Странице

уторак, 31. мај 2016.

Rižot sa šparglama i šampinjonima



Evo gde sam udenula jedan deo od onih špargli koje sam onomad našla na sniženju.. Kombinacija sa šampinjonima i pirinčem nikada ne može da omane, pa tako ni ovaj put. Oba su bez nekog izrazitog ukusa, pa nisu zamaskirali špargle, koje su ipak "zvezde" ovog rižota..

Što se samog postupka tiče, znate već da pirinač mora da se prodinsta na ulju, a onda s vremena na vreme naliva supom i kuva u njoj dok supa ne ispari, pa se doda nova količina iste. Sve druge verzije ne daju kremasti rižot, nego kuvani pirinač + nešto. Iako najviše volim integralni, ovaj put sam koristila beli "arborio" pirinač, koji je idealan za ovu vrstu jela. Dobro pazite da se ne raskuva i ugnjecavi, mora da bude al dente.. Umesto njega je dobar i naš kočanski pirinač.


Sastojci:
900 ml supe od povrća
2 - 3 kašike maslinovog ulja
1/2 glavice seckanog luka
1/2 kašičice seckanog belog luka
200 gr pirinča za rižoto (arborio)
200 gr očišćenih i krupno sečenih šampinjona
60 ml belog vina
150 gr očićenih špargli isečenih na komade od 2 cm
soli i bibera po ukusu
30 gr rendanog parmezana

Priprema:


  • Supu staviti da provri, smanjiti vatru i ostaviti da poklopljena polako vri.
  • Ulje zagrejati, dodati luk i propržiti da omekne i postane staklast. Ubaciti beli luk i propržiti kratko da zamiriše. Sečene šampinjone dodati u sud, pojačati vatru i sotirati ih par minuta da omeknu. 
  • Smanjiti vatru, dodati opran pirinač i prodinstati par minuta stalno mešajući, dok ne postane staklast. Uliti vino i kuvati oko pola minuta da uvri. Sipati  kutlačom oko 200 ml vrijuće supe i kuvati pirinač (često mešajući) dok pirinač ne upije supu. Doliti novih 200 ml supe i nastaviti kuvanje na isti način. 


  • Posle trećeg dolivanja supe (od prilike 12 minuta od prvog dolivanja) probati da li je pirinač omekšao toliko da mu jezgro nije tvrdo kad se zagrize.
  • Dodati komade špargle i preostalu supu, smanjiti vatru na najmanje, sud poklopiti i kuvati oko 5 minuta da pirinač bude al dente i špargla omekne, ali da se oseti pod zubima.
  • Skloniti sa vatre, dodati narendan sir, poklopiti i ostaviti da odstoji 5 minuta. Posoliti po ukusu i začiniti sveže mlevenim biberom neposredno pred služenje. 


Po želji posuti seckanim peršunom i poslužiti kao toplo predjelo sa parmezanom sečenim na listiće i čašicom belog vina. Ili, ako je glavno jelo, dodati i malo salate. Kad prođe sezona špargli, ovaj rižot može da se pravi samo od šampinjona, a može mu se dodati i neko drugo povrće. 







10 коментара:

  1. Moj favorit! često radim jer sve namirnice obožavam! Odlično, tko nije, neka obavezno proba!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Onda tebi ne moram da objašnjavam koliko je ovo dobro! Hvala na javljanju i preporuci ♥

      Избриши
  2. Kako bi mi ovo prijalo danas za rucak :-)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nataša, hvala! ♥ Kod tebe su špargle sigurno pristupačnije, pa ovo možeš da spremiš kad god hoćeš za manje od pola sata..

      Избриши
  3. Divan rizot! Ja bas cesto pravim, svaki put dodam nesto drugo, mogucnosti je puno, zapamticu i ovu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti, draga ♥ Uglavnom rižot spremam sa šampinjonima, nekad sa patlidžanom ili tikvicama, a sad sam htela da vidim kako je sa šparglama :)

      Избриши
  4. Na slikama izgleda prelepo, verujem i da je ukusan, jer, ovo su sastojci koji obećavaju...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ukusan je i samo sa šampinjonima i vinom, a sa šparglama još lepši.. Hvala ti, draga! ♥

      Избриши
  5. Jako mi se sviđa kombinacija i jedino na ovakav način rižoto dođe kremasti...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti.. 💝 Mnogi pirinač skuvaju odvojeno u vodi, ili naliju vodom pa kuvaju kao pilav, al to nije to.

      Избриши