среда, 25. фебруар 2015.

Čorba od bundeve sa đumbirom




Prvi put sam za čorbu od bundeve čula pre desetak godina od mog kolege. Direktor ogromne škole (radno vreme 24/7), difovac i na žalost, baš rano je ostao udovac. Izuzetno je posvećen otac preslatke devojčice, plus odličan kuvar, jer hranu za njih dvoje sam sprema pošto potpuno sami žive. Kaže mi posle jednog sastanka "žurim kući, treba detetu da skuvam čorbu od bundeve..." Odgovorim mu da zeza, da se od bundeve samo pita pravi ili se jede pečena posuta cimetom, na šta on meni lepo ispriča recept za slanu čorbicu. :)))

Od onda je i ja spremam. Imam svoj najomiljeniji (i još uvek nenapisani) recept koji obožavam. Doći će jednom i taj na red za objavljivanje, ali ne sad, jer mi je ova čorbica od Lorejn Paskal odmah zamirisala u nosu dok sam pre neki dan čitala recept. Trebala mi je za drugaricu koju sam pozvala na ručak, a znam da voli ovakve kombinacije - slatkasta bundeva, oštar i osvežavajući đumbir, plus papričica koja blago pali nepce. To je ukus koji sam i ja sa nestrpljenjem žurila da isprobam. Požurite i vi, dok još ima bundeve po pijacama... 






Sastojci:
800 gr bundeve 
1 manja glavica crnog luka
1 češanj belog luka
1-2 crvene čili papričice
1 cm svežeg đumbira
900 ml bujona (ili vode)
maslinovo ulje
kašičica domaćeg začina
so i biber
sveži korijander ili peršun
po želji očišćene semenke bundeve
kokosovo mleko ili kisela pavlaka


Priprema:
1. Očistiti bundevu od semenki i iseći na komade. Peći je u rerni zagrejanoj na 200°C oko pola sata. Uz bundevu staviti da se ispeče i koji češanj belog luka.
2. Iseckati luk na sitno i dinstati na maslinovom ulju dok ne omekša. Dodati pečeni beli luk, unutrašnjost pečene bundeve i sitno narezane čili papričice. 
3. Narendati i ubaciti u lonac đumbir i domaći začin od povrća. Uliti bujon, pa sve kuvati na laganoj vatri desetak minuta.
4. Ispasirati sve u blenderu i vratiti u lonac (ili usitniti u samom loncu štapnim mikserom). Začiniti solju i biberom.


Servirati čorbu ukrašenu kašikom kokosovog mleka i svežim korijanderom (ili pešunom). Ko želi, umesto kokosovog mleka može da doda pavlaku, kiselu ili neutralnu. 
Za posnu varijantu, samo je posuti seckanim peršunom i semenkama bundeve (golicom).
Ako nemate svežu ljutu crvenu (čili) papričicu, slobodno koristite onu u prahu ili tečnu i zaljutite čorbicu po vašem ukusu! 

Isprobano na Coolinaiki -> klik



Adaptirano sa 24 Kitchen

субота, 21. фебруар 2015.

Sudžuk od oraha






Dok sam studirala, sa mojom najboljom drugaricom Biljom vrtela sam se uglavnom po restoranima u Makedonskoj ulici. "Šumatovac", "Pod lipom" i "Grmeč" - bermudski trougao muzičara... 

U "Grmeču" su se okupljali uglavnom narodnjaci, "Pod lipom" fensi muzičari i novinari, al je "Šumatovac" bio univerzalan i jedinstven i dan nije mogao da nam prođe bez bar jednog pićenceta u velikoj bašti popularne "Šume". Makedonska ulica nam je bila svakodnevna ruta odakle se posle išlo na predavanja na Muzičkoj akademiji ili dalje "u život" - na koncert, probu ili snimanje u studiju. Sve nam se vrtelo oko muzike. Em smo to studirale (ona muzičku pedagogiju, ja dirigovanje), još smo u slobodno vreme pevale po pop grupama i u horu. Mladost za pamćenje, prebogata doživljajima! Na žalost, vremenom su sve tri kafane prestale da rade, ali smo nas dve ostale u muzici kao izabranoj profesiji i životnoj ljubavi...  

E, na početku te iste Makedonske ulice je bila poslastičarnica čijeg se tadašnjeg imena ne sećam, a gde su mogle da se nađu odlične orijentalne poslastice. Među njima je bio i najbolji sudžuk sa orasima u gradu, moj omiljeni slatkiš za kojim sam ludovala. Na recept sam skoro naletela prgledajući Veliki narodni (Patin) kuvar iz 1956. godine. Morala sam da ga napravim! :))) 


Recept je jednostavan, ono što sam napravila se pojelo, ali nisam bila zadovoljna. Sudžuk koji sam dobila se osećao na brašno i nije bio kompaktan. Razmazivao se po tacni i bio je kremast. To ni u kom slučaju nije bilo ono  čega se sećam!
Đavo mi nije dao mira, istraživala sam razne recepte po netu, kombinovala, isprobavala i dobila ovaj koji je bez greške, meni savršen! Sudžuk je malo slađi, čvršći i nekako pihtijast, lepše se seče, ni malo se ne oseća na brašno, ma tačno ono što mi je ostalo u pameti i što sam obožavala... 



Sastojci:
1 l vode 
100 gr gustina 
100 gr oštrog brašna 
200 gr šećera
vanilin šećer
150 gr seckanog oraha
i još malo mlevenih oraha za posipanje


Razmutiti dobro gustin i brašno u hladnoj vodi da ne bude grudvica, dodati i šećer (moj je smeđi), pa sve zagrejati dok ne provri i kuvati da se zgusne i dok ne počne teško da se meša. 
Dodati seckane orahe, opet promešati i sipati u plitku tepsiju. 




Posuti mlevenim orasima i ostaviti da se ohladi. Bolji je kad malo odstoji u frižideru. 
Seći na četvrtaste komade i poslužiti. 

Ovaj slatkiš je zgodan za one koji poste, čak i kada su dani na vodi, 
jer nema dodatih masnoća, a orah je dozvoljen u malim količinama.


Umesto u tepsiju, sudžuk možete sipati više manjih činijica i tako poslužiti... 


Isprobano na Coolinariki -> klik



среда, 18. фебруар 2015.

Pečena jaja




Jaja uglavnom izbegavam... Već sam negde rekla da smo u zabranjenoj ljubavi - volim, a ne smem! Zbog požutele krštenice, povišenih masnoća i holesterola. Neki kažu da nema veze, da jaja ne utiču na povišene vrednosti, al ja kao slušam doktore. 
Volim pržena jaja na oko, omlet, nekad napravim pomešano sa sirom, u prženicama bih se udavila. Naravno da sebi povremeno dam oduška i pojedem jaje. Jedno. 
Evo predloga za jaja pečena u rerni. Meni su idealna za doručak jer su sita i ukusna, pa sa njima  baš  lepo započnem dan... 


Recept je za više osoba i treba 8 jaja, ali sam ja sebi pravila od samo jednog u malečkom sudu kao za lutke... :)))

Priprema:



Plići vatrostalni sud podmazati puterom, pa sipati 250 gr kisele pavlake. 
Jedno po jedno jaje (8 komada) pažljivo razbijati i spuštati u pavlaku. 
Posuti seckanim pešunom, narendanim tvrdim sirom (100 gr) i 
po kojim grumenčićem putera. 
Peći dok jaja ne očvrsnu, a žumanca ostanu malo rovita (oko 10 minuta, na 220°C).

za  pravljenje u manjem sudu (remekinu) vam treba:
2 kašike kisele pavlake
1 jaje
15 gr rendanog sira
malo seckanog peršuna
po potrebi putera
(ja ga odozgo ne stavljam, samo podmažem sud)


Recept je iz Velikog narodnog (Patinog) kuvara (str. 107), gde se preko jaja dodaju i komadići slanih inćuna (ringlice). Probala sam i tako, ali su mi bolja jaja u kombinaciji samo sa sirom i pavlakom! A probala sam i ovako: red tankih parčića fete  jaja malo rendanog dimljenog kačkavalja ili trapista...
U istom kuvaru, na strani 109, je i recept Jaja s tvrdim sirom, gde se kombinuju sir, jaja i pavlaka, ređaju se drugačijim redom nego što sam ja, ali je u suštini to isto jelo kao iz mog recepta :))) 




Isprobano na Coolinariki -> klik


недеља, 15. фебруар 2015.

Starinska (posna) torta sa vinom





Juče je bila slava Sveti Trifun. Pomen na ovog sveca mi je posebno drag crkveni prazik, jer je zaštitnik vinove loze i vinograda (pa time i vina). Kao svoju slavu ga slave vinogradari, koji "na Trivunjdan odlaze u vinograde, orezuju po koju lozu i zalivaju vinom po neki čokot, jer se veruje da će se tako vinogradu povratiti snaga posle dugog zimskog sna, pa će loza bolje da buja u proleće."

Verovatno ste primetili na mnogim mojim slikama čašu sa vinom. Citiraću duhovitu izreku koju sam pročitala i upamtila - "volim kuvati sa vinom... ponekad ga čak stavim i u hranu!" Ja ga volim i u hrani i uz hranu. Najviše crveno suvo, mada opet volim i belo, jer mi bolje ide uz određena jela. Ni šampanjac mi nije mrzak! Kad bolje razmislim, volim sve...  ;) 

Belo vino je jedan od sastojaka ovog posnog kolača - torte, pa je to razlog da sam ga spremala baš juče, kada se slavio Sveti Trifun. 




Sastojci: 
(dala sam mere u gramima, tako mi je lakše)

200 gr (2 dl) belog vina 
200 gr (12 kašika) brašna 
180 gr (2 dl) ulja 
60 gr (3 kašike) šećera 
3 kašike meda 
1 kašičica sode bikarbone 
po ukusu karanfilić, cimet i muskatni oraščić
prah šećer za posipanje 
pekmez po vašem izboru za premaz (moj je od kajsija)




Priprema: 
Pomešajte brašno, sodu bikarbonu i začine.
Dodajte šećer (moj je smeđi) i med.
Dolijte vino i ulje.
Varjačom mutite da se lepo sjedini (testo je žitko).




Sipajte u kalup prečnika 24 cm koji je obložen peki papirom.
Pecite tridesetak minuta na 180°C.
Vruć kolač premažite pekmezom. 
Ohlađen posuti šećerom u prahu.

Može da se preseče po sredini, pa premaže pekmezom. Ja nisam.























Kolač je divnog ukusa - aromatičan, sladak i sočan! Pekmez mu daje dozu svežine pa nije otužan, a od relativno skromnih sastojaka dobije se neobjašnjivo dobar slatkiš. Uz kafu i neko desertno vino uživacija je zagarantovana...




Adapirano od Sneca

четвртак, 12. фебруар 2015.

Baba ganuš - namaz od patlidžana





Još jedan u nizu blisko-istočnih specijaliteta... O ovom orijentalnom namazu kažu da je uz humus i falafel najpopularaniji u zemljama Levanta (misli se na zemlje koje leže uz obale istočnog Mediterana - Turska, Sirija, Liban, Izrael, Jordan i Egipat), mada se sprema u celom svetu. Služi se kao predjelo uz pita hleb, ali se dodaje i kao jedna od salata uz glavno jelo. Mene je posebno kopkalo ime, dok nisam pronašla da baba ganoush znači brižni/stidljivi tata!



Moji miljenici patlidžan i tahini ovde su spojeni u božanstveni namaz. Za tahini pastu (taan) sam onomad pisala recept kako da ga sami napravite kod kuće (ili uzmite kupovni), a patlidžan toliko volim da ga svake godine ostavim zamrznutog, pa pravim ili grčki melitzano ili ovaj Baba ganuš. Ko nema zamrznuti, može i sad da nađe sveži u prodavnicama - nije mu sezona i skup je, al opet možemo ponekad sebi za gušt da ga priuštimo. 
Pronašla sam u Super Veru i neki grčki patlidžan u teglama (sliku imate niže u receptu). Ispečen, oljušten i iseckan, spreman je za salatu i odličnog je ukusa! 




Sastojci:
1 veći patlidžan
2-3 kašike tahini paste(taan)
maslinovo ulje
so i biber
2 češnja belog luka
1/2 kašičice kumina
sok od pola limuna
















Patlidžan ispeći, oljuštiti i ocediti u cediljki. 
Ubaciti ga u blender, dodati sve ostale sastojke i dobro izmiksati da bude kremasto. 




Za brzinsku varijantu uzmite patlidžan iz tegle ili iz zamrzivača.



Sve sastojke sitno iseckati i viljuškom izgnječiti, dodati tahini i limunov sok, 
začiniti i dobro promešati. 

Gotov namaz sipati u sud i preliti maslinovim uljem.
Poslužiti uz prepečen hleb ili propečene tortilje (lepinjice)


Pečeni patlidžan može da se zamrzne ili u komadima ili pasiran, 
pa ovaj namaz možete da pravite kada ga poželite!





понедељак, 09. фебруар 2015.

Falafel iz rerne sa Brkinim prelivom





Uz humus i ovo jelo je već neko vreme u modi. Što bi se reklo savremenim rečnikom - skroz je in! 

Da citiram Vikipediju: "Falafel  (Ta'miyya, طعمية) su fritirane kuglice od pasulja ili leblebije, raznih biljaka ili začina. Poreklom iz Libana i Palestine, danas su deo kuhinje celog bliskog istoka i severne Afrike. Sa doseljavanjem orijentalnih Jevreja u Izrael doneti su u jevrejsku kuhinju i često se smatraju za nacionalno jelo Izraela. 
Prave se od umekšanog i mlevenog pasulja ili leblebije, dalje se dodaju peršun, korijander, beli luk, crni luk, pecivo, so, biber i kim. Po receptu mogu se dodati i žito, mirođija itd. Od mase mesi se testo, iz kojeg se formiraju male pljeskavice i prže u ulju. Falafel je veliki od 3 do 10 cm, zavisno od zemlje ili regiona, i serviraju se obično u lepinji (pita hlebu) sa tahinom, sosom od susama, humusom i raznovrsnim povrćem. U zapadnoj Evropi falafel u novije vreme nude i mnoge ćevabdžinice kao vegetarijansku alternativu ćevapima itd..."



Najzad su ove fine ćufte od leblebija su stigle kod mene na red za probu! Jednostavan recept, iskombinovan od nekoliko nađenih na Internetu, kod mene sa smanjenim masnoćama, jer sam umesto u ulju falafel pekla u rerni. 


Sastojci

250 g skuvanih leblebija
2 češnja belog luka 
1 manji crveni luk 
2 kašike brašna 
1/4 kašičice sode bikarbone 
1 kašika maslinovog ulja
1 kašičica mlevenog kumina (ili kima)
1/4 kašičice tucane ljute papričice 
1 kašika soka od limuna
2 kašike seckanog svežeg peršuna (ili korijandera)
so, biber 


Dobro ocediti leblebije. Staviti ih u multipraktik zajedno sa krupno sečenim crvenim lukom i belim lukom. Pulsirati da se sve usitni i sjedini. 




Dodati brašno, ulje, peršun, sodu bikarbonu i sve ostale sastojke. Još jednom na kratko uključiti blender da se sastojci povežu.

Malo nauljiti ruke i od mase praviti kuglice. Ređati ih u nauljen pleh za mini projice. Premazati ih uljem i peći u rerni na 200°C nekih 25 minuta, s tim da se na pola okrenu. Možete ih peći i u običnom plehu na peki papiru. 
Inače se uglavnom prži u ulju, ja to izbegavam... 


Uz falafel se jede pita-hleb (vrsta tankih somuna, nalik na tortilje), sveže seckano povrće i neki preliv, uglavnom je to humusMože i Thina, preliv koji se dobije od tahini paste koja se razblaži vodom, začini solju, biberom, belim lukom, peršunom i zakiseli limunom. Preliv ima gustinu majoneza. 
Oba su pogodna i za one koji poste ili za vegane.




Iako mnogi preporučuju da se falafel jede sa humusom, meni se više sviđa preliv lepog Brke
koji je leg'o savršeno! Preliv je leg'o, preeeeliv...  ne Brka! ;)  





Pomešajte 2 kašike gustog jogurta, 1 kašiku tahini paste (taan)sok od 1/2 limuna, 
češanj belog luka, so i biber.
Umesto jogurta može i domaći kefir, još je ukusnije!










Isprobano na Coolinariki -> klik

четвртак, 05. фебруар 2015.

Humus na tri načina






Humus (hummus, houmous) pravim godinama, ali su varijante kako ga ja spremam tek sad stigle na red za objavljivanje. Iako ima na stotine recepata, dodajem svoj kao stotinu i neki, jer na jednom mestu preporučujem tri verzije ovog popularnog namaza. 



Glavni sastojak humusa su leblebije (naut) o kojima sam već pisala i koristila ih u nekoliko recepta (Salata od leblebijaFarinata, Pilav sa leblebijama i Vatreni vege čili). Možete ih naći sirove u velikim megamarketima ili u prodavnicama takozvane zdrave hrane. Kuvaju se slično kao pasulj - uveče se potope u vodu, sutradan kuvaju nekih sat vremena. Ja ih kuvam u ekspres loncu. Mogu da se nađu i konzervirane, što olakšava pripremu raznih jela sa leblebijama, pa spremanje humusa skraćuje na nekih desetak minuta...
Humus je zdrav i ukusan namaz. Spremala sam razne varijante. Najčešće pravim klasični, na način koji sam ispod opisala, ali sam pravila i kombinaciju sa pečenom paprikom ili varijantu gde sam ga prelivala alevom paprikom i seckanim belim lukom blago proprženima na ulju. 


Klasični humus, preliven maslinovim uljem i posut sumakom

Sastojci:
200 gr skuvanih leblebija
2 kašike tahini paste 
po ukusu soli
češanj belog luka
maslinovo ulje
sumak, kumin ili mleveni kim
aleva paprika
sok od pola limuna

Na slici levo je humus začinjen mlevenim sumakom, koji ima crvenkastu "zarđalu" boju i osvežavajući ukus. 

Ubacim u teglu leblebije, štapnim mikserom ih usitnim, dodam beli luk i tahini, posolim, začinim i sipam ulje i limunov sok. Dobro izmešam i izmiksam štapnim mikserom i kraj. Ako je suvo dodam malo vode u kojoj su se kuvale leblebije, mada volim gušći humus...
Ukoliko ne možete da nabavite tahini pastu (namaz), napravite je sami kod kuće - ukusnija je i manje košta!
Humus se izvorno servira u plitkom tanjiru - tažinu (sud sa fotografije ispod naslovne), izbrazdan viljuškom, zaliven uljem i posut paprikom ili sumakom. 

Humus sa pečenim paprikama


Humus sa pečenim paprikama dobićete ako u osnovnu masu dodate nekoliko oljuštenih, oceđenih i od semenki očišćenih pečenih paprika (može i iz zamrzivača) i štapnim mikserom ili u blenderu sve dobro usitnite. Ja dodam i malo ljute paprike ili Harisu - arapsku ljutu pastu od paprika. Probala sam umesto pečene paprike da dodam domaći ajvar od crvenih paprika - vrši pos'o...




Hummus Royale je zaista kraljevski i posvetila sam mu posebni post! To je varijanta gde se klasični humus prelije zaprškom  - na zagrejanom maslinovom ulju kratko propržiti alevu papriku i malo seckanog belog luka. Preliti vrelu zapršku preko humusa kojeg smo predhodno sipali u tanjir, posuli  bogato začinima (sumak i kumin), zrnima kuvanih leblebija, seckanim peršunom ili korijanderom. Kraljevski, zaista...



Hummus Royalepreliven zaprškom od maslinovog ulja, seckanog belog luka i aleve paprike


Humus čuvam u tegli, može da stoji u frižideru desetak dana. Nosila sam ga i na letovanje u ručnom frižideru i mackala ga za doručak, a ostatak čuvala u frižideru u kuhinjici apartmana. 



Pravila sam ga za razne prilike, gosti ga vole, a ova velika činija je išla pre tri godine na proslavu Svetog Save u školi u kojoj sam radila. 


Uz humus mi najbolje idu ove lepinjice zamešene samo od brašna, malo soli, praška za pecivo i vode. Ispečem ih u suvom tiganju da porumene, dohvatim jednu i toplom mackam po humusu...















Prijatno!


Posebni recept za Hummus Royale -> klik