Странице

субота, 21. март 2015.

Proja sa majonezom



Skoro bolju nisam napravila, a trefila se sasvim slučajno!

Posle veće nabavke u megamarketima obično za ručak pravim nešto na brzinu, što tamo ciljano kupim baš za taj dan. Desilo se da sam poslednji put kupila smrznute panirane štapiće od lososa - njih poređam na papir pa u pleh, gurnem u rernu i dok se peku pravim salatu. Ali, pošto uz te štapiće odlično ide majonez, napravim ja na brzaka uz pomoć štapnog miksera teglicu domaćeg - sveže jaje, fino ulje, pikantan, ma lep ko greh! Uz ručak sam pojela 2-3 kašičice, a ostatak se vukao po frižideru jer majonez baš retko jedem. Volim ga, ali sam se odvikla. Umalo da odleti u kantu!

I onda smislim šta ću - da u proju umesto ulja i jajeta dodam moj domaći majonez... Bingo! Bila je odlična!


Sastojci suvi:
80 gr instant palente
80 gr brašna
1/2 kašičice soli
1 kašičica praška za pecivo

mokri sastojci:
80 gr sira
80 gr kefira (ili jogurta)
80 gr domaćeg majoneza
po potrebi malo mleka ili vode

Priprema:


  • Pomešati suve sastojke, pa im dodati mokre i sve dobro varjačom ili kašikom izmešati da masa bude kašasta (mleko dodati po potrebi). 
  • Sipati u podmazan pleh prečnika 16 cm i peći proju 30-35 minuta na temperaturi od 200°C, odnosno dok lepo ne porumeni.


Ova količina je dovoljna za doručak 2 osobe. Sad znate - kada vam preostane majonez, ide u proju koja je mekana, vlažna (što domaćice kažu "ne davi"), majonez se uopšte ne oseti, a korisno potroši.
Neko ovo zove projanica, neko projara, kod mene je proja... Ende!


p.s. 
Kad već pominjem majonez i njegovo brzinsko pravljenje pomoću štapnog miksera, evo i recepta kako spremam najmanju količinu, a vi povećajte koliko vam drago...

U teglu od 370 ml (sa širokim otvorom) razbiti 1 sveže jaje, dodati 1 kašičicu senfa, deo soka od 1/2 limuna, so i biber po ukusu. Sipati samo pola pripremljene količine soka od limuna, ostaviti malo za doterivanje ukusa da vam u startu ne bude prekiselo... Sipati 250 ml ulja (suncokretovo ili od koštica grožđa), pa štapni mikser spustiti do dna tegle i mutiti ne dižući ga nekoliko sekundi sa dna. Polako dizati mikser prema vrhu tegle i majonez  će se u nekoliko sekundi umutiti. Doterati po želji ukus ostatakom limunovog soka.





4 коментара:

  1. Taman sam htela da Vas pitam za recept majoneza ,a onda sam videla kako ga pravite.Sviđa mi se ovaj recept za proju!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dobrila, drago mi je da si našla ono što te zanimalo... Mislila sam da je zgodno da ukratko ispišem i recept za majonez na kraju.
      Molim te da mi ne persiraš, meni je nekako normalno da smo virtuelno svi na ti... ;) Hvala na javljanju! ♥

      Избриши
  2. Volim proju, i baš si nam je pokazala u njenom punom sjaju, slike su super!
    Našla si dobar način da sjediniš lepo i korisno, mislim na višak majoneza i proju za doručak! Čujem da se dopala svima koji su je probali, braaaaaaaaaaaaavo!
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sneškiću, dugo nisam pravila proju, ali sam u poslednje vreme zaređala... Ovaj "svi" se nacrta ispred vrata i ne mrda dok ne dobije svoj deo, a navadio se opasno... Pozdrav i tebi... i poljibac! ♥

      Избриши