malo "pobegao" rastopljeni šećer)..
  • Pitu prebaciti u pleh i premazati umućenim jajetom (u originalu se u jaje doda i ulje, ja sam ga zaboravila). Rernu uključiti da se zagreje na 180°C (ja sam na 200°, moja je mala i slabiji su joj grejači). Za to vreme će pita u plehu lepo da naraste. 




  • Ubaciti pitu u zagrejanu rernu i peći oko 30 minuta, odnosno dok lepo ne porumeni.
  • Pečenu pitu malo prohladiti i navaliti! 



Slanu pitu smo pojeli odmah još toplu, a slatke slatke je preteklo, jer je bilo duplo više... Nju sam prohlađenu isekla na parčad i posula šećerom u prahu. 


Pošto je čekala na red za pečenje, slatka sa trešnjama je malo više narasla, jer je kvasac imao vremena da se "razmaše", pa iako testo na oko ne izgleda isto, potpuno je istog ukusa! 




Isprobano na Coolinarici -> klik



22 коментара:

  1. Savršeno izgleda u obje varijante. I jako mi se sviđa način pripreme

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dajana, hvala ti! Raduje me da si se javila, tvoj komentar mi puno znači.. ❤

      Избриши
  2. Sećam se ovih prvih slika i tvog oduševljenja testom i ukusom... i jeste, divno je! Ali, sad, kad vidim i slatku verziju, sa trešnjama - zanemela sam... fantastična je! Volim slatko više nego išta!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Prvi put ove godine koristim trešnje u kolačima i baš sam zadovoljna ukusom! Inače je pita za svaku preporuku, testo je polulisnato, miriše na puter, fantazija.. Drago mi je da ti se i slatka verzija sviđa, ma ko bi rekao da voliš slatko.. :)))
      Hvala ti puno na lepim rečima.. ❤ Evo ti i jedna mašnica 🎀

      Избриши
  3. Одговори
    1. Hvala, Veco! ❤ Kada budeš u prilici, isprobaj je, bićeš sigurno zadovoljna..

      Избриши
  4. Gago, ovo ti je predivno.Ne znam koja je lepša. Divno! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dobrila, puno ti hvala na lepim rečima.. ❤ Meni je za mrvicu lepša slana, ali sam i slatku isto tamanila!

      Избриши
  5. Prekrasne obe! Kazem ja, vrijednica, nema sta :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti, draga! ❤ Malo sam se razmahala u poslednja vreme, ali, proći će me.. 😄

      Избриши
  6. Prelepo izgleda, nema sumnje da je i sjajnog ukusa. Kako i ne bi, jer je Ljilja/Godiva apsolutna kraljica. Njene torte su neprevazidjene. Steta sto vie nije aktivna na blogu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno na javljanju i lepim rečima! ❤ Sve što si napisala o Ljilji je baš tako!

      Избриши
  7. Svi Ljiljini receptici su fantasticni, a u tvojoj izvedbi ne mogu se odluciti od koje prvo da krenem, sjajno izgleda u obe verzije.:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Minjončice, pohvala od tebe znači puno meni, a sigurno i Ljilji! Hvala ti puno na javljanju! ❤

      Избриши
  8. Gago, hvala ti puno. I za ovako lepu prezentaciju, i za nacin na koji si sve ovo uradila. Onako, gospodski.
    Meni je stvarno veliko zadovoljstvo kada vidim da isprobas neki moj recept. Jer tako lepo i napravis i slikas, da samo mogu da gledam i uzivam.
    Saljem ti puno pozdrava i hvala jos jednom :*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ljiljuška moja, ma kad sam tebi ugodila srce mi je na mestu.. Znaš kako kažu: prema svecu i tropar! Za tvoje odlične recepte (koje isprobavam kao da polažem ispit 😄) prezentacija mi je bitna i trudim se maksimalno, narvno koliko je to u mojoj mogućnosti.. Raduje me da ti se i ovaj put dopala!
      Hvala ti puno na lepim rečima, ljubim te.. ❤

      Избриши
  9. Hmm,lijepo ti rece da treba biti karakter pa je ne napraviti a kod mene vrijeme kao stvoreno za pravljenje tijesta,tako da cu i ja sigurno da isprobam tijesto jer me jako privlaci,kao i tvoje fotografije !!
    Ljiljani(nasoj lepotici) srdacan pozdrav !!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mirče, tebi ne moram da objašnjavam kakvi su Ljiljini recepti, isprobala si ih više nego ja! 👍 Ovo testo je mnogo fino, a može i da se zamrzne, pa ti odmah pravi od kilo brašna.. Hvala ti na javljanju! ❤

      Избриши
  10. Одговори
    1. Ingrid draga, hvala ti ❤ U pravu si, obe su mnogo ukusne!

      Избриши