Странице

понедељак, 20. јул 2015.

Kobler (cobbler) od bresaka



Breskve su mi miljenice... Nije da ostalo ne marim, naprotiv, od voća nema šta ne volim, al na voćnoj top - listi breksve su mi prve! Brestovičke, sa crvenom košticom, koje krenu sredinom jula i ima ih do sredine avgusta. Od njih pomahnitam načisto, mislim da pojedem bar kilogram dnevno! Dve-tri pre podne, par popodne, još neku uveče, ma odu dok trepnem... Na gajbe ih kupujemo, a nas je dvoje u kući. Nikad od njih nisam pravila kolač, džem, sok, žao mi je da ih upropastim kuvanjem i pečenjem!


Odabrala sam da spremim ovaj slatkiš jer nije klasični kolač (liči mi malo na krambl), a začini daju fini šmek već aromatičnim breskvama. Obavezno izabrati zrele, slatke i sočne breskve, koje će u toku pečenja da dobiju strukturu džema. Sama priprema je jednostavna, jedino treba strpljivo sačekati da se sve ispeče, malo prohladi, a onda uzeti kašiku i demolirati..



Sastojci:
dobro zrelih bresaka
40 gr šećera
40 gr braon šećera
1/4 kašičice cimeta
1/4 kašičice muskatnog oraščića u prahu
1 kašika soka od limuna
2 kašičice gustina














testo:
125 gr brašna
40 gr šećera
40 gr braon šećera
1 kašičica praška za pecivo
malo soli
85 gr putera (neslanog, ohlađenog i isečenog na kockice)
60 ml vrele vode

i još...
30 gr šećera
malo cimeta
po želji malo tamnog ruma (ne mora)

Priprema:

   
  • Zrele i sočne breskve pažljivo oljuštiti od kožice i iseći na deblje listove.
  • U velikoj činiji promešati isečene breskve sa obe vrste šećera, začinima, limunom i gustinom. Izručiti ih u sud ( 20x20 cm), pa peći 10 minuta u rerni zagrejanoj na 220°C.


  • Za to vreme u činiji (ili blenderu) pomešati brašno sa praškom za pecivo, solju i obe vrste šećera, dodati puter i prstima ga utrljati u masu (ili pulsirati u blenderu) da se dobije mrvičasta smesa. Na kraju dodati vrelu vodu i sve lepo sjediniti.
  • Sud sa breskvama izvaditi iz rerne pa kašikom rasporediti testo preko voća. Posuti preko testa šećer pomešan sa cimetom. Po želji poprskati tamnim rumom.
  • Peći dok ne dobije zlatnu boju još tridesetak minuta na 200°C. Servirati toplo uz kuglu sladoleda ili šlaga.
















Moram da napišem da sam prijatno iznenađena ukusom i izgledom testa! Kad se u mešavinu putera, brašna i šećera doda vrela voda, testo postane kao neka vrsta guste emulzije. Lepo se kašikom nanosi na propečeno voće i može fino da se razvuče do ivica suda. U toku pečenja naraste i bude vazdušasto, posip od šećera napravi neku vrstu staklene hrskave korice, a opet niti gori, niti se karameliše..























13. avgust 2016. godine - Ovaj kobler se može praviti i u remekinima (ili drugim manjim vatrostalnim sudićima), pa su tako porcije odmah spremne za posluživanje, a i prljavih sudova za pranje je manje.. 😉

























10 коментара:

  1. Eeee, danas mi je poslednja slika naaaaaaaj! Govori više od reči... ;-)
    Šalu na stranu, danas si napisala odu breskvama! One to zaslužuju, i ja ih obožavam!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, Sneki ♥ Sve, sve, al breskve... ginem za njima! I stvarno mi je žao da ih ne jedem onako klot, al evo recepta za popularni kobler, čisto da promenim. A i zgodno je kad imaš viška bresaka da se ne vuku po frižideru, mada to kod mene ne biva... :)))

      Избриши
  2. Ja ovakve kolace isto najvise volim tople, a sto se tice breskvi, to je ono voce sto uvijek zalim kad prodje sezona, nekako mi se uvijek cini da ih nisam jela dovoljno :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja ih dovoljno jedem, ali mi opet bude žao kad prođu... Jabuka i banana ima preko cele godine, al breskve su mesec-dva dana aktuelne i onda ćao do sledeće godine. Hvalati na javljanju ♥

      Избриши
  3. Ovdje je tesko naci sazrele breskve, tako da je im je ukus neuporediv sa nasima. Kobler je super; ja bih ih radije onako 'solo' pojela - tako su mi najbolje!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jasna, probaj da ih ostaviš neko vreme na toplom, tako hoće još malo da uzriju i omekšaju. samo da se ne pokvare ;)
      Već sam rekla da je meni žao da bilo koje voće termički obrađujem, kad mi je najlepše sirovo! Al ponekad neki kolač kao ovaj napravim tek da ne bude da nema kolača... ;))) Hvala ti na javljanju! ♥

      Избриши
  4. Breskve volim i najdraže su mi, kao i tebi,sveže..mi jedemo svo voće u nenormalnim količinama...danas pojedoh oko kg trešanja sama a o breskvama da ti i ne pričam. Ovo je jedan od popularnih koblera ovde na severno američkom kontinentu i ja ga najviše volim kad je vruć sa kuglom hladnog sladoleda od vanile.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zoko, izvrtela sam na netu mnoge recepte za kobler i vidim da je u Americi baš popularan, a sigurno i u Kanadi! Ovaj mi se svideo zato što je testo jednostavno, bez mleka i jaja, a vrlo ukusno i vazdušasto... Hvala ti na javljanju! ♥

      Избриши
  5. Анониман23. јул 2015. 03:37

    I ovd eje vrlo popularan, ja ga najvise volim sa rabarbarom, ali svakako i breskva je super izbor

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Džoli, ovde rabarbaru ne pamtim da li sam uopšte videla... Možda je ima na pijaci u 44. bloku na N. Bgd, al me put retko vodi na tu stranu. Breskva mi je ionako numero uno, pa je meni najbolji izbor. Hvala ti na javljanju! ♥

      Избриши