Странице

среда, 8. април 2015.

Špageti sa umakom od avokada



Relativno kasno sam ponovo otkrila avokado (probala sam ga kao cura i tada mi se nije dopao), ali mu se zato sad za sve propušteno dobro naplaćujem! Na žalost, mogu da ga kupim samo kad odem do grada u veće megamarkete... A i tu sam se par puta prešla u odabiru, pa sam ostala bez planiranog ručka. Našu prodavci umeju da podvale i prodaju rog za sveću, odnosno nekvalitetnu robu! Pošto volim da odem povemeno u Smederevo da pazarim, nekako mi se desi da tamo uvek bolje prođem i kupim mnogo fine stvari za klopicu, između ostalog i baš dobar avokado! I pre neki dan sam tako nabavila dva prelepa komada, pa je jedan završio u sosu za špagete...

Inače, kad smo se ponovo "pronašli", prvo sam od avokada pravila popularni gvakamolekao što je i red. Nekako mi se podrazumevalo da to bude prvi korak, kao što se kreće od A u azbuci! Posle sam ga ubacivala u salate, a sad je na red stigao umak/sos koji se odlično slaže sa špagetima. Jednostavno, ukusno, brzo, sve za manje od trideset minuta... al to se kod mene već podrazumeva.



Sastojci:
180 gr špageta
1 zreli avokado (srednje veličine) 
1/2 limuna - sok
1 struk mladog luka
2 češnja belog luka
so i biber po ukusu
sveži peršun (ili bosiljak)
malo maslinovog ulja (ne mora)
po želji 2-3 komada sušenog paradajza

Priprema:


  • Staviti vodu u lonac, posoliti i kad provri dodati špagete. Skuvati ih "al dente", odnosno da se osete pod zubima. Ocediti. 
  • U blenderu/secku miksati "meso" iz avokada (prepoloviti, izvaditi mu košticu i izdubiti ga kašikom). 
  • Dodati beli luk, mladi crni luk, limun, dodati so i peršun (ili bosiljak). 
  • Po potrebi dodati malo vode u kojoj se kuvala pasta i dobro izmiksati da dobijete kremasti sos. Možete dodati malo ulja, al ne menja stvar ako ga nema.
  • Skuvane špagete sipati u činiju i preliti pripremljenim sosom. Izmešati, pobiberiti, posuti pešunom i poslužiti.


Dodala sam i malo mog sušenog paradajza iz maslinovog ulja, začinjenog ruzmarinom i belim lukom...
Ko posti, isto će moći da uživa u ovom jelu, a ako se izostavi ulje radovaće se i oni koji poste na vodi!


31. decembra 2016. godine ovi špageti su bili recept dana na Coolinarici!


12 коментара:

  1. Одговори
    1. Hvala ti, draga moja ♥ Pojedeno je do poslednje kapljice i špagetića :)

      Избриши
  2. Ово је баш како кажу "Less is more" ОБОЖАВАМ авокадо!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Laura, "less" po "less", pa kod mene "more" kilograma... Svejedno, avokado to zaslužuje i ja ga baš volim!
      Hvala na javljanju! ♥

      Избриши
  3. Ja avokado baš mnogo koristim, čak pravim i fil za kolaše sa njim.Ali ovao još nikad i baš se radujem da probam!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Džoli, obzirom da ga voliš, sigurno će ti se dopasti! Hvala ti na svraćanju! ♥

      Избриши
  4. Slike su baaaaaajne.... na žalost, s avokadom nisam u ljubavi... :-(

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, Sneška ♥ slike imaju mađarski šmek i bojice...
      Što se ljubavi tiče, nisam ni ja bila, a sad otkidam... prema tome, trefiće te kad-tad! ;)

      Избриши