Странице

петак, 10. април 2015.

Mramorna vaskršnja jaja



Obično dve-tri nedelje pred Vaskrs počnem da skupljam ljuske od luka, nek se nađu za svaki slučaj ;) Isprobala sam razne tehnike bojenja uskršnjih jaja, al mi je lukovina najmilija..
Tako sam ove godine planirala da jaja bojim starinski samo u lukovini i da ubacim po koji cvetić ili travku, ali me Internet odveo na drugu stranu... Videla sam more raznih ideja, ali me ova posebno zainteresovala jer je lukovina jedan od glavnih aktera, ali nije jedina u igri - služi za šaranje, a dodatno  se uključe i prehrambene boje po izboru. Dobiju se divna šarena jaja, a meni su lepa u koju god boju da ih dodatno obojim, jer tri vrste ljuske od luka im daju izgled mramora..


Sastojci:
ljuske od crnog luka
ljuske od crvenog luka
ljuske od belog luka
prehrambena boja za jaja
voda, so, sirće
jaja

Priprema:


Ljuske od luka usitniti makazama iili u blenderu/secku. Jaja oprati. Svako jaje vlažno uvaljati u ljuskice, pa ga staviti na komad stare najlon čarape i dobro uvezati. Slagati ih u šerpu.
Naliti vodom, dodati malo soli i kuvati kad provri voda još 5-6 minuta. 
U međuvremenu pripremiti željene boje, dodati sirće, pa skuvana jaja staviti na nekoliko minuta da se oboje. Izvaditi ih na stare novine da se malo prohlade.


Iseći čvor i razmotati jaje iz komada čarape, očistiti ga od ljuski luka i ostaviti da se skroz ohlade. Premazati uljem ili nečim masnim da dobiju sjaj, ja sam ih premazala gijem (gee)



Dragi prijatelji, ovom prilikom svim pravoslavnim vernicima 
 koji u nedelju proslavljaju Vaskrs želim srećan praznik uz radosni pozdrav:

 "Христос Воскресе - Ваистину Воскресе"!





12 коментара:

  1. Wonderful!!!
    "Chrystus Zmartwychwstał - Prawdziwie zmartwychwstał!"

    ОдговориИзбриши
  2. Baš si lepo opisala postupak, možda ga neko i isproba već danas ili sutra, i spremno dočeka ovaj veliki hrišćanski praznik!
    Ništa lepše i zdravije od tradicionalnog bojenja jaja u lukovini ne postoji, i još ako se koriste prehrambene boje, onda je to pun pogodak!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti, draga moja cool prijo! ♥ Malo su me izmučile te prehrambene boje, prvi put sam sa njima radila, pa sam samo vadila i vraćala jaja nazad, jer nisam mogla da procenim kad su obojena... Al sve u svemu - zadovoljna sam :)))

      Избриши
  3. Lepo si ih ukrasila, ja bih da probam sa krep papirom...možda iduće godine..Srećan ti Vaskrs!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, Zoko. ♥ Reko', ajd i ja da isprobam sa ljuskicama luka. Krep papir sam probala pre nekoliko godina, lepo oboji jaja, ali isto tako i prste kad ih ljuštiš... I dosta se sa prstiju prenese na belance pa budu i ona obojena, a nisam sigurna koji je sastav boje kojom je obojen krep papir, pa sam prestala tako da bojim. Kod mene sad može samo dekupaž, prehrambena boja ili lukovina! :)))

      Избриши
  4. prelepa jaja, ja sam na taj način bojila prošle godine, najbolja su

    ОдговориИзбриши